Enorm lift för 500 miljoner ska binda ihop Squaw Valley och Alpine Meadows

I Kalifornien satsas det friskt på skidåkning trots rådande pandemi och en ny gigantisk gondollift ska länka samman de amerikanska skidorterna Squaw Valley och Alpine Meadows. Detta sker i samband med att Squaw Valley också byter namn.

De amerikanska skidorterna Squaw Valley och Alpine Meadows intill Lake Tahoe Kalifornien kommer att förenas med hjälp av en gigantisk gondollift.

Totalt kommer denna imponerande gondol bli hela 2,2 miles lång, alltså drygt 3,5 kilometer, och planeras att bestå av fyra stationer, över trettio torn och två drivsystem. Liften beräknas transportera 1400 passagerare i timmen i varje riktning och med en totaltid på 16 minuter. Företaget som har kunskapen och möjligheten att bygga detta vidunder är Leitner-Poma of America.

Prislappen för hela schabraket beräknas uppgå till 60 miljoner dollar, alltså över 500 miljoner svenska kronor, och är en del av en större satsning i området. Friskt vågat trots rådande coronapandemi.
– Under den senaste säsongen har våra gäster visat att de är lojala, passionerade och att de ser fram emot framtida säsonger, och vi planerar att ge dem en förstklassig gästupplevelse när vi fokuserar på den långsiktiga framtiden för våra bergstationer, säger Rusty Gregory, VD för Alterra till liftblog.com.

Byggandet av en ny lift som länkar samman skidorterna kommer att infalla i samband med att Squaw Valley byter namn till följd av att det nuvarande namn är omodernt, rasistiskt och sexistisk enligt många. Det är termen ”squaw” som historiskt har använts som ett nedsättande ord för Nordamerikas ursprungliga kvinnliga invånare som man vill få bort ur namnet. Vad det nya namnet blir är ännu inte klart.

Text: Petter Elfsberg

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera