SLAO:S vd: ”– Stugmyset ersätter afterskin och vi tror på skidåkning precis som varje vinter.”

Vad tror den svenska skidbranschen om den kommande vintern med tanke på corona och allt drastiskt som skedde på slutet av förra skidsäsongen? Vi gjorde en lång intervju med Titti Rodling som är vd på svenska skidanläggningars branschorganisation (SLAO). Bokningsläget är positivt, och i Sälen ser man till och med rekordnivåer inför jul- och nyår.

Hej Titti Rodling, vd på svenska skidanläggningars branschorganisation (SLAO): Hur är läget just nu?
– Läget är bra! Hösten är alltid en hektisk tid och i år är det såklart speciellt. Det är med stort hjärta och allvar som vi fokuserar på att hjälpa våra medlemmar (de svenska skidorterna, reds anm) att erbjuda trygga upplevelser på snö. Vi har en god känsla inför säsongen.

Det blev en hektisk och tuff avslutning på förra säsongen på grund av stormen med covid-19: Hur har det påverkat ert arbete inför den kommande vintern?
– I nuläget är vi igång med att uppdatera de rekommendationer kring öppethållande som togs fram av branschen förra säsongen. Vi arbetar efter några olika scenarion beroende på hur läget utvecklar sig. Vi följer utvecklingen och har en löpande dialog med myndigheter och intressenter inför vinterstarten. Sedan är vi även igång med att corona-anpassa våra utbildningar inom Skidskola, Teknik och Säkerhet.

Hur har sommaren varit i de svenska skidanläggningarna? Intrycket är ju att det har varit full fart på cyklingen i de orter som satsar på det. Är det er bild också?
– Ja, vi ser en positiv utveckling med nya besökare till cykelparkerna. Vi samlar in cykelstatistik och det ska bli oerhört spännande att sammanfatta aktiviteten från i sommar. Ännu är det fina veckor kvar av både cykling och vandring.

Skidåkning i stort får man väl säga, fick en rejäl känga medialt i samband med initiala smittspridningen i Alperna efter sportloven, därefter tyckte många röster att de svenska skidorterna skulle stänga. Så här några månader senare: Borde SLAO och de svenska skidanläggningarna stängt ner tidigare eller är du nöjd med hur ni valde att agera?
– SLAO har 200 medlemsanläggningar över hela landet, med väldigt olika förutsättningar och gäster. En del är stora skidorter och andra mindre ”hemmabackar”. Olikheterna gjorde att generella råd och ”lika för alla” inte kunde gälla. SLAO har hela tiden följt myndigheternas rekommendationer och inte tagit egna beslut i detta hänseende. Och initiativen för att minska smittspridning på skidorterna var snabba. After ski-verksamheter stängdes och övriga samlingsplatser begränsades. Skidanläggningarna hamnade i en oerhört svår situation och det blev varje enskild anläggnings beslut. Till skillnad mot övriga Europa där myndigheter eller andra instanser stängde. Många svenska skidanläggningar tog på eget initiativ samhällsansvar till exempel genom att stanna liften inför påsken. Reseanledningen försvann och effekten blev den önskade. Det var sannolikt en bra punktinsats för Sverige vid den tidpunkten. En del mindre ”hemmabackar” kunde fortsätta att ha öppet för träningsverksamhet och lokalbefolkning.

– Kvar stod dock skidanläggningar med stora kostnader, stora grupper av medarbetare som påverkades och raserade investeringsplaner. Nu tror och hoppas vi på en återhämtning i branschen där viljan att åka skidor kvarstår och vi har lärt oss hur vi kan göra det på ett smittsäkert sätt.

Hur förbereder sig de svenska skidanläggningarna inför den kommande vintern?
–Riktlinjer togs fram redan förra vintern. Nu utvecklar vi dem utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kommer med. Våra medlemmar är verkligen på tårna för att erbjuda säkra aktiviteter till sina gäster. Utöver det arbetar vi på – utförsåkning på hemmaplan har alla förutsättningar att fortsätta vara en attraktiv sysselsättning, nu mer än någonsin.

Hur tror ni på SLAO att den kommande vinter kommer att se ut i Sveriges skidbackar?
– Vi tror att stugmyset kommer att ersätta afterski på lokal i stor utsträckning, men i anläggningarna tror vi på skidåkning som varje vinter. Vi hoppas att fler upptäcker skid- och snowboardåkning som trygg och rolig uteaktivitet och ersätter utlandsresan med att upptäcka en ny svensk skidort eller besöka sin hemmabacke.

Vet du något om hur SLAO:s medlemmars (skidanläggningarnas) bokningsläge ser ut jämfört med hur det brukar vara vid denna tid på året?
– Tongångarna är positiva. Bokningsläget ser efter omständigheterna bra ut. Många anläggningar har arbetat fram flexibla bokningslösningar för att sänka trösklar och öka tryggheten.

Finns det ett tänkbart scenario att det blir fler skidåkare i de svenska fjällen denna vinter? Om svenskarna väljer att åka skidor hemmavid istället för att ge sig ner till framförallt Alperna, men även andra skidberg i Nordamerika och Japan? Svemester-trenden kanske håller i sig även över vintern?
– Det finns helt klart en möjlighet att locka dem som inte vanligtvis åker skidor i Sverige. Eller locka till att variera sig på hemmaplan. Sverige är ett avlångt land och det finns många pärlor att upptäcka. Kanske är det i år som man gör slag i saken och besöker den där orten som man varit nyfiken på en längre tid.

Kommer SLAO att ta fram fler rekommendationer/råd till skidorterna baserat på vad FHM-rekommenderar, eller är de åtgärder som togs förra vintern tillräckliga? Alltså ingen after ski, olika sätt att minska liftköer etc. Eller kan vi tom se en lättnad jämfört med slutet på förra vintern?
– Det är vårt huvudfokus just nu. Jag kommer precis från ett arbetsmöte med vårt medlemsråd kring riktlinjer. Vi arbetar som sagt efter olika scenarion och har bland annat löpande kontakt med myndigheter, regioner och vårt medicinska råd. Den bas som vi gjorde i vintras håller bra som grund men det kommer bli några justeringar. Vi har nu även, med restriktioner, haft öppet under sommaren och tar med oss erfarenheter från det. Internationella skidåkare kommer sannolikt att uppleva att det är olika riktlinjer i olika länder då myndigheterna har olika strategier. Vi följer naturligtvis de svenska myndigheternas.

Vi vet ju att temperaturen kommer att falla, skidor plockas fram ur garage runt om i lander och snön kommer att falla även denna vinter. Den där vanlig skidpeppen som brukar komma vid den här tiden har nog en liten törn i sig, pga av förra vinterns avslut och corona. Hur tar man sig framåt trots detta tycker du och samtidigt utan att vårdslöst slänga ut FHM:s rekommendationer genom fönstret?
– Sverige har hela tiden valt en linje som är positiv till aktivitet utomhus, signalerna har varit tydliga från FHM- gå ut! För den skidsugne finns i dagsläget inget som inskränker på skidpeppen, snarare tvärtom. Skidåkande bidrar även till folkhälsan. Dessutom, gör alla det på rätt sätt, dvs tar ansvar och följer de rekommendationer som finns, tänker till kring resa och boende borde det kunna bli vintern när även den mest inbitne hemmasittaren tar sig till backen, i brist på andra sociala tillställningar.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera