Vårtur till Kittelfjäll: heliski, topptur och lift

Kittelfjäll i Västerbotten är känt för sina fina och talrika snöfall, samt den skojsiga liftburna offpiståkningen i alla raviner. På vårkanten visar sig den lilla skidorten bjuda på ett riktigt härligt smörgårdsbord med olika läckerheter för skidåkare där heliski, topptur och lift, samt god mat står på menyn.

Jag vet inte om det bara är min uppfattning eller har inte Kittelfjäll blivit en allt större snackis? Det kan ha att göra med att jag spenderade några veckor i byn redan i  den gångna säsongen, att vi levt i en pandemi som begränsat vår skidåkning utanför Sverige eller att folk i största allmänhet har fått upp ögonen för vad den lilla skidorten i Västerbotten har att erbjuda.

Vi besökte Kittelfjäll redan i januari (läs reportaget ”BITANDE OCH BRA TOPPTUR I KITTELFJÄLL”) och senare under våren åkte vi ånyo dit och provade på några av byns alla aktiviteter. Nu ska jag försöka återberätta lite av godbitarna från den sista turen upp på våren så att du vet ungefär vad du förvänta dig av din vistelse i Kittelfjäll.

Äntligen får jag pröva heliski

Någon sorts väl vald elektronisk musik rullar, en helikopter kommer in i bild och susar förbi kameran, vidare mot toppen där den släpper av en ensam skidåkare på toppen av något fasligt brant åk någonstans i Alaska. 3, 2, 1, skidåkaren droppar in och dundrar ner helt obehindrat för det branta berget… Inte en helt ovanlig sekvens från en skidfilm av det mer extrema slaget. Jag tror att många skidåkare delar min dröm om att någon dag få testa på helikopterskidåkning. Kanske inte i enlighet med filmsekvensen jag precis beskrev. Men snarare att snabbt ta sig upp till ett åk dit man sällan tar sig och de få hugade som försöker tar timmar på sig att nå toppen till fots. Den här drömmen om att få sitta på knä framför en inkommande helikopter, på kommando springa fram med sänkt huvud och sätta sig tillrätta i helikopter, för att sedan lyfta mot någon av de kringliggande topparna. Den här drömmen blev äntligen verklighet i Kittelfjäll.

Precis som jag föreställde mig det. Helikoptern lyfter snabbt, aningen svajigt men väl i luften en makalös vy över Kittelfjäll med omnejd. Några minuters sann eufori senare sen når vi toppen av Borkafjäll. Det stora stygga berget som syns så väl nere från byn. Vi spenderar dagen tillsammans med en av guiderna på Helinord i Kittelfjäll och sammanlagt gör vi 4 lyft till olika toppar och fantastiska åk. Absolut inte så extremt som man ser på skidfilm, men njutbart och absolut åkbart för hela familjen.

Efter de första två lyften samlas alla grupper på andra sidan Borkan, nere vid sjön, för lunch. Mat och ved har först till platsen med skotrar och vi sitter tillsammans i solgropar och njuter av tillvaron. Sedan fortsätter dagen med två lyft och två fina åk nedför Borkans baksida.

Min första tanke med att åka helikopterskidåkning är att man blir avsläppt på spetsiga toppar och det krävs ett stort mod och erfarenhet för att bemästra det. Så är säkert fallet på vissa ställen men just i Kittelfjäll är helikopterskidåkningen anpassad för hela sällskapet och jag skulle vilja påstå att åkningen var mer njutbar än extrem. I gänget som var med oss den här vårdagen fanns allt ifrån rutinerade bergsguider från Chamonix till en barnfamilj från Umeå som tog sig ner för topparna utan bekymmer.

Helikopterskidåkning i Kittelfjäll, och i Sverige generellt, är relativt billigt. Jag minns när jag bodde i Kanada. Där kunde endast de rika amerikanska turisterna mäkta med en dags helikopter med sina feta plånböcker. Men här i Kittel är det verkligen prisvärt och mycket nöje för pengarna, ordinarie pris när vi är där ligger på 3400 kronor för fyra lyft.

Priserna är lite beroende på säsong men min uppfattning var att under våren fanns det utrymme för riktigt bra dealer om man vill komma upp som grupp och flyga helikopter.

Från stålfågel till apostlahästarna

Nästa dag var det dags för en typ av skidåkning som jag och mina vänner var lite mer bekanta med. Vi fick följa med Sebastian Viklund från Kittelfjäll Adventure på en heldags topptur. Som bekant är topptursmöjligheterna oändliga i och runt om Kittelfjäll. Både de lättillgängliga korta toppturerna i och runt liftsystemet, men även om man har tillgång till bil alla de topparna i närområdet.

Den här soliga aprilmorgonen tar vi bilarna och kör någon mil för att bestiga Daevniefjäll, eller bara Daevnie som man säger om man är local. Sebbe visar vägen och beskriver noggrant hur vi ska börja med att ta oss över en sjö, för att sedan tura igenom gles björkskog för att slutligen runda fjället och gå upp på dess baksida.

Turen fortlöper och tar allt några timmar. Som vanligt väl på toppen är det mödan värt. När vi blickar ut över vidderna och Sebbe berättar både det ena och andra om fornminnen i närheten och hur Sagavägen som snirklar sig likt en orm igenom landskapet har använts av människor sen urminnes tider. Efter en solig paus och kaffe på toppen svischar vi ner för Daevnies baksida. Ett enkelt åk men väldigt fridfullt och sanslöst vackra vyer.

Väl nere i björkskogen stannar vi upp och väntar in varandra. Sebbe säger att den sista delen av åket igenom björkskogen skulle kunna benämnas som Kittelfjälls Japan. Gles björkskog och kallsnö i april. Väl nere efter åket håller vi alla med vår guide Sebbe och det resulterar i att vi spänner på oss stighudarna och tar oss ytterligare ett åk i den fina skogen.Det här är bara en av många skatter som fjällen kring Kittel har att erbjuda. Är du osäker på terrängen och vart det är bättre eller sämre att åka kan jag verkligen rekommendera dig att kontakta Kittelfjäll Adventure för en dag med guide och trevligt sällskap.            

Liftsystemet i Kittelfjäll är också amazing

Utöver de ovan nämnda topptursmöjligheterna i och kring Kittelfjäll så måste jag medge att liftsystemet har väldigt mycket att erbjuda. Trots de få släpliftarna i systemet så finns det en uppsjö av utmärkta offpist-slingor. Åsar och raviner som alla är anpassade för just friåkning. Med andra ord, glöm inte bort att prova på liftsystemet under din vistelse till Kittelfjäll. Ett tips efter en lång dag i bilen på vägen till skidorten. Då passar det perfekt att värma upp i den extremt fina pisten från Hotelliftens topp.

Krubb för kurrande magar i Kittelfjäll

Vad ska du äta när du är i Kittelfjäll? Jag ska inte sticka under stolen med att antalet restauranger i Kittelfjäll är aningen begränsade. Många köper säkerligen med sig mat för att tillaga hemma i stugan. Men har man möjligheten så skulle jag vilja slå ett slag för Värdshuset vid botten av Janexpress-liften.

En matupplevelse utöver det vanliga. En välkomponerad meny med råvaror från närområdet och en atmosfär som jag skulle vilja hävda slår både restauranger i fjällen och trendiga barer i storstan. Om du känner för den här typen av exklusiv matupplevelse när du är i Kittelfjäll så rekommenderar jag Värdshuset. Särskilt deras desserter som är bortom denna värld. Min personliga favorit heter 100% hjortron, som tills i skrivandets stund är det godaste jag ätit i dessert-väg. En efterrätt bestående av sorbet, maräng och sylt allt gjort på 100% hjortron. Kan det bli mer fjällen än så?

Slutligen skulle jag bara vilja rekommendera Kittelfjäll för allt från den skidsugne äventyraren till barnfamiljen och vidare till matfantasten som söker en unik upplevelse. Kittelfjälls gästvänlighet och bevarade norrländska charm har något för alla. Jag hoppas vi ses där i vinter!

Vi du ha ett meddelande om nästa stora snöfall i Kittelfjäll?
Prenumerera då på puderlarm från Kittelfjäll via knappen nedan 


Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.