Värsta trängselveckorna i Alperna 2019/2020

Högsäsong i alperna… frukostbuffén är urplockad innan du ens stigit upp, gårdagens snöfall är uppkört en halvtimme efter öppning och i den fullpackade kabinbanan stinker det Glühwein. Freeride reder ut vilka veckor ni ska undvika och vilka veckor som bör generera bäst skidåkning i alperna under säsongen 2019/2020.

September, månaden då vi går i shorts och dunjackor, vissa drömmer om soldränkta stränder och andra om fluffigt puder. Tillhör du den sistnämnda kategorin så har du säkert redan börjat spana efter vart vinterns alpresa ska förläggas… Österrike, Italien eller kanske Frankrike? Oavsett land och destination så är det skönt att slippa den värsta högsäsongen, för vem tycker om liftköer, fullpackade gondoler och uppkörda backar?

Den korta versionen, åk skidor i Alperna under dessa veckor 2019/2020:

Precis som i Skandinavien så råder det glödande högsäsong under jul- och nyårsledigheten som sträcker sig mellan vecka 52 och vecka 1. Övriga europeiska lovveckor läggs ut på liknande sätt som i Skandinavien men med skillnad att påsklovet ofta är fördelat på fler veckor nere på kontinenten.

Här listar vi vilka veckor som är lovveckor för respektive europeiskt land där skidåkning ses som en vanligt förekommande fritidssysselsättning.

Österrike

Den österrikiska skolan har fördelat ut sportlovet på tre veckor i februari och påsklovet ligger endast under vecka 15. Här behöver du inte kalibrera siktet allt för noga för att pricka rätt, Österrike har endast fyra veckor att undvika under hela vintern.
Sportlov: Vecka 6, 7 och 8
Påsklov: Vecka 15

Schweiz

I Schweiz är det svårare att pricka lågsäsong då lovveckorna ordentligt utspridda över nästan hela vintern. Men rimligtvis så bör ju också trycket på anläggningarna vara mer jämnt fördelat, så någon motsvarigheten till den fruktade Stockholmsveckan under vecka 9 lär du inte behöva oroa dig för i Schweiz.
Sportlov: Vecka 5, 6, 7, 8, 9 och 10.
Påsklov: Vecka 14, 15, 16, 17 och 18.

Frankrike

I Frankrike infaller sportloven på samma veckor som i Sverige. Påsklovet är däremot fördelat på hela fyra veckor och sträcker sig ända in i maj.
Sportlov: Vecka 7, 8, 9 och 10.
Påsklov: Vecka 15, 16, 17 och 18.

Italien

Italien är en perfekt semesterdestination på många sätt med god mat och fin skidåkning, men landets ungdomarna får minsann ingen semester att tala om. Bortsett från julledigheten så har den italienska skolan inga riktiga lov utan endast en kortare ledighet under påsken.
Sportlov:
Påsklov:

Tyskland

Precis som Schweiz så har Tyskland spritt ut sina lov ordentligt över hela vintern. Detta är troligtvis en klok idé då Tyskland har över 80 miljoner invånare.
Sportlov: Vecka 6, 7, 8, 9, 10 och 11.
Påsklov: Vecka 14, 15, 16 och 17.

Sammanfattningsvis så är det inte helt enkelt att få till en skidresa till alperna under lågsäsong, men mellan vecka 2 och vecka 4, samt mellan vecka 11 och vecka 12, så bör chanserna vara goda att pricka fin skidåkning utan trängsel och andra högsäsongsbetonade lyxproblem.

I Skandinavien är skidåkning innan jul oftast förknippat med usla förhållanden i ett ständigt mörker. Men längre ned i Europa finns faktiskt goda chanser till riktigt fin skidåkning på någon av alla glaciärer som håller öppet. Så för er som är på hugget, varför inte prova att lägga skidsemestern i november?

Lycka till med planeringen och hoppas ni får njuta av riktigt fin skidåkning i vinter!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.