Toppstuga i Vemdalen i lågor

Restaurang Toppen på Vemdalsskalet brann idag ned. Tidigt imorse upptäcke vaktmästaren att köket var helt rökfyllt. Trots stora insatser kunde inte branden stoppas, toppstugan har nu fått brinna ned under övervakning från brandkåren. Inga människor har skadats. 

Det var en vaktmästare som tidigt imorse, en timma före övrig personal skulle börja arbeta, upptäckte att köket i resturang Toppen på Vemdalsskalet var helt rökfyllt.

Räddningstjänsten larmades och 15 brandmän skickades ut. Men logistiken kring släckningsarbetet försvårades av att restaurangen inte nås via farbar väg, utan snöskotrar fick transportera brandmännen.

Tillgång på vatten saknas också uppe vid restaurangen Toppen som ligger på kalfjället, varför Räddningstjänsten fick hjälp att koppla på vatten från liftsystemets snökanoner, vilket kom igång kring nio tiden i morse rapporterar SVT Nyheter.

– Vi har haft en traktorgrävare där och öppnat upp taket för att komma åt branden på vinden. Det är omfattande skador, men svårt att veta om det är en totalskada i nuläget, sa räddningstjänstens inre befäl Ulf Jernström till SVT Nyheter tidigare idag.

Så som branden utvecklades gick den dock inte att stoppa. För några timmar sedan skrev de som driver restaurangen på sin facebook-sida:
– Med brustna hjärtan brinner nu vår stuga ner. Vi tackar för allas omtanke det betyder mycket ❤️ vi ger inte upp, vi kommer komma tillbaks och vara starkare än någonsin.

Pistkarta Vemdalsskalet, Restaurang Toppen uppe till höger.

Restaurangen Toppen låg på kalfjället vid Skalspasset (Vemdalsskalet) med milsvid utsikt över den jämtländska fjällvärlden. Vemdalsskalet är en del av Vemdalen som också består av liftsystemen Björnrike och Klövsjö-Storhogna, samma liftkort gäller i alla tre liftsystem.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.