Nytt vinterrekord på Syltraversen

För ett par veckor sedan fick den klassiska Syltraversen i Jämtland ett nytt svenskt rekord. Det var supersnabba skidåkarna Henrik Westling och Magnus Jensen som klarade traversen på 2 timmar och 45 minuter och därmed kapade det gamla rekordet med nära en halvtimma. 

Sylarna är Jämtlands alpina centrum, med sina många toppar, pinaklar och långa kammar. Över stora delar av massivet stäcker sig ”Stora Syltraversen”. Det är Sveriges kändaste och mest klassiska högalpina travers. Första traversen genomfördes redan 1899 av Folke Wancke, även om den bara var över Templet.

Traversen startar med Templet och Tempelpinaklarna för att sedan traversera Storsolas topp, 1728m och rygg. Via pkt. 1562m, Storsylen 1762m och Lillsylen 1702m. Start och slutpunkt är Sylarna fjällstation.

Det gamla rekordet sattes 2015 av Martin Strömgren och var på 3 timmar och 9 minuter.
– Jag har gått och tänkt till och från ett par år nu på att göra ett försök. Tidigare i vintras frågade jag flerfaldige svenska mästaren i skidalpinism, Magnus Jensen om han ville göra sällskap på ett försök i vår, säger Henrik Westling.
Magnus var sugen men som med allt var det många faktorer som skulle stämma. Väder, snöförhållanden och att de båda skulle vara tillgängliga.

Men så i mitten på april 2019 kom ett fönster:
– Andra veckan i april hörde Magnus av sig och ville göra ett försök till helgen, jag var tillgänglig och väderprognosen var perfekt. Så det var bara att styra husbilen hem från Nordsätern där jag och Mattias Skantz bott och gjort ett försök att traversera alla U-dalar i Lunndörrsfjällen,  säger  Henrik Westling.

Henrik och Magnus startade kl. 9.30 från Sylstationen, efter en riktigt kall natt. Planen var att det skulle ha blivit tillräckligt varmt på pinaklarna för att kunna klättra dem på isfri klippa, men att de skulle hinna klättra Sylhammaren innan snön där blivit helrutten eller att hängdrivorna skulle bli farliga:
– Planen stämde bra även om vi kunnat vara lite tidigare på Sylhammaren. Med det varma vädret som kommit i mitten på april, med plusgrader även på höjd så kan man säga att vi hade lite tur och gjorde den med perfekt tajming.

2 timmar och 45 minuter och 39 sekunder efter start lade Henrik och Magnus åter handen på Sylstationen vägg. Rekordet är givetvis loggat, det hittar du på Strava. Otrolig nöjda och lite överraskade av att det gått så snabbt! Ett nytt rekord var satt.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.