Extrem topptur i Himalaya – för ett gott ändamål

Under hösten kommer Oskar Normelli och Måns Sjögren göra sitt livs resa till Nepal för att bestiga två toppar i Himalaya, varav en med skidor. Detta till förmån för en skola i området som behöver ekonomisk hjälp.

Oskar Normelli, 23 år gammal, är på denna sida mest känd som mannen som grävde upp en levande ren ur en lavin i Åre i vintras. Men Oskar har flera strängar på sin lyra och planerar just nu för sitt livs resa.

Under drygt en månad i höst kommer Oskar Normelli och hans vän Måns Sjögren (som också studerar till fjällguide) besöka Himalaya, Nepal för att bestiga två toppar som sträcker över 6000 meter över havet, varav en av bestigningarna kommer att ske med skidor  både uppför och nedför. Expeditionens syfte är för att samla in pengar till en skola i Nepal.

Bakgrund

Oskar bor permanent i en campervan och studerar till fjällguide på Åre Vildmarksutbildning. Nyligen besökte han Nepal för första gången tillsammans med Team Aron för att samla in pengar till Barncencerfonden. Aron Andersson i egen hög person kunde tyvärr inte vara med på resan då han hade fullt upp med sitt deltagande i Let’s Dance på TV4.

Nåväl. Under resan till Nepal kom Oskar Normelli och hans vän Måns Sjögren i kontakt med Pemba Patle Sherpa, som var deras huvudguide under expeditionen. Pemba är bland annat åttafaldig bestigare av Mt. Everest och har medverkat i Everest-filmen från 2015 samt agerat guide och konsult för TV4´s program Expeditionen.

Pemba Patle Sherpa kommer från en liten by som heter Patle (därav namnet). Detta är en by som länge varit frånkopplad från världen, men mycket tack vare hårt arbete från Pemba, har byn nu fått egen bilväg, avlopp, elektricitet och internet. Pemba har också varit med och startat organisationen Ascent Aid Nepal, som byggt Patles första grundskola, Janta Basic School, som drivs helt genom välgörenhet.

Expeditionen

Denna man gjorde ett stort avtryck på Oskar och Måns, som nu ska genomföra en expedition i Nepal vars huvudsakliga mål är att samla in pengar till Janta Basic School, till förmån att stödja täten till en säker barndom och utbildning i Nepal.
 Det nepalesiska folket är otroligt snälla och trevliga, det går inte att beskriva. Och det Pemba har gjort för byn är helt otroligt. Om vi en dag ska jobba med att guida i området vill vi ge något tillbaka redan nu. Därför vill jag och Måns samla in pengar till skolan, berättar Oskar Normelli.

Mera Peak (6476 m ö.h)

Expeditionen är planerad att genomföras i november och kommer att starta med en bestigning med skidor på toppen Mera Peak som sträcker sig 6476 meter över havet. En topp i Himalaya som många åker skidor utför  men med helikopter som transportmedel uppför.
 Skidåkning i sig är inte jättebrant eller extrem, jag tror det brantaste partiet är runt 45 grader. Men det kommer bli tungt att ta sig uppför för egen maskin och vi kommer troligtvis må dåligt av den höga höjden. 

Den första delen av expeditionen går från byn Luklagenom en tät djungel vilket också är en anledning till att de flesta väljer att åka helikopter upp.
 Vi startar på 2800 meter höjd och jag räknar med att vi kommer kunna beta av cirka 100 höjdmeter i timmen… det är stor skillnad i jämförelse med en vanlig topptur då man kanske hinner mellan 300 och 400 höjdmeter per timme.

Ama Dablam (6812 m ö.h)

Efter att de skidat ned för Mera Peak fortsätter expeditionen vidare till Ama Dablam (6812 m ö.h) som också är beläget i Himalaya. Ama Dablam är enligt många världens vackraste berg och är en prestigefylld topp att bestiga inom bergsklättring.

 Ama Dablam är det typiska berget med spetsiga toppar. Klättringen ska vara teknisk, brant och krävande… kroppen kommer reagera på höjden och det gäller att dricka kopiösa mängder vatten. Camp 2 på Ama Dablam är också speciellt. Tältet som vi sover måste ankras fast i berget för att inte blåsa iväg.

Resan kommer att dokumenteras och släppas som en kortare dokumentärfilm. Freeride väntar med spänning och kommer givetvis följa upp detta fina projekt.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.