Slask och stämning på skidtestet i Vemdalen

I helgen gick årets första skidtest i Vemdalen, fast det blev Klövsjö som hade snäppet bättre med snö. Freerides utsände var där och här är hans berättelse om regn, skidpepp, bristen på vinter och, trots all försäsongsmisär, god stämning. 

Allt sedan den tidiga snön i oktober, har den svenska vintern lyst med sin frånvaro. Hösten har präglats av stora temperaturskillnader, peppiga event och långfärdsskridskor på instagram. Trots att flera skidanläggningar som Idre, Tänndalen, Tärnaby och Kåbdalis har haft öppet i över en månad redan, så har vinterstämningen inte infunnit sig. Skidtestarhelgen i Vemdalen skulle visa sig gå i samma mönster.

”Som försäsongsarena är Storslalombacken i Klövsjö det nästintill perfekt. Ingen liftkö, och en nedfart där det faktiskt går att gasa på rejält.”

Fredag morgon, sista dagen i november 2018, och en lerig parkering vid skidområdet i Klövsjö fylls med bilar i stadig takt. Det är årets första skidtestarhelg, efter att det planerade testet i Kiruna två veckor tidigare blivit inställt på grund av snöbrist. Inte heller nu har allting gått helt enligt planerna, med tanke på att vi befinner oss i Klövsjö och inte i Vemdalsskalet. På grund av tidigare nämnda anledning, snöbrist, är skidtestet flyttat till Klövsjö och området som är aktuellt för skidtest är i botten av Storslalombacken och Klövsjö Express.

Ett tjugotal utställare står med de senaste prylarna och lånar ut skidor (och brädor!) till en strid ström besökare. Som försäsongsarena är det nästintill perfekt. Ingen liftkö, och en nedfart där det faktiskt går att gasa på rejält. Storslalombacken är precis som namnet beskriver, en backe för storslalom. Den slingrar sig ned från toppen av expressliften, och innehåller allt som en pist bör innehålla. Från flackt och jämnt till brant och stökigt, och allt där emellan. I alla fall de första åken. Som enda pist på ett skidtest med såpass många besökare, är den kanske något brant och smal. Det gäller att vara uppmärksam.

Bristen på vinter märks av även här. Det som brukar vara isgator och kattskallar blir nu slaskpuckel och vallar.
– Som sista åket ner till byn en vårdag i alperna, hördes som beskrivning på förhållandena.
Ganska kul med andra ord, och en stor kontrast till vad de flesta har förväntat sig. Skidtestare samsas med racekids, och stämningen är hög. Som grädde på moset bjuder Skistar, precis som förra vintern, på kokkaffe och pepparkakor.

Klockan två och tre gick den kostnadsfria skidbussen tillbaka till Vemdalskalet, där de flesta tillresta bodde. Kvällens aktivitet bestod av Banff Mountain Film Festival på biografen nere i Vemdalen by.

Dag två är lördagen den första december och det regnar. Det känns inte rätt. Skidtestarhelger brukar bjuda på diverse spännande väder, men några dassiga plusgrader och regn får ingen att jubla. Vägen är glashal, och parkeringen i Klövsjö är om möjligt ännu lerigare än igår. Under natten har pistmaskinsförarna haft en riktigt svår uppgift med att pista den branta slaskpuckeln, men utan spår ser backen fin ut. Lördagens första åk kommer bli det bästa.

Mycket riktigt är pucklarna och snövallarna tillbaka efter bara någon timme. Regnet tilltar mer och mer. Trots det är stämningen fortsatt hög. Skidmärkena på plats lånar ut lagg som aldrig förr, och backen är full med folk. Det är uppenbart att skidpeppet övervinner grått väder och svåra förhållanden. Joakim Johansson står nere i Nordica-tältet och tittar längtande upp i på berget:
– Jag vill åka!, ropar han rakt ut och hoppar runt bland skidställ och arbetsbänkar.

Mammut kör transcieversök bakom sin gigantiska uppblåsbara mammut Manny. I det minst sagt begränsade snötäcket känns det inte så verklighetstroget, men utan tvekan bra träning ändå. Smith lånar ut gogglar för bästa sikt bland molnen, och det gör även Bliz. Bland skidmärkena syns förutom Nordica även Icelantic, Völkl, Atomic och cirka femton till.

Vad tycker du om Klövsjö/Storhogna?

Lördagskvällen bjuder på afterski med Untracked Film Tour på Hovde Sportbar & Kök i Vemdalskalet, och sedan auktion på Skistar Concept Store. Med det är en oerhört lyckad helg över. Nytt för i år är nämligen att det inte är något skidtest på söndagarna. Det brukar helt enkelt inte vara särskilt mycket folk då. Nästa dag är området kring Klövsjö express klart lugnare, och nu temperaturen har krupit ned under nollan. Så fick vi den efterlängtade försäsongsisen ändå. Vi njuter av de ensamma, hårda och snabba pisterna. Vid 12 börjar det snöa lite lätt, kanske är vintern äntligen påväg?

  • Nästa helg rullar skidtestardagarna 2018 vidare till Sälenfjällen och Lindvallen, helgen därpå står Åre värd. 
Text: Gustav Corin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.