Ståhlbergs nya arbetsgivare

Hans bilder kan man se på Freeride, i annonser och i skidtidningar. Med sina 25 år är Johan Ståhlberg en av Sveriges mest välkända fotografer och i höstas begav han sig söderut för ett internship hos Red Bull Photofiles i Österrike.

Den tillfälliga adressändringen från Åre ägde rum i början oktober då Ståhlberg tog sikte på österrikiska Fuschl am See för ett internship hos Red Bull Photofiles. Under hans dryga två månader i Alperna har det har blivit åtskilliga timmar både bakom kameran och datorn. Att titta på bilder, få genomgångar och inspiration från andra fotografer och framförallt plåta själv är i stort sett hur schemat ser ut.
– Jag har sett och redigerat otroligt mycket bilder efter de mallar och krav som finns, berättar Johan samtidigt som han även själv varit ute i fältet.

Ett intership innebär samma sak som en kvalificerad praktik – man får lära sig arbetet i praktiken.
– Fotografer som jobbar med Red Bull har möjligheten att gå ett internship på deras huvudkontor för att utvecklas ännu mer som Red Bull-fotograf, berättar Johan.


Kristoffer Frenkel fångad av Johan
Foto: Johan Ståhlberg

Johan kan visa upp en stor portfölj och en uppsjö av läckra bilder men under hans tid på Red Bull Photofiles tycker han själv att hans bildtänk utvecklats ytterligare.
– När jag trycker av nu så tänker jag på ett helt annat sätt än tidigare, säger Johan som även påpekar tyngdpunkten i ett snabbt och bra flöde i efterarbetet.
– Efterarbetet startar när kabeln mellan datorn och kameran sätts i. Ett snabbt flöde i efterarbetet har varit en stor del av utbildningen. Man kan göra så mycket för att en bra bild ska se ännu bättre ut utan att manipulera den, berättar Johan.


Michi Aschaber över Red Bull Arena i Salzburg
Foto: Johan Ståhlberg

Red Bull genomför events över hela världen och deras stall av åkare innefattar skidåkare som Jon Olsson och Tanner Hall till surfaren Mick Fanning och fotbollsspelaren Steven Defour. Att vara Red Bull-fotograf innebär att man levererar bilder från events och på atleterna som sen läggs i en stor bildbank, tillgänglig för media.

Johan har redan fått känna på
hur jobbet som Red Bull-fotograf kan vara genom ett par riktigt häftiga photosessions. Han följde snowboardåkaren Travis Rice under Air And Style, har sprungit runt på taket på fotbollsstadion i Salzburg fotandes akrobaten Michi Aschaber och porträttfotografering med Oscar Scherlin. I vinter ser han fram emot fler uppdrag från sin nya uppdragsgivare.
– Att börja plåta för Red Bull känns precis som en åkare att bli sponsrad, avslutar Johan.

Se mer av Johans bilder på www.johanstahlberg.com
Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.