Stöten lanserar ”Skidsveriges tryggaste avbokning”

Nu lanserar Stöten i Sälen ”Skidsveriges mest generösa avbokningsförsäkring”. Den innebär att du som avbokar din skidresa fram tills 20 dagar innan ankomst får (nästan) hela beloppet tillbaka, utan särskild anledning. Många andra svenska skidorter har motsvarande skydd fast inte lika tätt inpå ankomst, Skistar (Åre, Vemdalen, Lindvallen mfl) kör 21 dagar och Branäsgruppen (Branäs, Kungsberget mfl) 30 dagar innan ankomst. Bäst i klassen är dock Funäsfjällen, där du avbokar fram till 15 dagar före ankomst. 

Samtidigt som en del svenska skidåkare ligger i juridiska tvister med researrangörer om förra vinterns resor till Alperna tävlar nu de svenska skidorterna om att ge bäst och mest generösa villkor för avbokning. Bäst i klassen just nu är Funäsfjällen, med avbokning fram till 15 dagar innan ankomst.

I pressmeddelandet meddelar Stöten att ”Nu lanserar Stöten i Sälen skidsveriges mest generösa avbokningsförsäkring”, vilket innebär att du fram tills 20 dagar innan ankomst kan avboka din resa och få nästan hela beloppet tillbaka. En expeditionsavgift på 500 kr tas dock ut samt att du måste ha Stötens egna avbokningsförsäkring, som normalt kostar 495 kronor men denna är gratis fram till 30 september 2020. Du behöver inte ha någon särskild anledning till din avbokning, inga intyg eller annat krävs.
– Vad det kort och gott handlar om är att du kan avboka din resa och få hela beloppet förutom 500 kronor tillbaka fram tills 20 dagar innan ankomst. Detta gäller om du gör din bokning senast den 30 september, säger Johan Thorn, vd, Stöten i Sälen AB.

Stöten ligger längst norrut i Sälen och trots corona-pandemin ökade man sin liftskortsförsäljning förra året jämfört med föregående vinter med nära 3 miljoner kronor och omsatte totalt 64,1 miljoner i liftkort i Stöten. Under vintersäsongen har Stöten cirka 250 medarbetare och  den totala omsättningen i Stöten säsongen 2018/2019 uppgick till en kvarts miljard, där liftkortsförsäljningen stod för en fjärdedel.

I det fall Stöten i Sälen AB stänger på grund av pandemi återbetalas hela bokningen – utan undantag. Anledningen till att Stöten valt att göra detta är givetvis för att få osäkra skidresenärer att våga boka in vinterns skidresa till Sälenfjällen:
– Med en pandemi som fortfarande pågår, och som under förra säsongen slog mot hela Skidsverige – såväl gäst som bransch – vill vi erbjuda ett tryggt alternativ för den som vill ha ett vinteräventyr att se fram emot. Att man ska våga boka en skidsemester men kunna avboka kort inpå om det av någon anledning inte känns bra i magen att åka strax innan avresa.

Men om jag med mindre än 20 dagar kvar till avresa exempelvis blir sjuk, kan jag inte avboka då?
– Jo, det kan du absolut. Precis som vanligt gäller då att man kan avboka och få pengarna tillbaka om man har tecknat en av Stöten giltig avbokningsförsäkring (som är gratis fram om 20 septemner, annars kostar den 495 kr) och har ett giltigt intyg, avslutar Johan Thorn, vd, Stöten i Sälen AB.

Är verkligen Stötens nya avbokningsvillkor bäst?

Stöten i Sälen har 21 liftar och 47 nedfarter, samt områdets högsta fallhöjd 370. I Sälenfjällen ligger även Skistars, anläggningar Lindvallen och Tandådalen-Hundfjället. Skistar, som förresten firar 45 år denna vinter, har också infört nya generösare avbokningsvillkor.

Precis som i Stöten kan man utan anledning eller intyg boka av och få sina pengar tillbaka före resan till anläggningarna i Åre, Sälen och Vemdalen. Men Skistar har ”fram till 21 dagar före ankomst”, vilket gör att Stöten alltså bräcker detta med 1 dag. Skistar tar ut en expeditionsavgift på 95 kronor vid avbokning, vilket alltså är betydligt lägre än Stötens 500 kr. Även hos Skistar måste man ha tecknat deras försäkring som de har tillsammans med Trygg-Hansa, som kostar lite olika mycket beroende på vad för boende som man bokar, den varierar mellan cirka 200-300 kronor, ingen rabatt på denna som Stöten har fram till slutet av september.

Bäst i klassen verkar ändå Funäsfjällens villkor vara, där du har fri om- och avbokning fram till 15 dagar innan ankomst för bokningar med bokat avbeställningsskydd för 495 kr. Precis som för Stöten gäller detta fram tom sista september.

Oavsett vilken skidort som de facto har bäst villkor när vi går ner på detaljnivå, så konkluderar vi att det är positivt att de svenska skidorterna vinnlägger sig om att se över sina av- och ombokningsvillkor i dessa tider. Här kan du läsa mer om Stötens villkor på deras egen webb och här hittar du Skistars av- och ombokningsvillkor, samt här Funäsfjällens.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.