NM är avgjort – Äntligen tar han det!

NM 2021 är över. Segrare är utsedda i alla de fyra klasserna. I Skidor herr ser vi en vinnare som nu kliver högst upp på pallen efter 17 försök.

Som det gamla ordspråket säger, gammal är äldst. Det är nästan poetiskt att på finalfacet Branten på Nordalsfjäll i Riksgränsen, det face som gav Reine Barkered hans första fotouppdrag och således sin första fot in i skidvärlden, som han efter 17 försök äntligen får titulera sig vinnare av NM.

Världstitlar och vinster på Xtreme Verbier må Reine Barkered ha fått flertalet gånger innan men vinsten på förmodligen världens mest prestigefyllda tävling, tillika äldsta pågående tävling, Scandinavian Big mountain championships (SBMC), eller NM som de flesta säger, har tills idag undgått honom.

Reine ställer ner dagens ”enklaste” åk, eller ja, han får det att se så otroligt enkelt ut när han dubblar den första klippan, drar rakt ner mot den största klippan på facet, landar denna som om det inte vore mer än en enkel grön pist och åker kontrollerat rakt in i mål. Hela publiken slås mållös av hur det ens är möjligt att göra ett sådant åk, detta trots att vi sett flertalet riktigt sjuka åk innan detta.

Reine Barkered har i flertalet år satt ner riktigt stora skidåk runt om i världen, alltid i sin egen stil där han får all terräng att se otroligt lättåkt ut. Alla som satt foten på Branten i Riksgränsen vet hur sjukt slagigt, hårt och allmänt oförlåtande snön och facet är. Det är skråspår genom hela åket, ett 50 tal personer som har åkt innan honom och lika många som hängt på facet innan tävlingen under rekningen.

Det är faktiskt helt galet att vi ens tävlar på detta facet. Med minsta lilla misstag flyger du ut för ett gäng klippor där du inte längre är i kontroll, något som Max Palm tyvärr gjorde oss allt för påminda om.

Oavsett så visar Reine att han verkligen är Mayor of Stomptown och en värdig vinnare av SBMC. Det är som sagt nästan poetiskt hur de andra åkarna för dagen åker out of bounds och blir diskade, de starka namnet hos huvudsponsorn Peak performance faller alla på ett eller annat sätt och det blir Reine som står kvar som vinnare. Att mes sina 39 år ställa ner dagens bästa åk och ta hem totaltiteln framför de unga åkarna i Max Palm, Nils Wersén och William Larsson (som alla tyvärr krashade bort sig för totalen) känns på något vis helt rätt.

Branten

Utan tvekan det mest seriösa åket Nordals har att erbjuda på Scandinavian big mountain championships. Att åka skidor ner för denna brant med en snittlutning om 55* är en sjukt stor sak att göra oavsett om du hoppar klipporna eller väljer att åka runt dem. Att göra det på snowboard där man enbart har en stålkant är något som är ändå tokigare.

Det är inte många av oss som frivilligt skulle ge oss ut och åka detta åket en vanlig dag på säsongen vilket gör det till något som vi reserverar till år där snön tillåter oss. Något som det var 6 år sedan sist.

Snowboard Dam

Först ut för dagen är snowboard dam. De håller sig lookers left i facet och åker runt den stora klippan som definierar facet. Något de i mitt tycke gör helt rätt i då åkningen här är så mycket mer inbjudande än den stökiga, slagiga åkningen som infinner sig ovanför de stora klipporna.

Vi får se otroligt fotogeniska svängar i den relativt orörda snön som finns ut till vänster och blir dessutom bjudna på ett och annat flyg under de stora klipporna där det börjar gå riktigt snabbt i outrunnen.

Bäst för dagen och för båda finaldagarna är Sophia Elisabeth Borring vilket resulterar i en andra plats för henne. Hon åkte ett fint åk lookers left i pudret, skråade in under huvudklippan och hittad ett flyg vilket hon stod med enkelhet.

På andraplats idag och totalt etta hittar vi rookien Louise Albinsson. Hon kom ut som första åkare i kvalet och satte ribban för resten av tävlingen. Detta är hennes första tävling och vilken tävling hon gör! Vi hoppas på att få se mer av henne kommande år!

På tredje plats hittar vi Caroline Kihlström som ställer ned tre stabila åk under tävlingen.

Något som är otroligt härligt att se är den stoke som alla åkarna tar med sig in i mållinjen. När de kommer ner, inser att de kommit till final och överlevt båda finaldagarna släpper all den ångest, prestationsnervositeten och rädslan inför dagens helt sjuka åk.

Skidor dam

Något som är extremt roligt, oavsett om det handlar om skidor eller andra sporter är när det kommer uppstickare som inte har varit med och tävlat tidigare. En sådan person är Hanna Westman som utan tvekan ställde ner dagens fetaste åk. Ronja Stenhöös som vi vet sedan tidigare år en sjukt duktig skidåkare slås av beundran över hur hon vågar åka traversen där ett misstag betyder en flygtur över extremt stora klippor. Hanna tar denna traversen i rasande fart, ställer skidorna rakt i fallinjen efter traversen, tar ett stort flyg och står pall för den otroliga fart som hon plockar upp i landningen. En tillsynes okänd tjej kommer in och ställer av ett åk som slår de välkända namnen Hedvig Wessel och Caroline Strömberg.

Hennes bravad idag räcker till att pusha upp till en andra i totalen och därmed även Rookie of the year, något hon i mitt tycke är extremt välförtjänt av!

Caroline Strömberg som ställt upp i NM 10 gånger får detta jubileum nöja sig med en tredje plats. Hon åker otroligt stabilt men väljer att åka ett relativt enkelt åk (om nu något kan vara enkelt på branten) lookers left i facet och rundar de stora klipporna. Hon står detta hela vägen in i mål och lämnar därför dörren vidöppen för Hedvig Wessel som endast behöver matcha Caroline för att vinna.

Till min stora förvåning åker Hedvig ett liknade åk som Caroline trots att hon under FWT och tidigare år på NM bjudit på betydligt större åkning. Hon åker snabbt, stabilt och hittar ett brantare åk på den större klippan samt ett flyg på kycklingvingen längst ner och tar därmed hennes fjärde (!) raka seger på NM. Något hon är mycket väl värd! Hedvig visar att även i extremt svårnavigerad terräng kan hon åka på absolut världsklass.

Mindre bra gick det för Frida Lindgren som hade goda chanser på pallplacering. Hon ställer ner ett fint åk med ett stort flyg under den stora klippan men fastnar i lite tyngre snö och gör en framåtvolt, tappar en skida och såldes alla chanser på podiumet. Tyvärr är det del av spelet och vi ser fram emot nästa års framträdande av henne.

Samma otur har vi för Petra Ohlson som ställer ner ett riktigt fint åk med en brant tagning på den stora klippan. Tyvärr tappar hon staven och får därför noll poäng.

I frågan om att tappa saker på facet så säger domarna enligt följande: Om du tappar en skida/stav och lämnar dessa så att skidplock får komma in i bilder får du noll poäng. Om du själv samlar ihop sakerna får du en poäng.

Sofie Gidlund visar upp sin alpina bakgrund med extremt fina svängar i toppen av åket och ställer ner dagens största luftfärd på damsidan. Tyvärr står hon inte landningen på det otroligt stora hoppet och tar ett riktigt styggt fall. Lyckligtvis ställer hon sig upp och kan ta sig ner för egen maskin. Jag träffade henne lite snabbt efter tävlingen och hon själv hoppas på att det endast är mjukskador i vaden, men att en läkarträff senare under kvällen kommer visa hur det står till.

Snowboard herr

Alla som jag pratat med under dagen håller med om att branten inte är ett speciellt kul snowboard åk. Det är mycket svårt att åka bräda på ett bra sätt när det är så pass brant, isigt och slagigt som det är på branten i år. Trots detta får vi se ett gäng vackra åk under dagen. Hampus Jansson håller sig till den härliga snön lookers left i facet och bjuder på en snygg butter 360 i nedre delen. Åkningen ser lite wild ut men ändå riktigt härlig!

August Coster som varit tävlingens absoluta överraskning ställer ett fint åk rakt över traversen. Att taversera 55* brant åk med huvudsakligen is i på bräda är inget man skojjar bort. August löser det utan problem men får lite problem att svänga ner till det som kom att kallas jibbklippan men lyckas ta ett flyg från sidan på klippan och ställer ner ett fint åk. Det räcker inte riktigt till för första placeringen utan August får nöja sig med en andraplats, ett riktigt fint resultat för förstagångstävlaren.

Däremot är det inte någon förvåning att August får Rookie of the year på herrsidan. Han kommer in som härlig outsider, gör sin grej och gör det så sjukt bra. Jag hoppas att vi får se mycket mer av dig och din åkning kommande åren!

Adam Falk fortsätter att åka på den otroligt höga nivå han hållit de övriga dagarna. Han gör fina svänga lookers right i toppen på facet, rundar den övre klippan och ställer ner ett stort flyg på den nedre klippan. Han bibehåller kontrollen hela vägen in i mål och blir därmed årets vinnare i Snowboard herr.

På tredje plats hittar vi Titus Hardeman som åker snygga svängar runt stora klippan, hittar ett flyg och ställer ned det stadigt. Tre stycken stabila åk landar honom på tredje plats!

Skidor herr

Något som utmärkt denna tävling jämfört med de tidigare två jag varit deltagande på är att det varit relativt få krasher. Sverre Lillequist tog ett stort fall under gårdagen men i övrigt har vi klarat oss rätt bra. Detta kom att ändras under dagen då vi fick se Klas Hagelbäck ställa ner sitt livs bästa åk för att sedan dra rakt in i väggen som fanns längst ner i botten. Det är egentligen helt sjukt att vi ens tävlar med denna terrängfällan kvar i botten. Men det är så NM ska vara, rått, hårt och skoningslöst.

Lyckligtvis ställer sig Klas upp efter att ha tappat andan och är tillsynes oskadd om än det kommer kännas i kroppen i morgon.

Max Palm som hittills varit den överlägsna ledaren i tävligen får vi se ta ett riktigt styggt slag efter första klippan och faller med ryggen först rakt ut för facets största klippa. Efter ett gäng ofrivilliga bakåtvolter stannar han och kan åka ner för egen hand. Drömmen om sitt andra podium har gått upp i rök men jag tror vi alla drog en suck av lättnad att det inte var något allvarligt.

Dagen bjöd på fler krasher där William Larsson och Kristoffer Turdell krashade, något som för dem är väldigt ovanligt, och således inte längre var i striden för podiumet.

I och med att många i toppen krashade bort sig från podiumet öppnade detta upp för Måns Larsson som låg på 8e plats att komma in och ta andraplatsen. Han åker snabbt och med stora svängar ner till traversen, bränner av denna på några få sekunder och drar en snabb, stor dubbel rakt i fallinjen efter traversen.

På tredje plats hittar vi Pluto Maudsley som låg på 9e plats inför dagens tävling. Liks Måns åker hans snabbt ner genom traversen men ställer om till jibbklippan, skickar en stor raggare och landar den perfekt. Med ett stort leende drar han rakt ner mot publiken, hoppar över pistspåret i botten och intar podiumet.

Douglas Nordqvist som låg på en femteplats inför dagens tävling ställde ner dagens kanske fetaste dubbelklippa men då han åkt out of bounds längre upp blev han således diskvalificerad. Samma blev det för Otis Maudsley som drog en 540 på jibbklippan och landande switch (kan vi alla fatta hur sjukt detta är) i branten. Helt otroligt att han lyckas stå detta men tyvärr var han utanför banans linjer på toppen.

Någon som lyckades bättre med att följa tävlingens regler var Edvin Olsson. Han krashade bort sig från podiumet under gårdagen och var således sjukt revanchsugen idag. Han är känd för att gå stort vilket han visade prov på idag. Edvin tar den största klippan som finns på facet, slänger tävlingens stabilaste 360 och åker ut det utan problem till publikens stora lycka. Även om han inte vinner tävlingen har han lämnat ett stort intryck!

Dagens mest flowiga och cleana åk står Måns fors Källstrand för. Han åker lekande lätt, tar traversen som om det vore en grön transportsträcka med tillhörande lek och ställer ner en för honom ikonisk 360 som han som vanligt ställer ner lekande lätt.

Nils Wersén som under gårdagen krashade bort sig från pallen åkte idag switch ned för hela facet. Det må inte låta som mycket men att åka switch i 50* brant offpist är inget som någon annan i startfältet skulle göra frivilligt. Det ger inte mycket poäng men en riktig crowdpleaser.

För att sammanfatta dagen så är det samma som för de första dagarna. Det är otroligt inspirerande att se den Skandinaviska friåkningsscenenen utvecklas år till år. Att dessutom göra det i denna gemenskap som alltid återfinns i Riksgränsen, om än med social distansering detta året, är något alldeles underbart.

Stort tack till alla som gör dessa tävlingar möjliga och att åkarna kommer tillbaka varje år.

Slutgiltiga resultatlistor

Video från prisutdelningen, samt en del åkklipp

Video från finaldag 2

Text: Tim Larsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer