Skistar testar 2 eldrivna skotrar i Sälen

Skistar siktar på att skaffa sig en eldriven snöskoterflotta. I vinter testas två eldrivna snöskotrar och i nästa skede hoppas bolaget kunna köpa in ytterligare 50 elskotrar. Skistar har en flotta på cirka 160 snöskotrar. Flygplatsen i Sälen fortsätter stå som elefanten i rummet när Skistar kommunicerar kring miljö.

Under säsongen 2019/2020 påbörjar SkiStar ett samarbete med snöskotervärldens svar på Tesla – det kanadensiska snöskoterföretaget Taiga Motors. Inledningsvis kommer SkiStar att köpa in två eldrivna snöskotrar för testkörning under kommande vintersäsong. Faller testet väl ut kommer ytterligare ett 50 tal eldrivna snöskotrar att införskaffas i nästa steg av samarbetet. Totalt har SkiStar nära 160 snöskotrar i drift:
– Detta är ett av många initiativ vi tar för att värna vår fantastiska och unika fjällnatur. Att reducera ljudnivån och minska bensinångorna från skotrarna kommer gynna våra gäster och medarbetare samt också minska vår miljöpåverkan, säger Per Granås, driftansvarig SkiStar Sälen.

I samband med pressmeddelandet om denna satsning på att elektrifiera snöskoterflottan publicerade även Skistar en film om sitt miljöarbete, den ser du här, i filmen framkommer flera miljösatsningar som företaget har gjort och gör, med bland annat effektivare snökanonsystem och snöläggning (GPS-baserad teknik för att se snödjup under pistmaskinerna), samt att pistmaskiner och skidbussar körs allt mer på fossilfria bränslealternativet HVO 100, och även att man sedan 10 års tillbaka har köpt grön el från sol, vind och vatten.

Något om hur den nya flygplatsen i Sälen och den ökade satsningen på influgna internationella gäster till samma område, lirar in i detta miljöarbete saknas. Scandinavian Mountains Airport står fortfarande som en stor elefant i rummet och verkar inte vara något som skidkoncernen vill prata om annat än i turism-, skapa jobb på glesbygden och i ekonomiska sammanhang.

Men tillbaka till skotrarna. Snöskotrarna är de enda i sitt slag som serietillverkas och från grunden är byggda för att drivas av el, dvs de är inte ombyggda bensindrivna snöskotrar. De två första eldrivna skotrarna kommer att användas i SkiStars dagliga drift i Sälen. Skotrarna kostar cirka 145 000 kronor styck och har en räckvidd på 100-140 km. Modellen heter Taiga Nomad.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.