Mattias Hargin lägger slalomskidorna på hyllan

Efter femton år på världscupen slutar nu Mattias Hargin. Lagtävlingen i Andorra blir hans sista tävling på världscupen. Frågan vi på Freeride nu ställer oss är: Får vi se Mattias Hargin på NM 2019?

I ett långt inlägg på sin hemsida förklarar Mattias Hargin idag att han avslutar sin tävlingskarriär i slalom på världscupen. Han ska dock köra lagtävlingen i världscupfinalen, men därefter är tävlingskarriären slut. Han skriver:

Om jag ska vara ärlig så har jag sett mig själv att hålla på ett bra tag till, men har också alltid sagt till mig själv, att när jag inte är med och konkurrerar om toppresultat, då kan jag lika väl göra något annat. Och dit har jag tyvärr nått nu lite snabbare än tänkt. Efter en säsong med väldigt få resultat, så trillar jag nu ut topp 30 och vägen tillbaka in och dit där jag vill vara är lite väl lång och det är inget jag känner jag behöver göra. Eller en kamp jag vill ta. Jag känner mig klar nu. Så resan närmar sig sitt slut, en resa som startade på riktigt i December 2004, då jag gjorde jag min WC debut i Flachau, Österrike. Där jag senaste 10 åren ändå varit med och krigat om toppresultat och varit inne topp 15. Nu känns det helt sjukt att vi står 15 år senare och jag stänger detta kapitel i mars 2019 i Andorra. ”

Mattias Hargin förklarar också att hans kropp kanske inte riktigt mäktat med den sista tiden, även om huvudet har velat. Och vad ska han göra nu då? Ja, inte sluta åka skidor i alla fall:

Till en början tror jag inte mitt liv kommer kastas om särskilt mycket, jag älskar att träna, så har svårt att se jag kommer sluta med det. Jag älskar åka skidor, så kommer inte sluta med det. Jag har en hel bucketlist med saker och ställen jag vill se på skidor, så den får jag väl börja beta av. Jag älskar att fotografera, så med mer energi så skulle jag vilja lägga mer tid på det. Men jag är också spänd att ta mig an nya utmaningar, för att få fortsätta utvecklas och pressa mig själv. Så får bara se vad det blir. Jag har en del tankar och ideér, men först vill jag bara vara, ta in allt och få ladda upp batterierna.”

Nu är frågan om vi får se Mattias Hargin på NM i Riksgränsen igen? Vem minns inte hans rena, snygga friåkning 2011 och 2012. Sistnämnd året kom han dessutom tvåa efter Wille Lindberg och tvålade då till åkare som Reine Barkered, Kristofer Turdell och Olle Regnér.

Finalen NM 2012, 2 min 29 sekunder in (orange jacka och röda byxor).

NM 2011, 2 min och 11 sekunder (grön jacka och gula byxor)

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.