De flesta stora svenska skidorter stänger ned pga corona

Branäs, Kungsberget, Idre, Kläppen sällar sig nu till samma beslut som stora skidägaren Skistar tagit för sina skidorter. Man stänger liftarna för säsongen på grund av corona. 

Sent på eftermiddagen kom först beskedet att Åre, Vemdalen, Lindvallen, Tandådalen och Hundfjället – samtliga skidanläggningar i Skistars ägo – stänger ned efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Det som man vill undvika är belastning på den lokala sjukvården kring skidorterna. Skistars besked kom kvickt ut i from av ett pressmeddelande till aktieägarna.

Men nu under kvällen kommer besked från de flesta andra stora svenska skidorter om att man också stänger i förtid. Kungsberget och Hovfjället stänger direkt, Branäs kör sin sista dag på söndag, likaså Idre fjäll, Järvsöbacken, Fjätervålen och Kläppen i Sälen:
– Vi sitter just nu i telefonkonferens för att se vad vi ska göra, men det blir så att vi också stänger redan söndagen den femte april, säger Gustav Eriksson, VD Kläppens skidanläggning i Sälen, till DT.

Fler stängningar än de som anges här i artikeln är alltså troligen att vänta under denna sena kvällen, och morgondagen.

>> Uppdatering 1 april (ej aprilskämt): Hemavan-Tärnaby, Stöten och Idre Himmelfjäll stänger också efter söndag. Bjursås i Dalarna stängde direkt. Även Funäsfjällen stänger efter söndag.

>>> Uppdatering 3/4: Dundret meddelar att man stänger för säsongen med omedelbar verkan.

Näst största aktör i Skidsverige Branäsgruppen (Branäs, Kungsberget, Vallåsen mfl) kommenterar:
– Det är jättetråkigt såklart, framförallt för alla våra gäster som hade planerat en härlig skidsemester med nära och kära. Men i dessa tider får man inse att det finns viktigare saker i livet än skidåkning, säger Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen.

Säsongen på skidanläggningen Branäs i norra Värmland skulle egentligen pågått fram till 14 april – med påskfirande som final. Nu avslutas säsongen redan nu för att motverka spridningen av coronaviruset:
– Vi har följt Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer redan från start och det fortsätter vi med. Vi har tidigare vidtagit en hel del förebyggande åtgärder, men vi var hela tiden förberedda på att det skulle kunna sluta så här. Nu är vår prioritering att informera våra gäster som har bokningar hos oss.

Skidbranschen har, liksom många andra branscher, tagit en hård smäll på grund av coronaviruset, men Anders Kjällström ser ändå positivt på situationen och framtiden. Han ser redan nu fram emot nästa säsong och nyheterna som väntar på gästerna i Branäs:
– Jag är säker på att vi kommer att komma ur detta starka inför nästa säsong. Till säsongsstarten planerar vi bland annat att ha två nya släpliftar klara som tillsammans kommer att binda ihop hela anläggningen i Branäs på ett ännu bättre sätt. Det är sådana saker vi ser fram emot nu.

Ett plus är också att större delen av säsongen gick att genomföra för de svenska skidorterna:
– Om jag ser till skidbranschen så har vi trots allt fått genomföra större delen av säsongen och jag är säker på att vi kommer att komma ur detta starkare inför framtida säsonger, avslutar Anders Kjällström 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.