Målgång för Niklas Karlströms filmprojekt IN PEACE

Oflyt med vädret ställde till det så mycket att Niklas Karlström fick lägga till ett extra år för att få ihop sin kommande rulle, IN PEACE. Nu är den dock klar och Freeride tog ett snack med honom om hur arbetet har gått under året som varit. Dessutom får vi njuta av en purfärsk trailer.

 


Foto: www.markusalatalo.com

Tjena Niklas, vad gör du just nu?

– Hej! Just nu är jag på väg tillbaka till Kiruna efter en helg uppe i husvagnen i Riksgränsen. Minusgraderna närmar sig och man kan se nysnö på topparna, så det är nära nu.

Senast Freeride snackade med dig hade du precis styrt om din film IN PEACE från ett ettårsprojekt till ett tvåårsprojekt. Vad har hänt sedan sist?

– Ja, det är ju mycket jobb när man gör film, speciellt när man står både framför och bakom kameran, samt redigerar, så jag kände att det blev lite stressigt att få ihop det. I år har vi hunnit filma en massa grejer som ni tittare aldrig skulle fått se om vi gjort filmen på bara ett år. Jag har hunnit med mer stadsåkning än på länge, och fått några riktigt bra puderdagar i Kanada.

Vilken var den bästa respektive sämsta grejen under årets filmande?

– Bästa är svårt, men det måste vara de tre veckorna vi spenderade till fots i Kanada i januari. Massa lössnö, pillows och ett glatt gäng. Tyvärr skadade jag foten efter en vecka och fick sitta på motellrummet och titta på långtradare resten av tiden. Efter det kunde jag inte åka på riktigt förrän i maj, det är nog det värsta som hänt någonsin i min karriär.
Men de dagarna jag hann åka blev väldigt bra på film!
Sen gjorde vi även mycket roliga stadsgrejer i Kiruna på försäsongen som blev riktigt feta.


Viktor Björnström njuter av lekfull terräng i Kanada.
Foto: www.markusalatalo.com

Har du märkt några tydliga skillnader i arbetet och resultatet jämfört med filmer du gjort tidigare?

– Ja, man hinner samla på sig mycket mer material, och på så vis går det att sålla mer bland klippen och bara använda just det man tycker ser bra ut. Men sen är det lätt att tänka ”det är lugnt vi har ju tid på oss”, och så står man där utan klipp i slutet på säsongen. Så det har varit både positivt och negativt. Har man tur med snöförhållanden och så vidare kan det räcka att filma i en säsong, men med facit i hand gjorde vi rätt i att filma i två säsonger.

Var har ni spelat in någonstans, Lofoten och Riksgränsen var ju planerat redan vid förra intervjun. Var hamnade ni mer?

– Vi har filmat i Kiruna, Riksgränsen, varit två turer i Kanada, och gjorde ett försök i Lofoten. Vi hade väldans otur när vi for ut till Lofoten då det var varmt i några dagar och sedan frös det på lagom tills vi skulle ut på tur. Fina miljöer men katastrofala förhållanden. Man kan inte få allt, och Lofoten står ju kvar.

Titeln IN PEACE syftar på relationen mellan skid- och snowboardåkare. Märker man av något fredsbudskap när man kollar på filmen?

– Något direkt budskap vet jag inte, men det finns ju inte så många filmer där det är både skidor och snowboard tillsammans, så det är väl budskapet.


Hajka upp..
 
..och ta en flygfärd på vägen ner.
Foto: www.markusalatalo.com

Vad är du mest nöjd med så här i efterhand?

– Stadsåkningen i Kiruna, rock n’ roll-pillows i Kanada, hoppdagar i Riksgränsen, norrsken över Vassitjåkka. Jag är nöjd att vi fick ihop en rulle och att de här två säsongerna nu är förevigade och kan tittas på om och om igen. Två av de bästa och roligaste säsongerna hittills. Sist men inte minst min vapendragare Viktor Björnström, som varit med hela vägen och gjort detta möjligt!

Avslutningsvis – vad ska du hitta på framöver? Blir det fler filmprojekt eller..?

– Jag tänkte åka skidor strax igen. Jag har ett projekt som jag vill göra, den som lever får se!

 

IN PEACE har världspremiär på Folkets Hus i Kiruna i november, och släpps sedan till allmän beskådning här på Freeride. Kolla in trailern till filmen här nedanför:


Läs även: Niklas Karlström presenterar sitt tvåårsprojekt

Text: Hedda Berander
Foto: Markus Alatalo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.