Skidgiganten Skistar fyller 45 år

Skistar är idag Skandinaviens i särklass största ägare av skidorter. Historien startade för 45 år sedan då ett brödrapar från Bjärehalvön i nordvästra Skåne såg en möjlighet att göra sitt byggbolag PEAB till en bättre arbetsgivare genom att ge sina anställda möjlighet till skidsemester i Sverige. 

I 45 år har skidkoncernen Skistar arbetat med att driva skidorter. Det började när två skånska bröder åkte upp till Dalarna och Lindvallen, som är ett av skidsystem i Sälenfjällen.

Den 20 augusti 1975 åkte de två PEAB-bröderna, de startade det bolaget också, Erik och Mats Paulsson till Sälen, Lindvallen, för att utforska möjligheten att kunna erbjuda sina anställda semester på en ort som var attraktiv året om. Där de som hade semester på vintern kunde åka skidor och fjällvandra, medan de som tog sommarsemester kunde fiska och njuta av naturen.

Sagt och gjort, bröderna köpte inte bara en stuga utan 37 stycken OCH en skidbacke. Bolaget fick namnet ”Sälenstjärnan” och var det gryende fröet till vad som senare kom att bli ett börsnoterat storbolag:
– Erik och Mats visste nog inte hur rätt ute de var år 1975 och hur stort behovet av en aktiv semester skulle vara 45 år senare. Mycket har hänt i vårt sätt att semestra genom åren, livet har blivit mer stillasittande och i den rådande situationen ser vi ett ökat intresse för aktiv semester i fjällmiljö, säger Stefan Sjöstrand, som sedan ett halvår tillbaka axlar jobbet som VD för SkiStar AB.

Lindvallen tuffade på de första tre åren enbart som semesterställe för PEAB-anställda. Några år senare kommersialiserades driften när bröderna Paulsson såg utvecklingspotentialen:
– Jag kunde inte stå på ett par skidor när vi började på 1970-talet säger grundaren Mats Paulsson.
Mats Paulsson är född 1944 och lillebror till Erik som är två år äldre. Mats ville mest till Sälen för att fjällvandra och kanske lära sig att åka lite skidor uppe på fjället.

För att utveckla det lite lätt slumpmässigt nya skidortsbolaget hämtade de inspiration och lärdomar från andra skidorter:
– Under åren har vi inspirerats av andra skidorter, mycket har vi tagit från USA, säger grundaren Mats Paulson. 
Mats Paulsson var vd för bolaget i tio års tid.

De två första årtiondena från mitten på 1970-talet och fram till mitten av 1990-talet ägde Sälenstjärnan AB ”bara” Lindvallen i Sälen. Men det skulle det bli ändring på.

1997 slog man verkligen på stora trumman och gick in och köpte två andra av Sälenfjällens skidsystem, nämligen Tandådalen och Hundfjället. Två år senare förvärvades inte bara Vemdalen utan även Åre. Köpsuget var inte mättat för 2000 köpte Sälenstjärnan AB också sin första icke svenska skidort och valet blev Hemsedal.

Sälenstjärnan AB växte så det knakade, och lite ologiskt att ha ett geografiskt namn som inte stämmer på alla skidorter? Ja, det behöver ändras kom bolagsstyrelsen fram till. 2001 blev så Sälenstjärnan istället ”Skistar AB” med en tydlig internationalisering och samtidigt en blinkning till historien.

2005 köpte Skistar Trysil som är Norges största skidort, och numera ledande och stillbildande inom cykling på sommaren. Förutom några senare tämligen ointressanta skidortsköp som Hammarbybacken 2006 och St Johann i Österrike 2016, är Trysil Skistars senaste ordentliga förvärv. Att expandera ytterligare i Sverige och Norge är inte så enkelt numera för Skistar, eftersom marknadsandelen redan är drygt 40 procent i Skandinavien.

I Alperna är det än så länge skralt om man kikar med lite lätt kräsna skidåkarögon. St Johann in Tirol Österrike som köptes 2016 är där Skistars enda ägodel. Toppstationen ligger på 1604 meters höjd, fallhöjden är 945 meter och närheten till flygplatser (12,5 mil till München och 10 mil från Salzburg), samt barnvänligheten är det som lyfts fram av Skistar.

De trevande tekniska konsultavtalen med intressanta Andermatt kring 2011-2013 ledde som bekant aldrig till något ägande för Skistars del, utan den egyptiske fastighetsmogulen och miljardären Samih Sawiris  äger och driver den schweiziska skidorten genom bolaget Andermatt Swiss Alps AG.

Nya vd:n för Skistar Stefan Sjöstrand tillträdde precis samtidigt som corona-pandemin gav västvärlden ekonomisk och medicinsk andnöd i mars 2020. Under våren fick många svenska skidorter, Skistars inkluderade, jobba hårt för att kunna hålla öppet på ett smittsäkert sätt. Diskussionen böljade fram och tillbaka i Sverige huruvida man borde stänga eller ej. I Norge fick man på grund av politiska besluta stänga rakt av i början på mars, medan man i Sverige rundade av säsongen tidigare än normalt i slutet av mars efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Nya vd:n Stefan Sjöstrand är 52 år, utbildad marknadsekonom i botten och kom närmast från IKEA där han arbetat i 13 år i ledande roller (bla som VD för IKEA Kanada), dessförinnan har han varit på bland annat Weibulls, OLW, Malaco och Marabou.

Före nya vd:n tillträdde, satt Mats Årjes som vd för Skistar i 17 år. Under den perioden tiofaldigades värdet på bolaget Skistar AB.

Skistar och kritiken under årens lopp

Samtidigt som Skistar i många år har varit ett lönsamt börsnoterat företag, har många i Skidsverige också ifrågasatt de ökade priserna på liftkort. Skistar är dock långt ifrån ensamma om att justera liftkortspriserna uppåt varje år.

Skistar har också agerat som en tung aktör och lobbyist för att få till flygplatsen i Sälen, vilket mött kritik. Det uppmärksammade upplägget med ”Vemdalsmodellen” där Skistar fått 80 miljoner i statligt glesbygdsstöd från Tillväxtverket för att bygga åtta nya stolsliftar i Åre och Vemdalen, har inte heller uppskattas av alla. Att bolaget bestämt sig för att riva Åre kabinbana är kanske det senaste beslut som väckt mycket känslor i Skidsverige, nu får dock den ikoniska liften minst en vinter till.

I år berättar Skistar att man lanserar fler digitala lösningar som ska underlätta för gästerna. På tema minskad trängsel och corona har man tagit fram några digitala lösningar.
– Från och med i år kan man att ladda sitt SkiPass i vår Skistar-app och slippa stress och köer, det blir också möjligt att checka in digitalt för ett stort antal av våra boenden, säger Stefan Sjöstrand.
Det innebär att gästen inte behöver besöka en reception för att checka in. Istället blir det via digitala incheckningsboxar på lättillgängliga platser, där man hämtar och lämnar nyckel till sitt boende. Stefan Sjöstrand fortsätter:
– Vi kommer också erbjuda mobila nycklar för ca 500 stugor & lägenheter, så att gästen kan välja att låsa upp sitt boende med mobilen.

 Milstolpar i Skistar AB:s historia

 • 1975 – 20 augusti. Bröderna Erik och Mats Paulsson köper 37 stugor och en skidbacke i Lindvallen, Sälen.
 • 1994 – Lindvallen i Sälen AB noteras på Stockholmsbörsen.
 • 1997 – Tandådalen och Hundfjället AB förvärvas.
 • 1999 – Åre-Vemdalen AB förvärvas.
 • 2000 – Hemsedal, Norges näst största skidanläggning, förvärvas.
 • 2001 – Koncernen tar namnet SkiStar AB.
 • 2003 – Öppnas den första lodgen i Lindvallen
 • 2005 – Trysil, Norges största skidanläggning, förvärvas varefter SkiStar driver Skandinaviens fem största skidanläggningar.
 • 2005 – Vemdalen får sin första expresslift – Pass Express öppnas vid Vemdalsskalet. Vemdalen har idag 6 expressliftar varav en är helt barnanpassad.
 • 2006 – Hammarbybacken köps
 • 2007 – Alpina VM i Åre går av stapeln för andra gången
 • 2008 – första SkiStar Lodge öppnas i Norge i Hemsedal (2017 öppnade ytterligare en SkiStar Lodge i Hemsedal)
 • 2008 -öppnas Trysil första internationella hotell, Radisson Blu Resort (2011 öppnas ytterligare ett Radisson Blu hotell på skidorten)
 • 2009 – Experium i Lindvallen öppnas
 • 2011  – drift/konsultavtal med skidorten Andermatt i Schweiz (ledde sedan ej till vidare engagemang)
 • 2013/2014 – Valle flyttar in i SkiStars fjällvärld
 • 2016 -en majoritet av skidanläggningen St. Johann in Tirol i Österrike förvärvas.
 • 2019 – Alpina VM i Åre går av stapeln för tredje gången
 • 2019 får Sälen en internationell flygplats – Skandinavien Mountains Airport invigs

SkiStar i utvalda siffror:

– Över 40 000 barn deltar varje vinter i Valles skidskola

– Valles musik på spotify har haft över 3 miljoner spelningar

– Upp till 6 miljoner skiddagar varje vinter.

– Nära 1 miljon medlemmar i MySkiStar och kundklubben fyller 10 år i vinter.

– 15 miljoner besök på skistar.com årligen och 2019 utsedd till Sveriges bästa sajt

– Över 35 000 aktieägare.

– Nära 700 000 nedladdningar av SkiStar Appen.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
30 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (30)