Säkrare internethandel – Freeride har tipsen

En uppdaterad version av denna artikel hittar du här: Handla säkert på Köp & Sälj

Köp & Sälj är en mycket uppskattad avdelning. Men tyvärr förekommer det fusk och lurendrejeri även på Freeride. Här kommer några tumregler att följa om du ska köpa. Särskilt om priset är för bra för att vara sant.


20 kronor för en helkittad MTB? Kan vara stöldgods.

Tyvärr upptäcker vi då och då försök till bedrägeri här på Freeride. Några tydliga tecken och mönster som vi har sett och som tidigt borde få dig mistänksam:

  • Nyregistrerad medlem som direkt lägger upp en massa annonser.
  • Är en nybörjare som säljer en massa olika prylar (skidor, snowboards, datorer mm)
  • Slumpar iväg elektronik, kläder eller skidutrustning jättebilligt.
  • Använder kontantkortsnummer som inte är registrerat på någon person.


Åtta tips till säkrare köp på internet:
1.
Tänk dig för innan du köper: Lite sunt förnuft skadar inte. Om ett erbjudande verkar  för bra för att vara sant så är det antagligen det. Om någon har för mycket varor till försäljning kan det också vara ett varningstecken. Gå på magkänsla och ta kontakt med Freeride om du misstänker något.

2. Kör en prisjämförelse genom www.pricerunner.se, www.prisjakt.nu eller blocket.se. Eller jämför här på freeride.se, då kan du se om priset är vettigt eller alldeles för lågt.

3. Kommer du fram till att priset är orimligt lågt kan det röra sig om stöldgods, tänk på att god tro kan vara svårt att bevisa om man har köpt ett par nya skidor som kostar 10 papp i handeln för 500 riksdaler här.

4. Ta reda på säljarens identitet så mycket du kan. Det är inte alltid det framkommer tillräckligt med information ur användarprofilen. Slå upp telefonnumret på hitta.se eller eniro.se, får du inga uppgifter ring säljaren och be om hans namn och adress, kontrollera igen. På birthday.se kan du få mera uppgifter.

5. Du kan ta reda på personens personnummer eller företagets registreringsnummer genom att ringa till Skatteverket, 0771-567 567, följ anvisningarna till folkbokföringen eller företagsregistret. På eniro.se kan du också se företagets registreringsnummer.

6. Kronofogdemyndigheten hjälper dig att kolla om personen eller företaget har några skulder registrerade där, telefon 0771-73 73 00. Om personen eller företaget har några skulder registrerade hos Kronofogden bör du noga överväga om du alls ska göra någon affär.

7. Betala aldrig i förskott. Bedragare är skickliga och ger ett mycket seriöst och trovärdigt intryck men det spelar ingen roll – använd alltid säkra betalningsmetoder!

8. Var försiktig med checkar eller Western Union. Du får pengarna i förskott för din produkt, löser in checken på banken och överför pengarna på ditt konto. Sen skickar du produkten (nästan alltid till utlandet) och efter några dagar upptäcker banken
att det är något strul och tar då tillbaka pengarna från kontot. Det händer även att köparen betalar ett större belopp än vad produkten kostar, köparen vill sen att du överför mellanskillnaden tillbaka, gör aldrig det. Varningstecken: utländska köpare som man inte kan träffa, betalning med Western Union eller check, köparen skriver på dålig svenska/engelska.

9. Blir du misstänksam och tycker du känner igen säljarens profilbild? Lägg gärna bilden i  Googles bildsökningstjänst för att se om bilden finns någon annanstans på internet.

10. Var uppmärksam om personen skickar över en check med ett belopp som överskrider det ni kommit överens om och sen ber dig att föra tillbaka överskottet.

Har du råkat ut för en bedragare så tveka inte att polisanmäla händelsen. I din anmälan kan du hänvisa till oss som jobbar på Freeride då vi gärna ställer upp och hjälper polisen i den mån vi kan.

Flera tips
Två medlemmar på Happymtb blev nyligen kontaktade av checkbedragare, från en daniealsmith.info@yahoo.com
Kolla mer om detta på Wikipedia eller check-bedrägeri

Mer information om checkar:
Freeride: Varning för bedragare
Happymtb forum

Länktips
Forumtråd om lurad freeride medlem Freeride forum
Pricecheck-tråden
Samla varningar och tips om skumma annonsörer i Aktuella Köp & Sälj varningar

Stugbedragaren
Tidigare artikel om stugbedragare

Text: Alvaro Susena
Foto: Alvaro Susena
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.