Skiers Left vill ge folk lavinkoll

19 december förra året omkom Mikaela Scherrer i en lavin i Verbier. För att hedra minnet av Mikaela har hennes familj och vänner startat Stiftelsen Skiers Left – Mikaelas Minne, som vill sprida kunskap om säkerhet i alpin miljö.


Mikaela Scherrer i Verbier.
Foto: Josefin Löwing
”Hej, jag heter Mikaela… och jag älskar skidåkning, friåkning!!” Med de orden inledde Mikaela Scherrer sitt bloggande i oktober förra året.  

23-åriga stockholmaren Mikaela Scherrer hade gjort flera säsonger nere i Alperna och medan många av bummarpolarna strandade i Sverige med studier och jobb blev Mikaela kvar där nere. Förra säsongen hade Mikaela, med stor framgång, gjort några starter i diverse tävlingar. Inför årets säsong hade hon precis blivit sponsrad av Skilogik och Andmotion och bestämt sig för att ge friåkningen en ärlig chans.

För drygt två månader sedan, 19 december 2012, förändrades allt. Mikaela Scherrer avled efter att ha dragits med i en stor lavin i schweiziska Verbier. Dagen därpå åkte hennes familj ner till Verbier medan vännerna i Stockholm sökte tröst hos varandra. Ganska snart, som en del av bearbetningen av sorgen, uppkom tanken på att grunda någon form av stiftelse för att hedra Mikaelas minne. Tankarna konkretiserades snart i Stiftelsen Skiers Left – Mikaelas Minne.
–Det kom ganska naturligt, alla kände unisont att vi ville göra någonting. Vi visste inte riktigt vad då men att vi skulle göra någonting tillsammans, något konkret, säger Johan Wahlund, som både pluggat och säsongat tillsammans med Mikaela och som nu sitter med i styrelsen den nybildade stiftelsen.

Stiftelsens huvudområde är säkerhet i alpin miljö – Mikaelas hjärtefråga.
–Tanken i grund och botten är att vi vill att pengarna ska få ska få så stor genomslagskraft som möjligt genom att öka medvetenheten och stödja forskning, säger Johan.
Även om de i framtiden även kan tänka sig att göra punktinsatser som att sponsra unga åkare med lavinutrustning är det informationen till den breda massan som de fokuserar på i inledningsskedet.
–Vi vill öka medvetenheten och säkerheten på berget, informationen måste ut till de unga, säger Agnes Rembe som sedan barnsben var nära vän till Mikaela och nu sitter med i stiftelsens styrelse.
 


Johan Wahlund och Agnes Rembe är två av personerna bakom stiftelsen Skiers Left som de startade efter att deras vän Mikaela Scherrer omkommit i en lavin.
Foto: Fredrik Tacacho

Agnes och Johan
har själva gjort flera säsonger och erkänner att de många gånger varit naiva när det kommer till säkerhet på berget.
–Det är många saker man själv skulle ha velat varit medveten om när man åkte iväg på sin första säsong, man har nog omedvetet utsatt sig för rätt många risker faktiskt, säger Johan.
–Vår första säsong hade vi skaffat utrustning, men vi visste nog inte riktigt hur den skulle användas. När Mikaela sedan återvände för fler säsonger bestämde hon sig för att det var viktigt att utbilda sig och skaffa sig mer kunskap om utrustningen, säger Agnes.

Alla nya lavinprylar och de breda lättåkta skidorna har gjort att fler ger sig ut i backcountryn. Och även om den snabba utvecklingen av lavinprylar givetvis är något positivt i grunden är de teoretiska kunskaperna och den praktiska erfarenheten många gånger begränsad när det gäller lavinkunskap, menar de. Attityderna har förändrats och allt fler tar risker på berget, är deras uppfattning. De attityderna hoppas de kunna vara med och förändra i och med stiftelsen.
–Mikaela hade ändå ABS-ryggsäck, var utbildad och åkte ofta med bergsguider för att lära sig så mycket som möjligt men det räckte ändå i det här fallet vilket är maximal otur. Hon tyckte verkligen att det här var viktigt och då känns det också bra att göra det i hennes minne och fortsätta förmedla detta som hon tyckte var så viktigt och försökte sprida till alla som hon åkte skidor med. Hon var ingen expert eller någon bergsguide men hon försökte lära sig så mycket som möjligt och tänkte jättemycket på det. Det känns fint att vi kan fortsätta förmedla det budskapet, säger Agnes.
–Riskbilden blir nästan annorlunda när man har ABS-rygga och tranceiver, för då tänker man att man klarar sig när man åker. Grejerna är fantastiska men om man inte kan använda dem eller förstår riskbedömningen, då hjälper det ju inte riktigt. Det blir nästan en falsk trygghet, fortsätter hon.


Stiftelsens logga. 
I förlängningen vill
 stiftelsen föra ett nära samarbete med bergsguider, forskare och andra kunniga på området. För att nå så många som möjligt kommer de att arrangera informationskvällar, både i Stockholm och på strategiskt valda vinterorter som Åre och Verbier. En tanke är att köra en insats under årets NM i Riksgränsen.
–Där samlas det många duktiga åkare, men det är ju också öppet för alla så det är nog blandad kunskap om lavinsäkerhet, tänker vi oss i alla fall, säger Johan.

I och med att Mikaela precis hade börjat tävla kommer stiftelsen även att stödja unga satsande friåkare i början av sin tävlingskarriär.
–Vi vill stödja unga, framförallt tjejer, som vill ta steget ut och tävla, det är fortfarande mycket färre tjejer som tävlar i freeride, säger Agnes. 

Mikaela hyste även stor respekt för den natur hon vistades i och älskade och stiftelsen kommer därför även att jobba med frågor kring bevarandet av naturen.

Stiftelsens namn syftar på Mikaelas smeknamn Skiers Left som hon fick efter sin första friåknings-tävling. I första åket körde hon för långt till vänster, missade hela tävlingsfacet och hamnade i stället nere i en liten schweizisk by. Men genom att utnyttja sina franskakunskaper kunde hon i samarbete med två schweiziska sjuåringar boka en taxi tillbaka till tävlingsberget. Hon hann fram till andra åket där hon gav allt och vann överlägset över sitt motstånd. Smeknamnet blev därför ett passande namn för stiftelsen då det visar på hennes livsglädje, förmåga att lösa problem och vilja att lyckas. 

Utöver Agnes och Johan sitter fem till med i styrelsen: Mikaelas bröder Axel och Gustav, en moster och ett par vänner till. Några håller till i Verbier och några är i Sverige.
–Vi har stöd av Mikaelas föräldrar också, det är många som är engagerade, många som vill hjälpa till, säger Agnes. 
 


Hemsidan liksom allt annat kring stiftelsen kom igång snabbt.


Och trots att
det bara gått någon månad sedan bildandet har de redan kommit långt. Bidrag har börjat rulla in, samarbeten har inletts, en hemsida har lanserats…
–Vi har redan fått in mycket medel. Vi har gått ut med information i vänkretsar och i stället för att köpa blommor till minnesstunden uppmanade vi folk att stödja stiftelsen. Och så gjorde vi en hemsida som delades ganska snabbt på Facebook. Det är jättekul att det har gått så väldigt fort men jobbigt på samma gång. Vi gör det för en fin sak men det är samtidigt resultatet av något väldigt jobbigt, säger Agnes. 

I och med Mikaelas bortgång har de fått en annan inställning till skidåkning men att sluta åka är inte ett alternativ. För ett par veckor sedan var de nere i Verbier på en minnesstund för Mikaela och även om det tog emot lite så passade de på att ta några åk i backen.
–Alla är inriktade på att fortsätta åka skidor för skidåkning är ju förknippat med något positivt i grunden, säger Johan.
–Mikaela skulle inte vilja att vi slutade åka skidor. Men vi alla, hennes bröder och vänner som gör säsong med flera, tänker mer på säkerheten och hur vi åker nu än tidigare. Det är viktigt att forsätta åka skidor, men det har blivit ännu viktigare hur vi gör det, säger Agnes.
 

Stiftelsen Skiers Left – Mikaelas Minne

Om du vill veta mer om stiftelsen och/eller skänka ett bidrag är adressen: www.skiersleft.com

Det här är den andra delen i en tre delar lång reportageserie om laviner. Nästa del: Hur förhåller sig skidproffs och skidfotografer till säkerheten på berget.

Första delen: Mårten Johanssons känsla för snö. 

Text: Fredrik Tacacho

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.