Skidtest: Salomon Stance 96 [2022]

Vi har teståkt och betygsatt Salomon Stance 96, en riktig charger med rejäla metallförstärkningar som går som tåget oavsett underlag!

Salomon Stance lanserades inför förra vintern och är en serie allmountainskidor som trivs bättre i pisten än exempelvis Salomon QST, som rent teoretiskt innehar bättre egenskaper för friåkning.

Hela serien sträcker sig mellan 90 till 102 millimeter under foten och vi har kommit över ett par Stance 96 i längden 188 centimeter att testa. Svängradien på dessa lagg mäter 20 meter, och sett till måtten är detta en skida som ligger väldigt nära Atomic Maverick 95 Ti, Icelantic Pioneer, Black Diamond Impulse 98 och Norse The Enduro, som vi också har tesåkt och betygsatt tidigare. Oss veterligen har inga förändringar gjorts gentemot förra året då Stance såg dagens ljus.

Så vad hittar vi inuti denna skida då? Kärnan består av träslaget poppel som är förstärkt med dubbla lager av titanal, ett på varje sida om kärnan, samt ett lager med titan i kärnans övre del. Förutom en massa metal så har denna skida utrustats med All Terrain Rocker, vilket innebär att skidan har ett traditionellt spann under foten samt rocker i tip- och tail, inga konstigheter.

Specifikationer:

Mått: 132-96-114 mm (@182 cm)
Längder: 168, 176, 182 och 188 cm
Radie: 19,5 (@182 cm)
Vikt: 1940 g @182 cm)
Rockerprofil: 17 % tiprocker – earlyrise tail

Färdigsnackat, och dags att se vad skidorna går för. Detta test har utförts på Funäsdalsberget i Härjedalen som levererade förstklassiga förutsättningar. Lågsäsong, välpreparerade nedfarter och kallsnö samt god snötillgång utanför pisterna.

Bidningarna ställs in och sedan hoppar jag på liften upp mot toppen av Funäsdalsberget. Enligt klistermärket som sitter på skidorna ska en skida väga 1940 gram i längden 182 centimeter, så jag gissar att dessa skidor tillsammans väger en bit över fyra kilo plus bindning, inga lättviktare med andra ord men heller inte blytunga även jag upplever skidan som relativt tung. Men å andra sidan så är det aldrig någon som har påstått att Salomon Stance ska vara lätta, men vill du montera en turbindning ska du nog se dig om efter något annat.

Men metallen är inte bara otymplig; på vägen ned fullkomligt äter denna skida snöhögar och diverse knölar. Det känns som att åka på ett salsgolv oavsett hur underlaget ser ut. Visserligen är det inte speciellt uppkört men det finns ju givetvis en hel del ojämnheter i underlaget att bemästra, och där levererar skidorna fullt ut. Fladdriga skidor är ett minne blott med Salomon Stance 96 under fötterna och det känns tryggt och stabilt att plöja nedför Funäsdalsberget som stundvis erbjuder relativt brant åkning.

Salomon Stance trivs bäst när det går fort och är i det närmsta obegränsade när det kommer till stora skärande svängar. Men tyvärr upplever jag att det är trögt att veva igång svängen med dessa skidor under fötterna. Jag får respons i form av kick-back ut ur svängen men när det är dags att starta nästkommande sväng så tycker jag det går för trögt.

Men nu kommer det intressanta. Jag har med mig en vän under testtillfället som också testar skidorna. Han väger mer än mig och upplever (antagligen därför) inte alls skidorna som svårsvängda, snarare tvärtom. Och när vi diskuterar skidans styvhet upplever en av oss den som en hård skida och en av oss anser att den har ett ganska normalt flex. Spännande.

Med det sagt skulle jag gissa att Salomon Stance passar dig som inte är fjäderlätt och vill åka fort utan kompromisser. Men vi måste ju förstås testa något annat än full fart också. Och förvånansvärt nog så är Stance 96 riktigt kvick i korta svängar och är lättsladdad och lekfull trots att dessa skidor dessutom är några centimeter längre än vad jag är van vid.

I skogen gör skidan inte bort sig, men den är heller inte episk. Stance 96 känns inte så där rapp och lättsvängd som jag önskar att en skida är när det kommer till skogsskidåkning. Den tyr sig säkert bättre på stora och uppkörda öppna fält, typ blomkåls-snö på Åreskutan. Men för er som vill hålla er till märket och prioriterar åkning utanför pisten så vågar jag anta att Salomon QST är ett bättre alternativ.

För mig påminner Salomon Stance mycket om Atomic Maverick som också är en relativt styv skida lämpad för tuff åkning i pisten. Men personligen tycker jag att Atomic har lyckats skapa en mer mångsidig skida i denna kategori, jag upplever den mer lättsvängd samtidigt som den är oerhört stabil och trygg.

Sammanfattning:

Detta är ett par riktiga chargers! Gillar du att åka fort och vill ha en skida som är stabil oavsett underlag så är definitivt Salomon Stance 96 ett alternativ. Går som på räls är en metafor som på pricken beskriver egenskaperna hos dessa bestar. 

När det kommer till skidans egenskaper så placerar Salomon själv ut Stance mitt emellan piståkning och friåkning, men jag skulle nog säga att den hamnar något närmare det förstnämnda på den skalan. Hur som haver, detta är en bra och mångsidig skida som gillar fart och tyngd.

+ Extremt stabila
+ Bra dämpande egenskaper
+ Kvicka i korta svängar

– Tröga att initiera skärande sväng
– Tunga

Betyg: 4 av 5

Vi har gjort fler skidtest! Om du vill veta vad vi tycker om Salomon Stance 96 jämfört med andra liknande skidor så spanar du in vår artikel om Bästa all mountain skidor.

Vem är jag som har testat skidorna?

Namn: Petter Elfsberg

Ålder: 33 år

Längd: 187 centimeter

Vikt: Cirka 80 kilo

Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4) och har arbetat flera år som skidlärare samt professionellt som tränare på skidgymnasium (slopestyle och puckel).
Övrigt: Föredrar att åka offpist och har en förkärlek till breda skidor med rocker utan metall.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera