Undvik skidåkning i Italien året ut ”–Vi har inte råd med det”

Det blir ingen skidåkning i Italien i år, åtminstone inte om landets premiärminister Giuseppe Conte får bestämma. Han uppmanar nu den italienska befolkningen och turister att undvika skidsemestrar under julhelgerna i ett försök att bromsa coronavirusets spridning i landet.

Redan dagen efter att Italiens första skidort öppnade upp för säsongen fick den stänga, något Freeride rapporterade om tidigare. Detta var en följd av landets restriktioner för att begränsa smittspridningen. Dåvarande restriktioner gällde fram till tisdag 24 november, och nu väntas nya direktiv.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte uppmanar dock sin befolkning och turister att undvika skidresor under julhelgerna. Detta är ett försök att bromsa spridningen av coronavirusets i Italien. Under måndagen rapporterade Italien 630 corona-relaterade dödsfall under ett dygn och fler än 50.000 människor har dött av covid 19-relaterade sjukdomar under pandemin i Italien.

Italienska skidorter i Alperna och Dolomiterna ser normalt sätt en enorm tillströmning av gäster under jul och nyår vilket förstås kan bidra till en ökad smittspridning. Och Giuseppe Conte låter därmed meddela till TT att det inte blir möjligt att tillåta skidsemestrar den närmsta tiden.
– Vi har inte råd med det.

Men huruvida Italiens skidorter kommer att ha öppet eller inte framgår inte i klartext, men allt pekar på att samtliga italienska skidorter kommer att hålla stängt året ut.

Trots att många skidorter har infört en rad regler och restriktioner för att begränsa smittspridningen så anser Italiens premiärminister att detta inte räcker, vilket han påpekat tydligt i en tv-intervju.
– Allt som rör semester på snö är svårt att kontrollera, säger premiärministern.

Skidbranschen drabbas återigen hårt av detta envisa virus och i Italien tror man att en nedstängning kan hota hela alpsamhällen som är beroende av skidturism. Flera italienska regioner har redan delvis stängt ned för att begränsa att smittspridning accelererar. Restriktionerna gäller för närvarande fram till den 3 december 2020.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har meddelat att landets skidorter inte kommer att öppna förrän tidigast i januari 2021. Både Österrike och Tyskland håller också i dagsläget sina skidorter stängda, men har ännu inte delgett någon vidare information kring jul och nyår. Schweiz är det enda land i Alperna där skidåkning är tillåten just nu.

Kommer vi få åka skidor i Sverige i vinter då? Folkhälsomyndigheten beräknas ge konkreta råd inför julfirande i början/mitten av december, vilket förhoppningsvis kommer att ge oss en klarare bild kring. Fram tills dess är läget lite oklart och bla Skistar har till följd av detta nyligen ändrat sina ombokningsregler för att möta gästernas osäkerhet.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera