”GNAR”: den galna poängjakten på skidor

Vilka kommer ihåg poängjakten G.N.A.R? Den humorfyllda tävlingen som levde kvar till Shane McConkey’s minne som gick ut på att utföra mer eller mindre galna grejer på berget, förloraren stod för notan på afterskin. Börjar det bli dags att återinföra detta koncept nästkommande vinter tro?

Shane McConkey är en av vår tids mest inflytelserika skidåkare. En extremt kompetent, i vissas ögon helt galen, skidåkare som på flera sätt har utvecklat både friåkningen och dess utrustning dit den är idag. McConkeys egna skida ”Volant Spatula” som lanserades i början av 2000-talet revolutionerade skidvärlden med både omvänt spann och omvänd skärning och anses ha lagt grunden för hur dagens skidor friåknings-skidor byggs.

Under det första decenniet efter milleniumskiften började Shane McConkey utveckla skidåkning i stora berg som avslutas med fritt fall utför enorma klippavsatser för att avslutas med fallskärm eller wingsuit. Shane McConkey omkom dessvärre i en olycka i italienska Dolomoiterna 2009. En av skidorna löste inte ut när han lämnade klippan, vilket skapade en rotation som resulterade i att varken fallskärm eller wingsuit gick att använda.

I Skidvärlden minns man Shane McConkey som en pionjär med stark personlighet och stor humor. 2010 hyllades McConkey genom ett återinförande av tävlingen ”G.N.A.R”, som är ett slags poängspel på berget som Shane McConkey och hans polare Robb Gaffney tidigare hittade på i Squaw Valley, Californien.

G.N.A.R (Gaffney’s Numerical Assessment of Radness) går ut på att samla poäng utifrån en given poängskala där olika linjer på berget belönas. Du kan sedan samla bonuspoäng genom diverse tricks och andra mer eller mindre galna handlingar. Gör du ”fel” straffas du med minuspoäng och förloraren står för notan på afterskin.

Låt oss förklara kortfattat. Du kör en viss linje som belönas med exempelvis 200 poäng. Skickar du dessutom på en raggare i samma åk belönas du med 500 bonuspoäng och med valfri grab kan du lägga till ytterligare 50 poäng. Skulle du däremot råka stoppa stavarna mellan benen i en Kosak eller landa i bakvikt straffas du med 100 respektive 200 minuspoäng.

Poängjakten fortsätter, den som öser ned på berget med gamla skidor som mäter minst 215 centimeter belönas med 200 poäng medan den som har turistglipa mellan hjälm och goggles straffas med 500 minuspoäng. I slutet av den satta tidsramen, som kan vara allt från en dag till en hel säsong, så räknas poängen samman och en vinnare kan krönas. Enkelt och roligt. Här nedan är ett urval från poängsystemet:

Urval från poängsystemet

 • Säg till valfri proffsskidåkare, inled med namn -”(Namn), jag är bättre än dig på att åka skidor” = 500p
 • Kör en linje naken = 5000p
 • Lyckas med att få ditt namn utropat i högtalarna i kabinen = 1000p
 • Första liften upp en bra puderdag = 3000p
 • Önska någon en bra dag = 200p
 • Kör monoski en hel dag = 15 000p
 • 360 = 500p
 • Backflip = 500p
 • Switch Backflip = 2000p
 • 1080 = 10 000p

Urval från poängsystemet (minuspoäng)

 • Landa i bakvikt/back slap = -200p
 • Tappa utrustning (stav/handske/gopro etc) = -50p/pryl
 • Skada som gör att du måste avbryta dagen = -3000p
 • Bli av med liftkortet = 5000p
 • Glipa mellan hjälm och goggles (aka turistglipa) = -500p
 • Tomahawk där minst två delar av utrustningen ska lämnas i backen = -3000p
 • Ofrivillig framåtvolt efter landning = -500p
 • Kosak = -100p

I den kompletta G.N.A.R.-listan tilläggs också en viktig hänvisning till utövaren: ”Ski and ride for fun. And play the game in good taste”. Detta var något som den svenska varianten dessvärre missade när ”Kung af Skutan” gick av stapeln i Åre för knappt tio år sedan. Under Kung af Skutan hamnade åkningen i andra hand och den skandalomsusade tävlingen blev så pass grisig att folk i Åre knappt ens vill prata om den längre. Högt alkohol-intag och allmänt svineri resulterade både i skador och dumdristiga stunt. Mest ihågkommen från denna tävling är förstås naken-hoppet under Jon Olsson Invitational.

Även originalet G.N.A.R. har brister och sexistiska inslag som att kvinnlig nakenhet poängsätts högre än manlig förekommer tyvärr. Men idén är i grund och botten rolig och tävlingen speglar sannolikt den fantastiske Shane McConkey som både skidåkare och person. Vad tror ni, är det dags att väcka denna tävling till liv igen?

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.