Hunden som sålts i mer än 500 000 exemplar

Fredagen den 18 maj 2018 är sista dagen för att vara med i tävlingen om Mammuts nya, uppdaterade transceiver Barryvox. Men varifrån kommer egentligen namnet? Vi hittade en tapper räddningshund i historieböckerna från stora St Bernard-passet mellan Schweiz och Italien.

Mammut har sedan tidigt 1990-tal haft transceivers som en av sina stöttepelare bland sin utrustning för lavinsäkerhet. I december 2017 sålde det schweiziska företaget sin 500 000 transceiver. Detta kort efter att man släppt den nya versionen av Barryvox, samt den mer avancerade uppdateringen Barryvox S.

Men var sjutton kommer namnet Barryvox ifrån? Jo, på tidigt 1900-tal var chanserna att överleva en lavin minimala. Om någon väl hade blivit begravd under ett snöras fick denna sätta sin tillit till dåtidens enda räddniningschans – lavinhunden. En av de mest kända lavinhundarna, med en av Alpernas skarpaste näsor enligt legenden, hette Barry och räddade omkring 40 människor i Stora St Bernard-passet i Alperna mellan Martigny i Schweiz och Aostadalen i Italien. Barry levde mellan 1800 och 1814. Numera finns Barry uppstoppad på naturhistoriska musset i Bern, en målning av honom hänger också i klostret där han arbetade. År 1977 gjorde också Walt Disney filmen ”Barry of the Great St. Bernard”.Barry och de andra räddningshundarna av rasen Sankt Bernard har använts i räddningsaktioner av munkklostret Hospice-du-Grand-Saint-Bernard som ligger i Stora St Bernards-passet. Åtminstone sedan slutet av 1600-talet har hundarna använts då det i den italienska barockmålaren Salvator Rosa avbildar hundarna i två målningar från 1690. I de gamla munkskrifterna finns hundarna också omnämnda kort senare.

Mammut Sports Group AG:s första kapitel med Barryvox ligger längre fram i tiden. Vid tidigt 1990-tal köpte man sig in på marknaden med transceivers. Vintern 1997 lanserades den första egenproducerade versionen som fick namnet Barryvox Opto 3000. 2006 kom Barryvox Pulse, en transceiver med tre antenner och grafisk display, akustiskt hjälpljud och markeringsfunktion för flera begravda offer. En enklare version som fick namnet Barryvox Element kom 2011. I höstas kom den senaste generationen av Barryvox. Fyra år av utveckling ledde fram till nya Barryvox och Barryvox S. Uppdateringarna är bland annat längre och bredare räckvidd, samt större och tydligare display.

Tävla mer? 

Även Dynafit kör en tävling där du kan vinna ett par Hoji Pro tour-pjäxor, pågår tom 27 maj.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.