”Gausta: en helt löjligt bra blandning av pist, historia och offpist”

Nu har vår andra testpilot varit i Gausta i södra Norge. Här läser du hans intryck av den nysatsande skidorten i hjärtat av Telemark. 

I februari 2019 vann Björn Hagberg och Jesper Hayland de två platserna som testpiloter av norska storsatsande skidorten Gausta. Jespers recension läser du här ”Det känns som att man är i Alperna” och nedan följer Björns intryck från Gausta.

Här kommer vår recension efter att har varit en del av Freerides testpatrull våren 2019. Ja, jag vet att det var ett tag sedan vi var i Gausta men ibland måste ju en recension få ligga och gro till sig lite, som ett årgångsvin.

Vi anländer till Gausta sent i april 2019 då det egentligen bara är en vecka kvar på säsongen. Det märks, för det är inte mycket folk vare sig i backar eller på hotell. Spelar ingen roll, vi är ändå bara här för skidåkningen.

Hotellet Gaustablikk Høyfjellshotell tickar i alla våra boxar och har allt vad man nuförtiden vill ha när man är på skidsemester med familj. Det finns varm pool, bubbelpool och fina ytor att hänga på och slappna av. Hotellet är byggt för ganska många år sedan men allt är byggt eller renoverat i en skandinavsik arkitektur som aldrig verkar förlora sin glans. Jag kommer på mig själv med att sitta och studera smådetaljer i inredningen och har svårt att bedöma om de är från 50-talet eller 2019. Så ”rätt” har man träffat i allt. Sen är det ju inte helt fel att hur man än vrider huvudet så tycks det alltid finnas ett fönster som vetter mot – Gaustatoppen.

”Carving av högsta klass står på menyn i Gaustas röda pister och vi, vi är alltid hungriga.”

Vägen in till Gausta är magisk och för en liten historienörd som mig är det extra kul att kunna drömma iväg och tänka på historien om tungvattnet och nazisterna och allt det dramatiska som hände här på 40-talet. Varje liten tågvagn eller rostigt båtskrov som vi passerar på vägen inbillar jag mig var med på ”den gamla tiden” när andra världskriget rasade som värst.

Nåja, åter till verkligheten och skidåkningen. April i Gausta innebär vårslush precis som på de allra flesta andra skidorter på våra breddgrader. Dock är det i april fortfarande ganska kallt på natten så backarna fryser till så där lite lagom så att de aldrig helt och hållet spricker. Väldigt lekfullt och förlåtande underlag att åka på.

De svarta och röda backarna 15 och 18 blir snabbt våra favoriter vilka vi som pistmissiler plöjer varv efter varv. Carving av högsta klass står på menyn och vi, vi är alltid hungriga.

Liftarna är snabba och köer så här sent på året kan dom inte ens stava till på Gausta. en dag kör vi fel och hamnar i en del av Gausta som för tillfället är avstängd. Men ta mig f-n om inte det kommer en liftgubbe på skoter och kör oss tillbaka till systemet. Världsklass.

”Vi sneglar bort mot den där stora Gaustatoppen som ligger strax utanför liftsystemet. Den är liksom som en storebror eller en ande som vakar över hela skidsystemet.”

Bredvid backarna är det lite värre med snötillgången men vi är inte kräsna så här sent på året och även om en liten off-pist runda innebär att man får åka 2-3 meter på barmark så är det värt det, tycker vi. Skidor kan man alltid köpa nya. Upplevelser varar för evigt.

Vi hittar några OK linjer i skogen under liften med det fantastiska namnet ”G”. Här röjer vi runt bland fjällbjörkar uppe på toppen som blandas med barrträd ju längre ner vi kommer. Skogskidåkning är verkligen den bästa skidåkningen tycker jag men här kanske inte Gausta utmärker sig bäst i klassen – det är pisterna som är Gaustas ess i rockärmen. Och så Gaustatoppen då förstås.

I två dagar åker vi runt i pisterna och sneglar bort mot den där stora toppen som ligger en bit utanför liftsystemet. Den är liksom som en storebror eller en ande som vakar över hela skidsystemet:
– Imorgon tar vi den, har vi sagt varje dag. Den = Gaustatoppen.

Dag tre bestämmer vi oss för att ta bilen bort till Gaustabanan och tåget som ska köra oss upp till toppen. Vädret är strålande sol och vi är så där härligt fyllda av förväntan och nervositet. Vi löser biljett och åker tåget upp. Bara tågbanan i sig kan man skriva fler spaltmeter om. Alla tågintreserade får googla. Alla intresserade av kalla kriget – får oxå googla.

Uppe på toppen av Gausta befinner man sig på en annan nivå. 1800 meter över havet och svinbra utsikt – om inte det varit för att vi klev rakt ut i ett moln (var kom det ifrån?) som vägrar flytta på sig. Tydligen ska man kunna se en sjättedel (eller nåt sån) av hela Norge här uppifrån. Vi ser dock knappt 20 meter framför oss. Fakk.

Gaustatoppen är ett paradis för den seriöse skidåkaren. Vill man vara riktigt säker på att få bra åkning ska man lösa heldagskort till tågbanan när vädret och snön är ”rätt” och bara pumpa lössnö nerför sluttningarna runt Gaustatoppen tills knäna blöder.

Vi har dock bara en one-time ticket till tågbanan och börjar lite försiktigt ta oss ner på en modest sluttning i dimman. 200 meter senare skingrar sig dimman vi kan stå på på allvar. Awright! Vi öser ner för sluttningen och i en touch av historisk ådra tänker man att det var här just som hjältarna från telemarken forsade fram på sina gamla telemarkslagg med tyskarna i hasorna. Jag börjar nästan själv tro på att jag är Kirk Douglas från den berömda filmen Hjältarna från Telemarken.

Området runt Gaustatoppen inbjuder till både lekfull samt offensiv off-pist åkning. Vi väljer en enklare Line som avslutas i en gigantisk naturlig Half-pipe som vi lattjar runt i.

Väl tillbaka på parkeringen utanför Gaustabanan slås man av vilken potential Gaustatoppen har. Särskilt om man på ett smidigt och enkelt sätt kan göra den mer tillgänglig för den gemene Gausta besökaren. Då skulle man kunna få den perfekta mixen av äckligt bra pister för alla smaker och åkare samt löjligt bra off-pist möjligheter. Samtidigt, det kanske är en del av tjusningen att ett område som Gaustatoppen inte är så über tillgängligt.

Avslutningsvis kan vi bara säga att Gausta är en helt löjligt bra blandning av remarkabel historia, fantastisk piståkning (särskilt för familjer), bra liftar och med den där toppen som pricken över i:et.

Vi kommer tbax.

BETYG 4/5


Har testpiloten rätt? Vad tycker du om Gausta?

Vad tycker du om Gaustablikk-Gaustatoppen?

Video med offpiståkningen

”Freeride-TV: Couloirs & Cruising Gausta”, med åkning på fram- och baksidan av Gaustatoppen.

 

Mer information om Gausta på deras egen webb: 

Text: Björn Hagberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.