Se upp för: Reine Barkered

Freeride kollar in svenskhoppen inför vintern. Reine Barkered, krossade berg och motstånd i Norway Freeride Cup förra vintern och kvalade in till den andra upplagan av Freeride World Tour. Det blir Duveds Barkered mot Åres Windstedt i FWT i vinter.


Foto: Johan Ståhlberg

Reine Barkered, en av Sveriges bästa skidåkare. Själv är han ödmjuk. Han är en av de där lätta, drivande och roliga personerna att åka skidor med. Han ger en klåpare på skidor som mig tips om hur jag ska lära mig och kommer med idéer vid plåtningarna: Vad sägs om en sväng där borta? Om man gör den högstående istället? Reine kör väldigt stort och stabilt och bangar inte för mycket.

Det är inte bara på mig som Reine har imponerat. Tidigare jobbade herr Barkered på Ica Åres Glada Hörnan (därav namnet Reine i glada hörnan). Där hängde det små foton på honom själv åkandes. Både rapparen Petter och fotografen Mattias Fredriksson blev väldigt imponerad av bilderna.

Under förra vintern hände det mesta på en gång för Reine. Han vann Norway Freeride Cup i stor stil och tog sig genom stabil kvalåkning in i årets upplaga av Freeride World Tour tillsammans med åkarkompisen Wille Lindberg. Icke att förglömma att Reine innan dess har vunnit Extrem-SM i Funäsdalen och innehar en andraplats från NM i Riksgränsen.


Foto: Johan Ståhlberg

Reine spöade Helly Hansens marknadschef i FWT:s kvaltävlingar. Denne blev så imponerad av Reine att ett fett sponsorkontrakt erbjöds ganska omgående. Helly Hansen är kända för att hjälpa sina åkare med olika projekt och jobbar nära Matchstick Productions. Framtiden får utvisa om Reine kommer åka i en MSP-film, men helt klart är att den kommande säsongen är den då saker och ting ska bevisas.
– Det kommer bli väldans mycket tävlande i januari, februari och mars. Världstouren kommer ta upp mycket tid, men jag ska vara med och tävla i Norway Freeride cup i år igen och självklart NM som en skön avslutning på säsongen. Men jag ska även hinna med en del fotograferande med. Sedan ska jag försöka få lite hederlig skidåkning med vännerna också. Det är viktigt för att hålla skidglädjen uppe.


Foto: Johan Ståhlberg

Reine har åkt skidor så länge han kan minnas. Och är han mot förmodan inte ute och åker skidor hemma i Åre eller någon annanstans i världen, så hänger han hemma i byn med polarna eller hem-hemma i Duved där han hjälper sin pappa med driften av en stugby. Just det här med Duved har Henrik Windstedt, regerande världsmästaren i friåkning och som till vintern kommer få Reine som medtävlare i FWT, en ironisk teori om:
– Reine kommer ju från Duved och jag från Åre och vi hänger ju inte med Duvedsborna, så har det alltid varit (skratt). Dom sliter och försöker komma ifatt oss i öst, hehe. Men Reine har en väldigt bra teknik och är en fysiskt stark åkare. Precis som mig så åkte Reine alpint när vi var yngre så han har fått lära sig en bra grundteknik. Han har kämpat hårt dom senaste åren och nu har resultaten börjat komma ikapp, vilket är väldigt roligt. Det ska bli kul att få tävla mot Reine i världstouren, roligt att det blir fler och fler nordbor med där. Och det ska även bli roligt att få prata linjeval och annat som hör till tävlingen med honom. Jag tror Reine kommer ha bra chanser till pallplats. Har sett han tävla i Gränsen och där har han kört bra åk, så han kommer nog vara med och slåss om topplaceringarna.

Jon Larsson är en annan av åresönerna som följt Reines utveckling på nära håll. Han kommenterar Reine så här:
– Reine har haft en enorm utvecklings kurva dom senaste åren, den har gått spikrakt uppåt. Han är en väldigt stabil åkare, inte ofta man ser honom ramla. Han är en trevlig profil i skidsvängen också!

Fotografen Mattias Fredriksson tycker även han till om Reine inför säsongsstarten:
– Reine i glada hörnan är en riktigt härlig kille, jag tycker han är en väldigt underskattad åkare. Väldigt kul för honom att få köra världstouren, han har inte fått den uppmärksamhet som han förtjänar hittills nämligen. Nu när han kommer ut i internationella sammanhang så tror jag på en ljus framtid för honom. Det ska bli kul att se om han kan spöa Henke Windstedt. Slipar han bort sin alpina touch så kommer han även att fungera ännu bättre i film och fotosammanhang.


Foto: Johan Ståhlberg

Foto: Johan Ståhlberg

Om du är i Åre i vinter och står och tvekar vid Mårtens brant eller Östra ravin och en kille i Helly Hansen-ställ och Sweet-hjälm flyger förbi dig som om det vore det lättaste i världen, så är det antagligen Reine ”i glada hörnan” Barkered.

Text: Johan Ståhlberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.