Stryn har öppnat för sommarskidåkning 2019

Klassiska Stryn hade officiell öppning i onsdags men fick hålla stängt idag på grund av blåst och massa nysnö. Imorgon lördag 1 juni hoppas är man igång igen. 

Det är öppningshelg i norska sommarskidorten Stryn och Freeride har givetvis en utsänd på plats (som blev överraskad av vind- och snöovädret och fick åka bakom en snäll norsk plogbilschaufför sent igår…), ett reportage  kommer senare här på sajten.

Men redan idag tog vi ett snack med Nina Lensebakken som är chef på det klassiska sommarskidcentret vars stolslift ger 290 höjdmeter från dalstation på 1060 meter över havet upp till 1350 meter vid bergsstationen.

Hur är snöläget på Stryn denna säsong?
– Det är bra med snö i år, inget rekordår men en vanlig bra vinter. Jämfört med förra året är det lite mer fukt och is i snötäcket vilket gör att det håller bra.


Här signar du upp för puderlarm från Stryn.Idag fredag 31 maj har ni stängt? 
–Ja, lite ironiskt att alla snö gör att vi får stänga. Det har blåst väldigt kraftigt här och snöat. I onsdags öppnade vi, och igår torsdag åkte alla puder i anläggningen så det var riktigt fint! Men idag håller vi stängt som sagt pga vind och för mycket nysnö, imorgon kör vi igen. 

Hur ser det ut med sprickor i glaciären?
– Sprickor är det, men de är översnöade. De brukar bli synliga i slutet av juni eller början av juli. Men är du ny i området så bör man verkligen prata med någon som känner till förhållandena innan man drar iväg offpist. 

I nuläget kör ni ju stolsliften som ger nära 300 fallhöjdsmeter, men hur är status på den översta ankarliften?
– Glaciärliften kommer aldrig att bli uppmonterad igen. Den korta förklaringen är att glaciären har smält bort där den tidigare stod och därför finns det inget att fästa liftstolparna i. Tyvärr är detta så verkligheten ser ut.  

Hur länge har ni öppet denna säsong?
– Vi kör nu varje dag klockan 10-16 och hoppas att snön håller hela juli ut…. Det är alltid svårt att veta hur länge snön håller vi kan inte ge några garantier för att tropisk värme ska invadera som det gjorde förra sommaren exempelvis, så du som är på väg hit kolla vår hemsida för att få senaste nytt. 


Hur bra är Stryn? Vad tycker du?

Vad tycker du om Stryn sommerski?

Andra sommarskidorter i Norge

De två andra norska sommarskidorterna Folgefonna och Galdhøpiggen är också alternativ för dig som vill åka skidor nu. Galdhøpiggens sommarskicenter öppnade 9 maj denna säsong men har stängt just idag på grund av storm enligt deras Facebook-sida. Fonna öppnade i mitten på april och är också öppet idag och här hittar du aktuell info för Fonna.

Puder på Fonna före Kristi himmelsfärd-helgen maj 2019

 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.