Svenska skidmärket Hendryx reser sig ur askan

Svenska skidmärkte Hendryx startades 2004 och gick i konkurs 2016. Men sedan konkursen för fyra år sedan har ny snö fallit och skidmärket har återuppstått. 

– Med anledning av konkursen av Hendryx Skis 2016 tyckte vi det var bedrövligt att detta fina bolag gick under så vi bestämde oss att kontakta Henrik för att diskutera om han var intresserad av att få bolaget att återuppstå. Henrik var tok på! berättar Sebastian Uddén som är med bakom återupplivandet av det svenska skidmärket.
Även den bästa skidåkaren ramlar och skadar sig som vi alla vet. Sagt och gjort. Sebastian och de andra köpte det som fanns i konkursboet och startade om det svenska skidmärket.

Numera består Hendryx Skis av tre personer förutom grundaren Henrik Luthman:
– Det är jag, Mats Emthen och en tredje hemlig person. Två av oss har haft historiskt nära anknytning till bolaget så vi känner Henrik och skidorna väl sedan tidigare, men Henrik är och kommer vara den som är hjärnan bakom skidorna, plattorna och val av bindningar. Han är även den som designar samt har fortsatt nära kontakt med våra åkare, säger Sebastian Uddén

Nystarten kom lite försiktigt vintern 2019 med 2 modeller, Deguello och The Boiler:
– Gensvaret blev fantastiskt bra vilket var kul. Vi sålde cirka 50 par på ett dygn, säger Sebastian Uddén. 

Tanken var att under förra vintern lansera två nya modeller till, men nya gruppen kring Hendryx blev hindrade då fabriken i Italien stängde ned på grund av Covid 19:
– Men prototyperna är dock klara för nya versionen av modellen 917 och en ytterligare modell, Bonzo. De första 917 bör få känna på snön redan i år. Bonzon ser ut att även den bli klar till dem som förbeställt i december 2019, säger Sebastian Uddén.

Vad är målet med att göra denna omstart?
– Vi har bara ett enda mål och det är att Hendryx ska leva kvar och vi kommer därför med enkla medel producera en mindre upplaga skidor per säsong. Och man kan mer eller mindre bara köpa skidorna genom att förbeställa dem av oss. Eventuellt kommer någon enstaka återförsäljare i Norge och Sverige sälja våra skidor så vi kan nå en lite bredare skidkrets. Dialog pågår idag men inget är klart än, säger  Sebastian Uddén. 

Hur gick konkursen 2016 då, är det inte leverantörer och folk som fortsatt inte har fått betalt? Eller är allt uppklarat?
– Vi köpte det som fanns i konkursboet från konkursförvaltaren efter att allt var klart. Vi har startat nytt bolag och varumärkesskyddat  Hendryx Skis. Vi tog inte över det gamla bolaget.

Och duckstance-filosofin lever alltjämt kvar:
– Men vi kan nu konstatera att vi har 4 olika skidmodeller i olika längder som är av högsta kvalité. Vi fortsätter att montera våra egna framtagna plattor tillsammans med marker bindningar.

Skidorna från Hendryx. Alla fyra modellerna har samma formspråk och handgjorda i Italien.

  • Deguello GSS i längderna 172/180 med platta och racebindning. En brutal pistskida.
  • The Boiler 85 i längderna 172/178/184 en smalare 917 som är lite mer förlåtande för benen men tar en både i och utanför pisten. Platta är att föredra om man kör lite hårdare och mer i pist.
  • 917 GLH – i längderna 172/180 all mountain. Bygger på ikonskidan 917. Platta inget krav då skidan är extra förstärkt under foten.
  • Bonzo DBS – Ny för i år och bygger på gamla funkalistic men en uppgraderad version med andra böjkurvor, material och fotplacering på skidan. Kommer i längderna 177/182.

Är du nyfiken på skidorna kan du kika på Hendryx webb som du hittar här.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.