SOS Alarm hjälper nödställda i fjällen tack vare app

I slutet av augusti släppte SOS Alarm sin nya app. Knappt en vecka senare hjälpte den att lokalisera en kvinna som insjuknat i Jämtlandsfjällen, och även en grupp svampplockare som gått vilse. Något att ladda ner inför vinterns fjäll- och toppturer?

Exakt position

Den 26:e augusti lanserade SOS Alarm den nya 112-appen för att enklare kunna lokalisera nödställda. Ett återkommande problem är nämligen att de som larmar SOS inte kan uppge exakt var de befinner sig, antingen för att de är stressade, chockade, gått vilse eller inte känner till platsen ifråga.

Så funkar appen

Tack vare appen kan man med en enkel knapptryckning ringa 112. Larmoperatören får då exakt information om ens geografiska position.

De som laddar ner appen kan också välja att få information, i form av pushnotiser, om VMA (viktigt meddelande till allmänheten), olyckshändelser och trafikolyckor i närområdet. I appen kan man dessutom få förebyggande information och tips om olika nödsituationer, t.ex. om man råkar illa ut till sjöss. Appen finns för både iOS och Android.

Fågelskådare

Mindre än en vecka efter appens lanseringen var ett sällskap på fyra personer ute och plockade svamp på fjället Penningkejsen i Jämtland. När en av kvinnorna blev sjuk bestämde de sig för att vila men kvinnans tillstånd förvärrades. Man ringde sjukvårdsupplysningen som bedömde att kvinnan behövde tas till sjukhus snarast.

Kvinnan, som insjuknat, lyckades då larma SOS via appen (som hon installerat bara en dag innan). Med hjälp av telefonens gps kunde larmcentralen enkelt lokalisera sällskapet.

– Samtalet kom in från Jämtlandsfjällen och några sekunder senare fick vi en exakt träff på var telefonen befann sig. När ambulanshelikoptern väl landade så ringde vi och pratade med besättningen som berättade att de landade exakt där position var satt, sa Sandra Öhnstedt, platschef på SOS Alarm i Östersund till Aftonbladet.

… och svampplockare

Några dagar senare var det dags igen. Fem fågelskådare gick vilse en kväll i Stora Mosse nationalpark i Gnosjö kommun. Gruppen ringde polisen som uppmanade dem att ladda ner den nya appen. Exakt en halvtimme efter nödsamtalet kunde polisen hitta de trötta, men välbehållna, fågelskådarna.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.