Oliwer Magnusson bäste svensk i Stubai

Oliwer Magnusson blev bäste svensk när han slutade sexa i slopestylefinalen i Stubai, Österrike i helgen. Jesper Tjäder slutade åtta och Isak Davidsson körde sin första final på världscupen och hamnade på plats 16, medan Hugo Burvall och Henrik Harlaut inte tog sig till final.

Det var strålande sol och perfekta förhållanden i Stubai, Österrike, när säsongens andra världscupfinal gick av stapeln. I finalen fanns tre svenskar som satsade allt för att nå topplaceringarna. Hugo Burvall och Henrik Harlaut körde bägge bort sig i kvalet och kom inte vidare till finalen.

Bäst i finalen gick det för Oliwer Magnusson som fick till ett bra andra åk och slutade på en sjätteplats:
– Det gick helt okej ändå. Jag landade det jag ville. Lite dåligt på sista railen, där skulle jag gjort mer för att det skulle ha räckt till pallen. Så det är väl det tråkiga, men en stabil start. Förutsättningarna var de bästa vi har haft under alla år vi har tävlat här. Det var riktigt varmt och skönt och mycket folk som kollade sista dagen innan karantän här i Österrike, säger Oliwer Magnusson.

Jesper Tjäder, som startade först på finaldagen, fick till ett bra första åk där han till och med gjorde ett trick han aldrig testat innan. När alla hade åkt de första åket låg han på en fjärde plats. I det andra åket missade han lite på andra railen och kunde inte förbättra poängen och Jesper slutade till sist på en åttondeplats i finalen.

– Det gick bra ändå. Jag fick till ett åk jag var nöjd med och fick göra trick som jag inte har gjort på tävling tidigare. En ”natural flip” på den näst sista railen, det har jag aldrig gjort någonsin tidigare. Sen var domarna hårda med missar idag. Jag landade lite ute på tailarna på railen och det var egentligen det enda som de drog ner på i åket, säger Jesper Tjäder.

I karriärens första världscupfinal satsade Isak Davidsson allt men tyvärr lyckades han inte stå på benen hela vägen.

– Jag är inte nöjd, det kan jag inte påstå. Det är klart att det är surt, det suger ju att inte landa det åket man hade tänkt. Men jag är ändå nöjd över att ha kommit till min första final, men det är klart att man vill mer, säger Isak Davidsson.

Nu har Isak testat på att köra final och kan ta med sig den erfarenheten till nästa gång.

– Jag har fått en liten självförtroende-boost av att bara få komma till final. Det tror jag kan gynna mycket, det gör att det inte känns omöjligt att komma till final igen, säger han.

Ingen biljett till OS säkrad för Isak Davisson

Isak Davidsson är en av de svenska åkarna som fortfarande kämpar om en OS-plats. Klara skidåkare freeski för OS i Peking i februari är Jesper Tjäder, Henrik Harlaut och Oliwer Magnusson.

Isak Davidsson kämpar vidare för att nå till Kina:
– Det är ju fortfarande en kamp om sista platsen till OS och topp åtta här hade gjort hans förutsättningar mycket, mycket bättre. Så det hade varit kul om han hade fått ställa ner ett åk i alla fall, säger Niklas Eriksson, tränare för freeskilandslaget.

Men coach Eriksson är ändå nöjd med laginsatsen:
– Att tre svenskar kan ta sig till final när det är så många duktiga åkare här är väldigt bra jobbat på första slopestylen. Det är positivt och visar på bra form i hela laget och det tar jag med mig härifrån när vi åker hem, säger Niklas Eriksson.

Vem vann då?

Tävlingen slutade med två norrmän på pallen där Birk Ruud drog det längsta stråt och vann medan lagkamraten Ferdinand Dahl tog tredjeplatsen. Tvåa blev Max Moffatt från Kanada. Bland damerna var det Kelly Sildaru, EST, som lyckades bäst och vann världscupen i Stubai.

Nästa världscuptävling är 3–4 december i Steamboat, USA, och då är det big air som står på schemat.

OS i Peking går 4- 20 februari 2022, och här är hela OS schemat med tv-tider.

Slopestyle världscupen Stubai, Österrike

Resultat damer

1) Kelly Sildaru, EST, 88.68p
2) Sarah Hoefflin, SUI, 80.30p
3) Johanne Killi, NOR, 78.32p

Resultat herrar

1) Birk Ruud, NOR, 87.60p
2) Max Moffatt, CAN, 86.26p
3) Ferdinand Dahl, NOR, 86.06p

6) Oliwer Magnusson, 79.24p
8) Jesper Tjäder, 78.10p
16) Isak Davidsson, 22.46p

Hugo Burvall och Henrik Harlaut slogs ut i kvalet och tog sig inte till finalen. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera