Jennica Folkesson: “Vad jag vill göra är att åka skidor i Sverige”

Trots att Jennica Folkesson placerat sig på pallen flera gånger i juniorfriåkning-sammanhang (Freeride Junior Tour, FJT) har hennes namn undgått många inom Skidsverige. Det beslöt Freeride att råda bot på och ringde upp den 18-åriga freeridetalangen hemma i Genève för att ta tempen inför det studande junior-VM i friåkning som går i Kappl.

Brås på storebror

Hejsan Jennica! Berätta lite om dig själv och din bakgrund på ett par skidor?

– Jag har åkt skidor sedan jag var typ två år. Först bodde jag i Frankrike, och där åkte jag i Les 2 Alpes i många år. Sedan flyttade vi till Schweiz och där började jag med alpint. Och jag åkte alpint i tio år. Det gick jättebra men jag bytte, när jag var 13 eller så, på grund av tävlingar och allt det, jag blev nervös.

– Min storebror Jesper började med freeride och Freeride Junior Tour. [Storebror Jesper Folkesson tävlade på FJT 2015-17, och kom bl.a. trea i Verbier 2017, reds anm.] Så då började jag också med.

– Kommer inte ihåg vilken som var min första tävlingssäsong, men jag började på riktigt för två år sedan. Nu åker jag freeride och lite freestyle, ibland.

Det har ju gått riktigt bra på kvaltouren med ett par andra- och tredjeplatser?

– Ja, det har gått ok. Förra året gick det lite bättre. Men jag kraschar mycket 🙂

– Schweiz har inget lag, jag vet att i Frankrike har de ett stort freeridelag som är med på allting. Jag åker mycket med min bror och vänner. Han hjälper mig att välja linje. Ibland blir jag för nervös och då kraschar jag, säger Jennica och skrattar;
–Annars har jag gjort några bra placeringar, vilket är kul!

Ett trick värdigt ett världsmästerskap

Och nu står junior-VM (FJWC) på tur?

– Ja, det blir jättespännande och coolt.

Tre stora svenska skidlöften kommer att vara med och göra upp om VM-titeln när den åttonde upplagan av junior-VM 2020 i friåkning (FJWC), arrangerade av Freeride World Tour, går av stapeln den 28-31 januari i Kappl, Österrike. Startfältet innehåller förutom Jennica också  Max Palm och Nils Uski.

Hur skulle du beskriva dig själv som skidåkare, eller vad får de andra juniorerna se upp med i januari?

– Jag kanske inte alltid tar de största klipporna men där i Kappl vill jag göra en 360. Jag har en vän som har gjort det förut på Freeride Junior Tour men jag tror inte att det gjorts av oss kvinnliga skidåkare. Jag vet, det är män som gör det mycket men jag ska prova att göra en 360. Får se hur det blir. Jag ska träna på det.

Till sist, vad önskar du dig i julklapp?

–  Eftersom jag har ett gap year vad gäller skola och sådant…hmmm… vad jag vill göra är att åka jättemycket skidor i Sverige. Det är min stora dröm.

 

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.