...

Leo Slemett – en fransman att räkna med på Freeride World Tour

Leo Slemett vann Freeride World Tour 2017 och har haft en given startplats på världens bästa friåkningsliga sedan 2013. Vi har fått en pratstund med denna talangfulla franska skidåkare där han berättar om vägen till toppen, hur det är att stå på start samt vad som driver honom framåt.

Det näst sista stoppet av Freeride World Tour i österrikiska Fieberbrunn gick nyligen av stapeln och på prispallen såg vi (förutom Carl Regnér) bland annat också en glad fransman som för många av oss är något av en doldis.

Vi pratar förstås om Leo Slemett, en skidåkare som är född i hjärtat av Alperna – Chamonix-Mont-Blanc. Han är väl meriterad, tillika rutinerad, och har tävlat på Freeride World Tour sedan 2013 och vann hela touren 2017. Bergen är hans hem och det är också där han spenderar större delen av sin tid – oavsett om det gäller topptur,  klättring, bergsbestigning eller skidåkning. Vi har fått konversera med denna imponerande skidåkare om livet som professionell skidåkare och vägen dit.

Leo Slemett är uppvuxen i Chamonix och började åka skidor vid tre års ålder och tränade alpin skidåkning fram tills han var 12 år.
– Därefter var det parkåkning som lockade… friåkningen kom in i bilden några år senare. När jag var 16 år ställde jag upp i min första friåkningstävling för juniorer och sedan dess var jag fast. Omgivning och människorna i Chamonix har definitivt inspirerat mig, bergen här är episka och personer som Aurelién Ducroz har spelat en stor roll för mig och min karriär, berättar Leo Slemmet.

Med tanke på hur barndomen sett ut för denna franska skidåkare så är det kanske inte konstigt att han idag tar luft ut för klippor som vi dödliga skidåkare knappt ens vågar fantisera om. Och inför finalen i Verbier ligger ovan nämnda fransos på en imponerande sjätte plats i den totala rankingen.

Men hur är det egentligen att kliva ut med en bra placering inför det sista stoppet av Freeride World Tour som går av stapeln i mytomspunna Verbier, Schweiz?
– Jag tävlar mot mig själv! Och jag föredrar att göra saker och ting ordentligt och är väldigt krävande. Därför gillar jag också att tävla… oavsett om jag håller igen eller kör stort så måste jag åka skidor på allra högsta nivå.

Att tävla på den här nivån är antagligen ännu svårare än vad de flesta tror. Under tävlingarna på Freeride World Tour rekar samtliga åkare sina linjeval nedifrån innan tävlingen, vilket är en konstform bara i sig, det är alltså inte tillåtet att åka tävlingsfacet i anslutning till tävling.
– Det kan vara svårt att visualisera åket nedifrån. Jag försöker hitta flera referenspunkter i facet som jag sedan når under själva åket vilket leder till rätt linjeval.

”30 sekunder innan start är det som värst!”

Även om Leo Slemett är en rutinerad åkare med oerhört många tävlingar i ryggsäcken så förklarar han att nervositeten fortfarande är det som är absolut svårast att hantera under Freeride World Tour.
– 30 sekunder innan start är det som värst! Stress och nervositet. Det håller i trots att jag tävlat på världstouren i många år.

Nervositet är något som de flesta idrottare dras med. Men frågan är om det inte är än mer befogat på starten av världens bästa friåkningsliga. Alla som någonsin bevittnat en friåkningstävling av denna kalibern vet att denna nivå av skidåkning inte är helt riskfri, någon som också Leo Slemett fått känna vid.
– Jag drog korsbandet förra året, det har varit den största utmaning under hela min karriär. Det är inte ofarligt att tävla på den här nivån, men jag försöker hela tiden att minimera riskerna genom träning och förståelse.

”Det är inte ofarligt att tävla på den här nivån, men jag försöker hela tiden att minimera riskerna genom träning och förståelse.”

Det krävs med andra ord fullt fokus under större delen av vintern. Och för en person som Leo Slemmet, som spenderar majoriteten av sin tid bland spetsiga bergstoppar i jakten på stora hårresande åk, så är återhämtningen också viktig.
– När jag inte befinner mig i bergen älskar jag att vågsurfa. Jag åker till de södra delarna av den franska västkusten varje sommar. Jag har också börjar syssla med paragliding en del men självklart är en stor del av återhämtning och motivation att umgås med vänner och familj.

Leo Slemett ger intrycket av att han kommer fortsätta tävla på Freeride World Tour, men även för världens bästa skidåkare finns det tvivel.
– Jag ifrågasätter mig själv ibland, men jag älskar fortfarande att tävla på Freeride World Tour och jag vill fortsätta pusha mina gränser och min skidåkning.

”Jag ifrågasätter mig själv ibland, men jag älskar fortfarande att tävla på Freeride World Tour och jag vill fortsätta pusha mina gränser och min skidåkning.”

Fler tävlingar lär det bli för denna mer eller mindre gränslösa fransman. Och inför kommande tävlingssäsonger finns en önskan om att tävla på hemmaplan.
– Det skulle vara trevligt med en tävling i Chamonix igen. Eller Les Arcs, hela kulturen kring friåkning är något extra där.

The North Face – Never Stop Exploring

Leo Slemett är en del av The North Face, ett väletablerat varumärke vars uppdrag stått oförändrat sedan 1966 – att erbjuda den bästa tänkbara utrustningen till atleter och äventyrare. Och därmed också inspirera människor till att vara utomhus samt bevara kulturen globalt. Varumärkets atleter står för en viktigt del av produktutvecklingen.
– Det är jätteviktigt med rätt material! Är du bekväm med dina kläder känner du dig starkare och mindre begränsad. Jag är verkligen tacksam över att vara en del av The North Face som producerar kläder av allra högsta kvalitet vilket underlättar för mig och mina äventyr, förklarar Leo Slemmet avslutningsvis.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.