Årets upplaga av Uppåt Väggen 2023 blev en rejäl folkfest

Uppåt Väggen är tävlingen där du ska ta dig både upp och ner för Väggen i Sälen på snabbast möjliga tid. Årets upplaga bjöd på folkfest av rang!

För er som inte vet vad Uppåt Väggen går ut på så är det inte bara först upp som gäller utan även först ner för Väggen i Sälen: Sveriges näst brantaste backe. Allt du tar med dig upp skall med ner. Och kom inte och tro att det bara är att åka rakt ner utan fyra svängar förväntas du klara innan mållinjen.

Klasser

Barn 0-15 år (alla får medalj)
Ungdom dam/herr 11-15 år (tävlingsklass)
Vuxen dam/herr 16+ år (tävlingsklass)

I vuxenklassen finns bara ett begränsat antal platser, 75 stycket för att vara exakt så det gäller att vara först på bollen när platserna släpps.

Alla vi som sprungit på ett löpband någon gång förstår säkert att springa i 45 graders lutning i 500 meter inte är någon dans på rosor… än mindre när du ska kånka på utrustning, springa på ett ojämnt underlag iförd pjäxor, snowboardboots eller något annat sattyg på fötterna.

Barnen startar först, i denna klass så får alla medalj och det krävs ingen föranmälan. Barnen springer cirka en sjättedel av backen. Ungdomsklassen 11-15 år springer lite längre. Klasserna springer var för sig, barn och ungdomsklassen har varsin platå på högersidan medans vuxenklassen springer på vänstersidan om väggen, heeela Väggen upp.

Första kvinna och första man över mållinjen i vuxenklassen är inte bara båda från Falun utan även sambos. Lars sprang från botten till toppen av väggen på 7 minuter och 50 sekunder! Maria som bästa dam nådde toppen på 10 minuter och 13 sekunder. På vägen ner nådde Lars en hastighet på 120 km/h.

Vill du vara med så är det bara slänga på dig pjäxorna och ge dit ut och springa i sommar! Eller vill man istället bara komma och njuta av eventet, dricka och äta gott så sätter du redan nu en notis i kalendern inför Påskafton 2024.

Text: Jesper Hayland
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.