Cribs: Jon Larsson

Du ser dem i tidningar och i skidfilmer. Har du tur får du se en skymt av dom på byn. Skidproffsen alltså. Tidigare i vintras fick Jon Larsson en så kallas ”season ender” med en bruten armbåge. Johan Ståhlberg gjorde ett besök hemma hos Jon för kaffe och nybakade bullar.


Foto: Johan Ståhlberg

Mitt emellan Tegefjäll och Åre bor skidesset Jon Larsson i sin gula villa med flickvännen Jessica och hundar Hera och Skade. Villan består av ett garage/klättervägg, bostadshus samt ett gästhus under uppbyggnad.

I villan, som rymmer tre rum, kök och vardagsrum, pryder skidbilder väggarna. Här märks även en stor världskarta där Jon prickar för alla de platser som han besöker. Jon som köpte huset för bara något år sedan trivs med att bo i villa, då han nu får plats med oräkneliga skidor, kajaker, hundar och en massa annat.
– Stor skillnad från att bo i lägenhet som jag gjorde förut, berättar Jon.


Foto: Johan Ståhlberg

Foto: Johan Ståhlberg

Förutom skidåkning så är hundar en stor del av hans liv. Hera som han haft i flera år, har precis fått en kompis, Skade. En bordercollie som ivrigt busar med alla som hon ser, men precis som Hera så har Jon stenkoll och hon lyder hans minsta vink.


Foto: Johan Ståhlberg

När vi kommer hem till Jon så slår vi oss ner i soffan, snackar lite om Jons armbåge, hur det påverkade säsongen och att han faktiskt gillar att få ta det lite lugnt. De där 20 timmar hemhjälp som ingår i hans försäkring, de tackar han inte nej till, berättar Jon och skrattar. Skadan kom i samband med ett dubbeldropp men tyvärr så var det något som gick snett i uthoppet, och Jon hamnade i ett stenröse där han bröt armbågen.

Vi sätter på lite kaffe och Jon slänger överraskande nog in lite bullar i ugnen. Vi diskuterar skidåkning, resorter, praoelever och paddling under tiden som kaffet rinner ner. Samtidigt tittar jag mig omkring och funderar på att man inte på rak arm kan säga att här bor det ett skidproffs. Detta känns mer som ett normalt inrett hus här uppe i Åre. Trots allt är dom ju som oss vanliga, fast bättre på skidor och ser snyggare ut på bild – och tjänar pengar på att åka lagg.

Efter kaffet visar Jon stolt upp sitt garage/klättervägg.
– Här så ska jag ha fint garagehäng med polarna, jag har ju till och med stereo, värme och i rummet här bakom finns en klättervägg, säger Jon och det verkligen lyser i ögonen på honom.
– Det är fruktansvärt skönt med ett riktigt garage så man får plats med alla prylar så som kajaker, skidor och allt annat som jag har, tillägger han.


Foto: Johan Ståhlberg

 


Foto: Johan Ståhlberg

Foto: Johan Ståhlberg

Rundturen går vidare till gästhuset som Jon håller på att bygga bakom huset. Tanken är att hyra ut det eller ha plats för polare som är på besök, säger Jon och öppnar dörren. Inne i gästhuset ligger det mest plankor och byggnadsmaterial. Han berättar lite om tanken och bakgrunden om huset samtidigt som han går ut på balkongen och blickar ut över Sveriges kanske snyggaste utsikt, Åresjön och Åreskutan i all sin prakt.

Hela tiden som vi är ute och på rundturen så följer Hera och Skade ivrigt med oss. De vill mer än gärna bråka med oss och springa runt i snön och brottas. Det brukar dock vara fler hundar här, Jons bror, Olof, har även han en bordercollie som med jämna mellanrum är på besök och bråkar.

Innan vi tackar för oss och beger oss hem till byn så slår vi oss åter ner i soffan, snackar åter igen skidsnack och allmänt skönt häng hemma hos Jon Larsson.


Foto: Johan Ståhlberg

 

Text: Johan Ståhlberg
Text: Johan Ståhlberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.