Skidorterna i Norge öppna över jul och nyår

Den norska regeringen och Folkehelseinstituttet (FHI) meddelar att skidanläggningarna i landet kommer att kunna öppna och hålla igång skidåkningen över jul och nyår. Vad som sker efter nyår är aningens mer osäkert.  

Precis som i Sverige och Alpländerna har det även i Norge varit mycket diskussion kring skidorterna och corona. Idag är det 3 veckor kvar till julafton och norrmännen undrar precis som svenskarna om de kan resa till sina skidorter och åka skidor under ”romjulen”, dvs mellandagarna.

Över jul- och nyår kommer norrmännen att kunna åka skidor. Regeringen och Norges motsvarighet till FHM, Folkehelseinstituttet (FHI), kommer inte att stänga några skidorter över jul och nyår.

– De som reser till fjällen i jul för att åka skidor ska följa smittskyddsrelgerna. Vi tror inte att skidorterna utgör någon stor smitthärd så länge after ski hålls stängt. Vi stänger inga liftar i mellandagarna, men vad som sker efter nyår vet vi helt enkelt inte, säger statsminister Erna Solberg till VG.

Skidorterna i Norge har i samråd med smittskyddsläkare i kommunerna arbetat under flera månaders tid för att coronasäkra upplevelsen för skidåkare:
– Skidorterna här i Norge öppnar. Lokala hälsomyndigheter har varit aktiva i planeringen, skidbranschen har gjort en noggrann riskvärdering och tagit sig tid att få en coronasäker skidupplevelse på plats. Nu får vi se hur folk uppför sig, säger kommunöverläkaren Geir Kåre Strømmen till VG .
Reglerna är lika de som finns i Sverige och handlar i mångt och mycket om att hålla avstånd i liftar, på skidskola, vid skiduthyrning och på restaurangerna, samt framförallt inte åka skidor om man har några som helst symptom.

Karantän och corona-prov för svenskar

Att som svensk åka på skidsemester i Norge över jul och nyår innebär lite aber i denna andra våg av corona. Till att börja med behöver du visa ett negativt corona-prov vid gränsen som är max 72 timmar gammalt, väl framme är det sedan 10 dagars karantän som gäller. I karantän får man inte lov att vistas i skidanläggningar.

Inga besked från FHM idag om resande i Sverige över jul och nyår

Om vi riktar blickarna mot Sverige har Folkhälsomyndigheten tidigare sagt att man idag torsdag 3 december skulle komma med råd kring resande över jul och nyår.

Nu blir det inte så meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell, utan de nya rekommendationerna som ska gälla nationellt från och med den 14 december kommer att meddelas nästa vecka:
– Många på myndigheten arbetar just nu väldigt hårt med rekommendationerna och råden inför jul- och nyårsfirandet, säger han till SVT Nyheter.
Man har tidigare från FHM:s sida meddelat att ett nationellt reseförbud inte är aktuellt i Sverige över jul och nyår, samtidigt som det resande som görs ska vara ansvarsfullt.

Europa – olika strategier

I Europa har redan Frankrike, Italien och Tyskland bestämt sig för att inte hålla några skidanläggningar öppna över jul och nyår. Tyskland har försökt få till en gemensam linje i EU, men i Österrike har man varit skeptisk. Schweiz ligger som bekant utanför EU och där har man valt att hålla skidorterna öppna.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.