Den flygande kameramannen Alexander Rydén

Vet du hur duktig Henrik Windstedt är på att åka lagg? Vet du hur fort han kan åka? Vet du hur sjukt duktig man behöver vara för att hänga med i svängarna? Man behöver vara, tja, typ som honom: professionell skidåkare. Alexander Rydén är filmare, men han hänger med ändå.

– Vi ville skapa något nytt och verkligen ta follow cam till en ny nivå. Med dagens teknik kan man uppnå fantastiska resultat, men det gäller att kunna jobba med dom på rätt sätt. En gimbal är fantastisk i den bemärkelse att man kan få stabila tagningar under krävande förhållanden, säger Alexander Rydén.

Alexander Rydén, filmare och skapare av det nya bombdroppet till film: Follow Windstedt har gjort det igen. Han har åkt sinnessjukt fort i djupt puder, minus två stavar plus fem kilo kamerautrustning och gimbal efter en av Sveriges största skidåkningsstjärnor.

Det är sant att kamera-utvecklingen har fått ett rejält skjut på grund av gimbals, men någonstans måste skickligheten matcha den tekniska potentialen. Hur många har inte dyra systemkameror därhemma, men saknar riktigt, riktigt bra bilder till exempel.

I nya filmen ”Follow Windstedt” visar Alexander Rydén prov på hur man matchar teknik och färdighet. Han gör exakt det som behövs för att använda den senaste kameratekniken genom att helt sonika kasta sig snöblind genom sprays medan han fullständigt bombar det djupa pudret och de plötsliga klipporna i Kaslo, British Columbia.

Så, Alexander, vad var det svåraste med att genomföra det här projektet?
– Timingen. Den måste vara exakt för att få den rätta känslan. Om jag hoppar en klippa samtidigt som Henrik och bara hamnar några meter före så ger det ett väldigt annorlunda resultat än när vi är helt synkade, berättar Alexander Rydén.
Ett förståeligt problem, med tanke på att Alexander som inte bara måste balansera sin kroppsvikt i luftfärden, utan även ska få det perfekta klippet.

Det svåraste att bena ut i ekvationen är tveklöst själva filmningen, men vägen till British Columbia för att få genomföra själva projektet har inte varit helt enkel:
– Det är svårt att motivera för sponsorer att man vill göra något helt nytt och få folk att nappa på idén när det finns så mycket bra och beprövade upplägg. Men efter två år så fick vi igenom projektet och då var det bara utförandet kvar.

Väl på plats i Kanada, med sponsorbudgeten i fickan, så möttes Alexander Rydén och Henrik Windstedt av ett problem modell större: Lavinfaran. Inte bara på grund av att det i grund och botten är komplicerat att röra sig simultant i lavinfarlig terräng, utan också på grund av det generella läget på berget. Alexander berättar:
– Vi fick brottas med bestående svaga lager djupt ner i snön och extremt mycket nederbörd. En dag gick det sju naturligt utlösta laviner i området, och ibland blev vi tvungna att avbryta filmningen. Det var helt enkelt för farligt.

Alexander och Henrik pushades således ut i säkrast möjliga terräng för att genomföra projektet. De fokuserade på skogsåkning och dropps som inte låg i onödigt branta och farliga lutningar. Fokus hamnade på kreativa linjeval, och för Alexander som filmare så ökas svårighetsgraden ytterligare då han blev tvungen att navigera genom Henriks puderstänk samtidigt som han ska lyckas finta bort träden:
– Det finns definitivt utrymme för mig att prova på svårare åk. Och Henrik, som tillhör de absolut bästa friåkarna i världen har ju också mer att ge… Gränsen går ju där jag inte klarar av att följa honom längre, men den gränsen går också att pusha på om man tränar tillräckligt mycket.

Så, vad blir nästa grej?
– Vi vill filma mer performance skiing och ta follow cams i ännu tuffare miljöer. Det är en hårfin gräns mellan fara och kreativitet att åka två personer på samma gång, men utifrån det blickar vi mot nya mål.

Vill du höra min dröm?!
– Tja, ok. Låt höra!

Jo, så här: att klona dig Alexander. Men en klon som är utan känslor och så… och använd dina filmfärdigheter för att få den ultimata känslan under vårens final av Freeride World Tour när de dunkar i 110 pannor ner för Bec des Rosses. Tankar om det?
– …Det låter…Svårt…

Obs: Det var inte ett nej.

Behind the scenes på ”Follow Windstedt”

Text: Fabian Omne
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer