Emrik Strömberg kör junior-VM i friåkning

I januari blir det 17-årige svenske puckelpist- och friåkaren Emrik Strömberg som tar sig som an de mäktiga bergen nere i österrikiska Kappl när 2022 års upplaga av Freeride Junior World Championships drar av stapeln.

Precis som för Albin Holmgren, en annan Åre-åkare som knep sin första pallplats i puckelpist vid världscuptävlingarna i Idre Fjäll nu idecember, hoppas 17-åringen Emrik Strömberg att  just kombinationen friåkning och puckelpist blir en vinnare i mästerskapssammanhang i freeride.

Freeride nådde Emrik, glad och peppad, en decembereftermiddag på Åres skidgymnasium, där han går andra året med inriktning på puckelpist.

Junior-VM i friåkning  härnäst

Emrik laddar som bäst för Freeride Junior World Championships (FJWC) som går 26 – 29 januari i Kappl, Österrike.

Först, grattis till att du kvalificerat dig till Freeride Junior World Championships!

– Tusen tack! Det känns stort. Det här är något som man drömt om sedan man var 11 år.

Du följer i fotspåren på en annan svensk, Max Palm, som tog hem VM i friåkning för juniorer förra året.

– Jomen, jag ska försöka hålla fanan uppe 🙂

Vad är dina förhoppningar inför mästerskapet?

– Det ska bli kul att få komma ner och köra storbergsåkning. Och hela den här grejen blev spontan.

Minst sagt. Emrik fick reda på att han kvalat in under höstlovet. Det efter att han skrivit till Reine Barkered och sagt att nu när Max Palm inte längre kör så borde vi ha en ung stark kille/tjej som representerar Sverige på FWT. Via Reine kontaktade han så FWT och fick förklara varför han skulle vara med som wildcard. På den vägen är det.

– Jag ville tacka Reine för chansen och FWT-gänget!

Du kombinerar friåkning med puckelpist, vad är det som gör den kombinationen så oslagbar? 

– Tror att man uppskattar kontrasten. Det blir en frihet att få komma ut och köra friåkning, på samma sätt som det känns kul att åka puckel efter att man kört fritt. Det kan bli så mycket roligare när man blandar det.

Uppvuxen lite på fel ställe

Med tanke på att Emrik kvalat in till FWJC och har siktet inställt på att komma med i det svenska puckelpistlandslaget nästa år skulle man lätt kunna tro att han är uppvuxen i de jämtlandska skogarna med branta berg och tokmycket snö utanför husknuten.

Men icke sa nicke. Han är tvärtemot uppvuxen på ön Tjörn i närheten av Orust på västkusten.

– Jag växte upp på fel ställe, säger han.

– I och med att det inte var några polare som åkte skidor när man växte upp så blev ju skidåkningen en form av kompis, fortsätter Emrik.

Bytte havet mot bergen

Men för någon som älskar att sätta på sig ett par lagg och köra några pudersvängar så var inte allt förgäves. Hans familj hade en stuga vid Ramundberget och det var där som skidglädjen riktigt tog fart.

– Det är där som jag åkte mest skidor innan jag flyttade till Åre. Friåkningsintresset växte eftersom att åka fritt var det jag gjorde när jag åkte skidor, jag åkte aldrig alpint eller puckel eftersom det inte fanns där jag bodde.

Förra året gjorde Emrik så slag i saken och drog till bergen på heltid när han sökte och kom in på Åres skidgymnasium. Något som snabbt gett resultat, inte minst i form av ett visst kommande juniorvärldsmästerskap.

Vi önskar Emrik ett stort lycka till!

FAKTARUTA

ÅLDER: 17

FÖDD/UPPVÄXT: Tjörn

BOR: Åre

PLUGGAR: Ekonomi

SKIDDAGAR OM ÅRET: Cirka sju dagar i veckan från slutet av oktober till början av maj

STÖRSTA INSPIRATION PÅ SKIDOR: Glen Plake var den som först inspirerade mig och han är fortfarande den häftigaste skidåkaren

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.