Legenden Andreas Håtveit gör sanslös comeback och vinner Red Bull Unrailistic 2023

Världens bästa freeski-åkare har precis tävlat på en av de svåraste rail- och slopestylebanorna någonsin. För första gången någonsin arrangerades Red Bull Unrailistic som är en minst sagt skruvad slopestyle-tävling på banan inspirerad av Jesper Tjäders idéer, skisser och tidigare Unrailistic-edits. Legenden Andreas Håtveit gör sanslös comeback och vinner den första tävlingen han deltar i på nio år – i spruckna pjäxor som har sju år på nacken…

Snökaoset i Åre stoppade inte nyfikna och exalterade åskådare att ta del av Red Bull Unrailistic och all action på Alpina Nationalarenan. 21 av världens bästa freeski-åkare från 7 olika nationer samlades i Åre för att utmana slopestyle-världsmästaren Jesper Tjäder på rails som sällan skådats tidigare och bjöd på en ordentlig show.

Tävlingen kickstartade med dunder och brak på onsdagskvällen med en Best Trick-session. Skidåkarna fick visa på risktagande och kreativitet när de fullkomligt gick loss på den nedre delen av banan under 2 x 40 minuter. Till slut var det schweizaren Valentin Morel som vann på herrsidan med sitt right nose butter 270 pretzel 450 på den omtalade triple-S railen. Även vinnaren bland damerna – skotten Kirsty Muir – tog segern genom att ta sig an S-railen med en Lip on Blind 270.

Under torsdagskvällen fylldes Nationalarenan återigen med en spänd och taggad publik. Arenan kokade trots det kalla vädret och den spektakulära show som Tjäder hade garanterat levde upp till förväntningarna. Freeski-åkarna gjorde då upp på den fullpackade slopestylebanan beståendes av lika delar gigantiska som tekniska hinder. Åkarna avverkade under blyga 50 sekunder upp till åtta olika moment där den 12 meter höga rainbow-railen definitivt var tävlingens höjdpunkt.

För första gången någonsin såg vi en dubbelvolt med handdrag på ett rainbow-rail och publiken stod mållösa när 25-årige Emil Granbom seglade 10 meter upp i luften och lyckades med nöd och näppe stå emot den tunga landningen som han prickade in med minsta möjliga marginal för att landa längre ner i landningen.

Norsken Andreas Håtveit tog sig an Unrailistic-banan i ett par sju år gamla pjäxor som var spruckna på mitten. Dessutom insåg han att han saknade skidor när han skulle bege sig till Åre för att delta i tävlingen – men som tur var kunde hans gamla sponsor skicka ett par i sista sekund. Trots det stod han för dagens mest kompletta åk där samtliga av hindren han utförde gjordes på absolut högsta nivå. Håtveits senaste tävling var hela nio år sedan, närmare bestämt år 2014 när han deltog i vinter-OS i Sochi.

På damsidan vann Mathilde Gremaud från Schweiz mot Kirsty Muir. Den 28 februari 2023 blev Gremaud den första freeski-åkaren som innehade både världs- och olympiska mästartitlar i slopestyle efter att ha vunnit guld i båda tävlingarna.

Resultat:

Unrailistic 2023 – Herr:

 1. Andreas Håtveit – 86p
 2. Colby Stevenson – 77p
 3. Evan Mceachran – 76p
 4. Jesper Tjäder – 75p
 5. Hugo Burvall – 74p
 6. Mac Forehand – 71p
 7. Cody Laplante – 70p
 8. Valentin Morel – 69p
 9. Max Moffatt – 68,50p
 10. Henrik Harlaut – 68p
 11. Alex Hall – 63p
 12. Hunter Henderson – 60p
 13. Emil Granbom – 59,50p
 14. Alex Hackel – 59p
 15. Oliwer Magnusson – 57p
 16. Joel Magnusson – 50p

Resultat Unrailistic 2023 – Dam:

 1. Mathilde Gremaud – 66p
 2. Kirsty Muir – 52p
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.