Oliwer Magnusson – svenska landslagets ödmjuka medaljhopp

Freeride har fått en pratsund med Oliwer Magnusson som är en av freeski-landslagets stora medaljhopp under OS i Peking, Kina.

På måndag beger sig det svenska freeski-landslaget till Kina och de Olympiska Spelen och cirka en vecka senare drar tävlingarna igång (se hela OS-schemat här). En av Sveriges atleter och tillika medaljhopp är Oliwer Magnusson. Vi har fått en pratstund med denna ödmjuka skidstjärna som ska representera vårt avlånga skid-land.

Hej Oliwer, hur är läget?
– Jo, men det är bara bra! Hur är det själv?

Tack som frågar, det är bra. Men nu fokuserar vi på dig, det är ju snart dags för mästerskap, hur känns formen inför OS?
– Formen känns riktigt bra faktiskt. Jag har haft en bra start på säsongen i Stubai där jag tränade mycket hopp. De senaste veckorna har jag varit hemma i Åre och nästan bara kört rails. Kroppen känns bra och jag har inga skador som jag dras med.

Oliwer är endast 21 år gammal men detta blir hans andra Olympiska mästerskap. Han debuterade på OS i Pyeongchang, Sydkorea och kom då på en blygsam 18:e plats i slopestyle.

Detta blir ditt andra OS, vad tar du med dig från Sydkorea 2018?
– Det känns ju bra att jag har varit på ett OS tidigare. Annars är det inte mycket som är annorlunda i jämförelse med andra tävlingar. Det är mycket runt omkring, men när man väl är i backen så känns det som vilken tävling som helst, det är exakt samma grej.

Freeride publicerade här om dagen en film där vi får se hur slopestyle-banan i Peking kommer se ut. Bland annat bryds hela parken av en variant på den Kinesiska muren byggd i snö för att skydda banan från vinden på ett högst kulturellt sätt.

Det har ju precis kommit ut bild och film från slopestylebanan, hur tycker du den ser ut?
– Den ser bra ut! Väldigt lik den i Pyeongchang, hoppen ser nästan precis likadana ut.

Apropå hopp, det är ju första gången som Big Air är en OS-gren. Är du mest peppad på Big Air eller Slopestyle?
– Jag vet faktiskt inte. Det ska bli kul med slopestyle men Big Air är lite skönare och bekvämare, jag behöver bara göra två tricks… det är enklare att komma på vad man ska göra. 

Ja, när det kommer till Slopestyle är det ju betydligt fler tricks som ska göras. Har du redan dina åk planerad in i minsta detalj eller bestämmer du dig på start?
– Jag vill inte bestämma mig innan jag kommer dit. Det är svårt att titta på bilder, det har jag kommit fram till under andra tävlingar, så det känns onödigt att bestämma sig i detalj innan. Men jag är förberedd och har tränat på massa olika tricks som jag ska kunna välja mellan. 

Big air då, spelar du med säkra kort eller kan vi få se något vi aldrig sett förut?
– Det kan hända att jag går för en dubbel 1980. Jag har bara testat det en gång tidigare, men då klarade jag det inte.

Spännande, det låter ju helt galet och bör ju gillas av domarna om du sätter ned den. Men ärligt då, vad tror du om dina medaljchanser?
– Jag tror faktiskt att jag har chans på medalj i både slopestyle och big air.

 I Slopestyle så får varje deltagare 2 kvalåk varav det bästa räknas. Av 30 startande så går 12 vidare till final där åkarna får 3 åk varav det bästa räknas. I Big Air ser uppläget lita annorlunda ut, där får åkarna 3 åk i både kval och final där de 2 bästa olika tricken räknas.

Vem blir den tuffaste konkurrenten?
– Birk Ruud när det kommer till big air. I slopestyle blir Colby Stevenson farlig… Birk också för den delen.

Nog om dina prestationer, låt oss gå in på utrustningen… hur många par skidor tar du med till ett OS egentligen?
– Tre par skidor och bindningar. Sedan tar jag med två par pjäxor, två par stavar och två par hjälmar också.

Utöver tävlandet då, är det något annat du ser fram emot i Kina?
– Nej, inte just nu. jag tror inte vi kommer få kolla på någon annan sport eller göra något annat på grund av corona… vi får antagligen mest sitta inne på våra rum. Hade det inte vart för pandemin hade jag gärna kollat hockey!

Tack för pratstunden och lycka till nu!
– Tack själv, ha det så bra!

Ja, det ska verkligen bli spännande att följa Oliwer och övriga svenska freeski-landslaget bestående av Jesper Tjäder, Henrik Harlaut och Hugo Burvall samt Sven Thorgren och Niklas Mattson på snowboard. För den som vill följa vårt svenska landslag inom både freeski och snowboard så håll utkik här på Freeride.se.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.