Skidtest: Dynastar M-Free 99 (2022)

Vi har testat Dynastar M-Free 99. En ny medlem i den befintliga M-Free-familjen som är en friåknings-serie utan metall som tidigare finns i två bredare versioner. M-Free 99 är den perfekta skidan för åkare som vill ha mer utav en allroundskida, som passar hela berget.

Jag är på plats i världsmästarbyn. Gemytliga lilla Tärnaby i Västerbotten. Målet är att under en skiddag bocka av allt som Tärnaby och Hemavan har att erbjuda. En högoddsare, att satsa allt på ett kort och åka långt norrut för att under en dag försöka prova en freerideskida som är gjord för den breda publiken i olika förhållanden. Men vi klarade det och vädergudarna var med oss under hela dagen.

Det klassiska aprilvädret bjöd på allt från nyfallen kallsnö, slask, skogsåkning, preparerad och uppkörd pist. Mer om testet nedan men först lite kuriosa om Dynastar och just den här skidan.

Dynastar är en av de franska legendariska skidtillverkarna som har producerat skidor sedan början av 60-talet. Det var efter en sammanslagning mellan Dynamic och Starflex som varumärket föddes. Vad jag aldrig tänkt på men som uppenbarades när jag läste på om detta varumärke är loggan, det är en fransk mustasch och därav ”the slim mustasch logo”, tänk på det nästa gång ni ser loggan.

Sedan 1960-talet har Dynastar pumpat ut skidor på såväl race-scenen som för friåkare. Dynastar har förutom sitt raceing-team en stor skara friåkare och ingen annan en den svenske legendaren Reine Barkered är en av dem. Sedan 1967 ägs Dynastar av Rossignol.

Om skidan Dynastar M-Free 99

Nu till skidan och dess konstruktion samt utseende. Skidan har en sandwich-konstruktion och under sitt smickrande och glamorösa topsheet ligger ett lager glasfiber. Skidans kärna består av en hybrid mellan det snärtiga och kraftiga trädslaget poppel och ett P.U-skum (Polyuretan/gummi), som fungerar som ett dämpande material.

Skidan har en camber (spann) och det märks att Dynastar har satsat på en lekfull skida eftersom den har en progressiv rockerprofil. Denna rockerprofil innebär en gradvis ökande lutning på rockern, som ökar mer och mer desto längre ut på tippen respektive tailen den kommer. När man ser skidan i profil ser man att den har en så kallad twintip-profil, som osar lekfullhet.

Sist, men verkligen inte minst, har Dynastar (enligt min åsikt) verkligen lyckats med utseendet på skidan. Den sexiga marmorn i tip och tail tillsammans med gulddetaljer och en diskret svart nyans på skidans mitt. Om du dessutom monterar den guldiga Look Pivot-bindningen, som satt på de skidorna som jag fick testa, så har du ett väldigt elegant par skidor. Jag gillar verkligen skidans utseende, men jag tycker kanske att det blå belaget blir lite ”too much”. Det hade räckt med den fräcka marmor/guld-looken. Men men, smaken är som baken.

Specifikationer:

Längder:  171, 179, 185 (cm)
Tip: 128 (mm)
Midja: 99 (mm)
Tail: 120 (mm)
Radie: 15, 17, 18 (Meter)
Vikt: 1750, 1850, 1900 (gram)

Åter till själva skidåkningen och skidan! Som tidigare nämnt är vi i Tärnaby. Tanken var att spendera dagen i Hemavan, men efter att ha vaknat upp i Tärnaby och under frukosten fått höra om kallsnön på toppen och om kombinationen ”lite folk, extremt underskattad åkning” så bestämmer vi oss för att stanna i Tärnaby.

Först upp i linbanan får vi ett uppvärmnings åk i kanten av pisten med någon decimeter nyfallen snö. Skidan ter sig lekande lätt och jag känner direkt att det här är något för mig. Den är lätt att hantera i den nyfallna snön som till en början är kall, men desto längre ner mot botten jag kommer blir tyngre. Oavsett fjäderlätt puder eller tung blötsnö presterar Dynastar M-Free 99 på topp. Det blir en handfull åk under linbanan. In i den snåriga björkskogen, genom raviner och mungiporna åker utåt och uppåt.

Jag får känslan av den lekfullheten som tillverkaren utlovar. Det är en extremt rolig skida med mjuk tip och tail som passar perfekt för att trixa runt på. Ibland pratar folk inom branschen om mjuk tip och tail. Enligt min åsikt kan det ibland innebära att skidan är på tok för mjuk för min smak. Jag skulle säga att Dynastar M-Free 99 uppfyller den svåra kombinationen av att vara mjuk och lekfull, men samtidigt något som pallar att trycka på med och hålla sig stabil när det går lite fortare.

I slutet av dagen dammar vi av några snabba varv i legendariska Ingemar- och Anjabacken. Här får skidan bekänna färg. Skidan går att carva förvånansvärt bra på, men jag anar en viss oro när jag kör som snabbast. Men trots denna lilla brist skulle jag ändå vilja försvara skidan med att säga att just den här modellen inte är gjord för detta.

Vill du ha en hårdare skida från Dynastar så finns M-Pro-modellen som är gjord för fart och stabilitet. Men för mig, som vanlig dödlig medborgare, som efterfrågar en lekfull och rolig skida för varje dag på berget, då tycker jag att Dynastar M-Free 99 verkligen tickar alla boxar.

Summa summarum. Skidan M-Free 99 från Dynastar förgyller min skiddag med en svårslagen lekfullhet och det som gör att jag gillar den lite extra är hur den blir ett med min åkstil. Ibland när du kör ett nytt, okänt par skidor så tar det ett tag innan du vänjer dig. Men med den här skidan behövs inga uppvärmningsåk. Jag blir ett med skidan direkt och den beter sig precis som jag vill. Skidan är bra för varje dag på berget men vill du köra snabbt och har en tuff åkstil kanske du tycker den här skidan är lite för mjuk och lekfull.

+Utseende
+Lekfullhet
+Lättåkt
+Snabb i sväng och lätt att manövrera

-Instabil i högre farter

BETYG: 4,5

Är Dynastar M-Free 99 nåt att ha jämfört med resten av skidorna på marknaden? Kika på vår samlingsartikel Bästa all mountain skidor.

 

Namn: Olle Stenbäck
Ålder: 26 år
Längd: 184
Vikt: 75 kg

Bakgrund: Före detta alpin tävlingsåkare som bytte race-lagg mot puderskidor. Spenderade sedan 3 säsonger skidåkandes utomlands. Senaste 4 säsongerna har universitetsstudier kombinerats med skidåkning i mesta möjliga mån.

Övrigt: Åker helst orört lättillgängligt puder men när inte det finns så är jag inte feg att sätta på mig stighudarna och leta mig till den bästa snön. För stel för att kalla sig jibber men dammar av ett och annat litet trix ibland. Därav föredrar jag relativt lätta men framförallt stabila skidor som ändå går att vara kreativ på.

Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.