Ren begravd av lavin i Duved – grävdes upp levande

Igår fick några elever från Åre Vildmarksutbildning sig en rejäl överraskning när de av en slump upptäckte en ren som begravts av en lavin. En räddningsinsats påbörjades och renen grävdes upp levande, men illa däran.

När ett gäng studenter med tillhörande guide från Åre Vildmarksutbildning vistades i direkt anknytning till Duved skidsystem igår möttes de av något mycket oväntat. Oskar Normelli som studerar på utbildningen berättar:
– Vi hade tagit linbanan upp och skråat med skidor ut i skogen där vi skulle klättra på ett isfall. Vi passerade en slags ravin precis bredvid fallet där flera av oss fastnade för att snön var så mjuk. När den sista personen skulle ta sig förbi den märkligt mjuka passagen skrek hon plötsligt ”det är ett djur här, jag ser ett jättestort öga!”. 

Gruppen konstaterade snabbt att det inte var någon liten mus eller lämmel det rörde sig om, men den svindlande tanken på att det var en björn som ofrivilligt väckts ur sitt idé dök först upp.
– Vår guide gick fram och sa till oss att djuret lever. Sedan gick resten av gruppen fram för att kolla och då såg vi ett öga som blinkade och ett litet horn, då förstår vi att det var en ren som låg där under.

De plockade då fram sina lavingrejer och började helt sonika gräva fram renen för att se hur den reagerade.
– Vi gav renen lite vatten och försökte sedan se om den började att röra på sig när den fått lite utrymme. Men vi såg att något var fel på renens framben, vi försökte hjälpa till att lyfta den litegrann men det gick inte att få fart på den.

Efter några samtal på telefonen lyckades Oskar och hans vänner tillslut få tag på en renskötare som kom till platsen. Frambenen var dessvärre brutna på renen och därför fick den tyvärr avlivas på plats, men studenterna och guiden på Åres Vildmarksutbildning gjorde verkligen ett tappert försök att rädda den stackars renen. Hela förloppet tog ungefär en timme.

Vid platsen, som alltså låg precis intill Duveds liftsystem, syntes inga direkta spår efter lavinen, så som en brottkant eller liknande. Sannolikt så har renen betat vid passagen och sedan har en slasklavin gått efter tidigare dagars snöfall och töväder, som begravt renen.
– Vi var här dagen innan också och då såg vi inget, så det måste ha hänt efter det.

De som var med när detta inträffade är Oskar Normelli, Felix Von Heijne, Siri Eskilson samt Martin Lundberg som är guide på Åre Vildmarksutbildning.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.