Freeride ♥ Spotify = sant

Nu kan du lyssna på Freeridepodden via Spotify. Tretton avsnitt finns med teman som att välja rätt skidor, historien om Andreas Fransson, säsonga på Svalbard, laviner och långa intervjuer med skidåkare som Jon Olsson, Anja Pärsson och Jacob Wester.

Freeridepoddens tretton avsnitt har gjorts av Philip Claesson som är den skidåkande skåningen med den väna, varma rösten och de nyfikna intervjufrågorna. Philip är också upphovsman till alla de otaliga metaforer för att beskriva Freeridepodden med varianter som ”dina nyslipade stålkanter i podcastpisten”, ”dina stighudar uppför podcastberget” eller ”er snorkel i det bottenlösa podcastpudret” för att nämna några.

”Freeridepodden – er snorkel i det bottenlösa podcastpudret.”

Nu kan du lyssna på alla avsnitt via streamingstjänsten Spotify, precis som tidigare når du även innehållet både via iTunes och acast. Här via vår webb kan du också lyssna, här hittar du en samlingssida.

Mer om alla 13 avsnitt

Här kan du läsa lite mer om vad alla tretton avsnitt handlar om, presenterade i kronologisk ordning. Klicka på rubriken för att se ytterligare information och lyssna på avsnittet direkt via webben.

1. JACOB WESTER SLOG UT TANNER HALL – HOPPADE AV SKOLAN
Efter att ha slagit igenom som tonåring blev Jacob en av världens mest framstående åkare inom Big Air och Slopestylescenen. Efter år av toppresultat på tävlingar, delar i de största skidfilmerna och flera hundra resdagar per år på exklusiva skidorter bytte han bana. På senare år har han hittat ett nytt hem i den franska, branta backcountryn. Dessutom finns det ett rykte om att det var han som pushade Henrik Harlaut till sin allra första backflip.

2.VÄLJ RÄTT SKIDOR! MISSTAGEN DU INTE SKA GÖRA VID SKIDKÖP…
Vilken typ av skidor? Hur breda? Hur långa? Vem är jag? Frågorna i samband med ett skidköp är många – vi tar hjälp av Måns från Alpingaraget – kanske Sveriges mest kunniga person på området. Han ger nyttiga tips men också avslöjar sina tankar om säsongens mest spännande nyheter.

3. JON OLSSON – ”ADHD ÄR EN SUPERKRAFT”
Jon Olsson är skidåkaren som blev entreprenör och vloggare. Vi ringde till Jon i Marbella och snackade om karriärminnen, att uppfinna nya trick och vad krävs för att blir proffs idag, men också om att bli vloggare, var pengarna kommer ifrån och hur man kan tjäna på att köpa en Lamborghini.

4. LAVINER- KUNSKAPEN DU MÅSTE HA (1/2)
Varje år omkommer mängder med människor i laviner och ännu flera skadas. Freeridepodden sitter ner med en expert. Avsnittet som alla åkare borde lyssna på – lavinavsnittet. Mårten Johansson från Åre Lavincenter delar med sig av sin lavinkunskap. I det här avsnittet får vi höra Mårtens tankar om vad laviner är, lavinpsykologi och vad man ska tänka på för att minimera risken att hamna i en lavin. Och så pratar vi lite utrustning på slutet, även om Mårten egentligen inte vill.

5. SÅ ÖVERLEVER DU EN LAVIN (2/2)
I det här avsnittet får vi höra hur du skall agera när olyckan är framme. Vad är det första du gör om du ser en vän åka med i en lavin?

6. EMMA DAHLSTRÖM OM JERRINGPRISET, LANDSLAGET OCH X GAMES
Emma Dahlström slog igenom på allvar 2015. Vinst i den totala världscupen, X Games och nominerad till Jerringpriset hjälpte hon till att sätta den lilla sporten freestyle på kartan. Vi träffar en av världens bästa skidåkare. Vi pratar om att åka skidor på sanddyner, X-games, att vara en idol, hur hänget är i landslaget, om det blir grabbigt i skidbacken och framtiden.

7. SVERIGES SNABBASTE TILL SYDPOLEN
Årets äventyrare 2014 har gjort det igen! Johanna Davidsson är tillbaka från Sydpolen, och det med flera rekord i släden – bland annat som snabbaste svensk som skidat till Sydpolen med sin rekordtid på 38 dagar, 23 timmar och 5 minuter! I detta avsnitt av Freeridepodden tar vi pulsen på Johanna ett par dagar efter att hon landat i Sverige och pratar om äventyret, ensamhet, saknad, sydpolsterräng, lagg, nyhetsmorgonsoffor och den eviga frågan om nästa äventyr.

8. SKIDSVERIGES MÄKTIGASTE MAN – MATS ÅRJES, VD SKISTAR
Ingen i Sverige sitter på samma mäktiga piedestal. Ingen har större möjlighet att påverka i vilken riktning Skidsverige skall gå. Vi träffar Mats Årjes som är VD för Skistar, ordförande för Svenska Skidförbundet och medlem i FIS Council. Vi pratar om att utveckla skidorter, X-games i Hammarbybacken, VM i Åre 2019, OS 2026 till Stockholm, klimatförändringar och Mats får svara på om han är mäktigast i Skidsverige.

9. ANJA PÄRSSON 
Bäst genom tiderna med 13 VM-medaljer och den enda person som tagit VM-guld i samtliga discipliner. Karriären från 1998 till 2012 har berört de flesta skidintresserade i Sverige. Få personer uttrycker viljestyrka och kämparglöd så som Anja Pärson. Vi träffar Anja i Umeå och snackar om musik, föreläsning, att åka puder och park, heliski med Stig Strand, att få respekt av servicemännen, VM-guld, att vara folkkär och livet efter karriären.

10. KAN MAN SÄSONGA PÅ SVALBARD?
Sugen på ett alternativt resmål? Vi träffar Alexander Holmqvist Winge som är före detta Svalbardssäsongare och produkttestare för att snacka om skidåkning på den supernordliga ön Svalbard. Alex bjuder på sina bästa Svalbardstips och dessutom ett par isbjörnsanekdoter!

11. ATT GÖRA TV-SPEL AV SKIDÅKNING
Spelindustrin blomstrar. Intresset för skid- och brädåkning är ihållande. Trots detta tog det ända till 2013 innan ett riktigt öppet skid- och brädspel lanserades. Och när det väl kom var skaparna en liten svensk indie-studio. Freeridepodden träffade Alexander Bergendahl som är CEO på Poppermost Productions som har skapat Tv-spelet SNOW.

12. HISTORIEN OM ANDREAS FRANSSON
Det här är historien om en av världens främsta skidåkare och äventyrare. Det är också historien om en vän, son och bror som inte finns längre. Detta är berättelsen om hur Andreas Fransson med stenhårt psyke och varmt hjärta fann sig själv i bergens utmaningar. Men vi börjar i maj 2011. Andreas Fransson känner av höjden och är rädd där han sitter i ett iskallt tält på Nordamerikas högsta berg Denali.

13. JOHNN FRÅN PROTEXT OUR WINTERS (POW)
I poddens hittills mest bildade avsnitt pratar doktoranden och skidåkaren Johnn Andersson om hur vi kan bevara våra vintrar. Vi pratar om temperaturförändringar, levnadsmönster, framtidens säsongslängd i Åre, klimatsmarta skidresor och måltider, men även om att inte låta sitt dåliga samvete stoppa sin omställning till en klimatsmartare livsstil.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.