Snowboard ökar i popularitet bland kvinnor

Färska siffror från snowboardgymnasiet i Malung, Burton och SLAO pekar alla åt samma håll, snowboardåkandet ökar återigen i popularitet, och den här gången är det tjejerna som står i centrum. Freeride har intervjuat ett gäng vars hjärtan klappar för att få fler tjejer att upptäcka livet i sidled!

Sedan snowboardens guldålder på 90-talet tog slut har brädåkare varit en minoritet i backen, och när freeski trenden och Jon Olsson gjorde entré på 00-talet blev snowboardåkare i backen ovanligare, endast de mest hängivna åkarna höll fast vid sina brädor. Men enligt SLAOs senaste undersökningar ökar snowboardåkandet för första gången på 18 år, och det syns framförallt ännu fler tjejer som åker snowboard. Är det äntligen brädans andra guldålder som är på gång? Marina Minetti är projektledare för tjejsidan på Svenska Skidförbundets snowboard och freeski grenar och hon menar att det inte är helt slumpartat att just fler tjejer syns i backen.

– Vi har inte hälften av tjejer på tävlingarna i Swedish Snowboard Series men det är nära, hälften av ansökningar till snowboard gymnasiet i Malung kommer från tjejer. Och det är andra andra året i rad som så många tjejer söker säger Marina. 

Ökad jämställdhet

Idag finns det ett intresse från förbundet att få in fler tjejer till sporten, en stor kontrast från 2015 då Marina arrangerade snowboardtävlingen Piece of Cake i Åre. Tävlingen var en av få aktiviteter för kvinnliga åkare och Marina upplevde att stödet och intresset från förbundet, både inför eventent men även historisk inte har varit tillräckligt. Men sedan 2016 har Svenska Skidförbundet satsat på att få fler tjejer att åka bräda och snowboardsatsningen på tjejer har börjat ge bra resultat. Förutom ett mål att göra branschen mer jämtställd har projektet Progsession startats. Progsession är en satsning för freeski- och snowboard tjejer som vill ta steget vidare och börja tävla eller utveckla sig själv inom sporten eller snowboard. Progsession har arrangerat flertalet camps och byggt upp en community kring tjejer på bräda.

 – De senaste åren har jag har upplevt ett jättestort stöd från hela snowboard scenen, även från killarna. Alla vill att det ska vara mer jämställt. Jag upplever även att alla olika projekt som vi gör har en påverkan och då blir det en större motivation till att göra ännu mer. Vi ser att de vi gör, gör skillnad, säger Marina.

Massa Brudar

Även föreningen Massa Brudar tycker att det märks att fler tjejer har gått över till bräda. Föreningen som har medlemmar över hela landet har sitt säte i Åre och startades av Lovisa Forsström som ett instagram konto. Alla som ville fick inlogg och kunde lägga upp klipp och filmer på sina dagar i backen eller parken. Kontot ökade snabbt i popularitet och fler och fler började dela inlägg och filmer med snowboardpepp, snart så var föreningen Massa Brudar bildad. Idag har föreningen ca 120 medlemmar och arrangerar aktiviteter som föreningsresor och kvällsåkning i parken för sina medlemmar. 

Styrelsen består av Jennie Karlsson, Lovisa Forsström, Jenny Rydén, Sabina Liljeström, My Wiklund, Lovis Möller och Hanna Pettersson. Massa Brudar har precis lottat ut en startplats i friåknings tävlingen Ride the Cow till en av sina medlemmar. Eftersom Massa Brudar är registrerad hos Svenska Skidförbundet kan man tävla med Massa Brudar som hemmaklubb. Något som samtliga medlemmar i styrelsen uppmuntrar till. 

 – Vi vill pusha tjejer till att våga tävla, säger Jenny Rydén.

Sabina Liljeström fortsätter:

 – Vi har en bred nivå på åkare i vår förening och jag tänker att det också är bra förebilder för ungdomar att man inte bara måste tävlingssatsa på och sikta OS för vara med i en förening och hålla på med sport utan att huvudsaken är att man har kul, säger Sabina.  

Fler äldre brädåkare

Lina Adams är Territory Manager för Skandinavien på Burton och hon har sett en trend med äldre kvinnliga åkare de senaste åren. Hos Burton säljer kategorierna med högre priser bra vilket tyder på att snowboard sporten som på 90-talet var ung, idag har äldre utövare med bättre ekonomi. En annan stor trend som Lina har sett är att man vill ha med hela familjen ut i backen.  

– Vi som var tonåringar när snowboard var i svängen sist har blivit äldre. Nu har vi barn och börjar bilda familj, när folk blir nostalgiska och tänker tillbaka på sin barndom vill de ge samma till sitt barn. Vi ser att folk vill vara med sin familj ute i snön och få bort barnen från skärmen. Vintersport blev en enkel utväg för många under de jobbiga pandemiåren. Allt jag nämner ovan har bidragit till ett mycket starkt ökat intresse vilket vi har sett på våra försäljningsiffror, säger Lina.

Även Burton trycker på vikten av att arrangera aktiviteter för specifikt tjejer som hjälper till att skapa ett starkare community kring brädåkande tjejer. För två år sedan skapade Burton och Progsession, Press/Play en digital aktivering där målet var att skapa samhörighet och få tjejerna att tänja på sin comfortzone. Resultatet blev mycket lyckat och fick ett högt deltagande och fin feedback från alla tävlande. Lina uppskattade att åldersspannet på deltagarna var från 6 till år 40 år. Lina berättar även att alla tävlingar som Burton är delaktiga i alltid har samma klasser och prispengar, något som fortfarande inte är självklart in andra delar av sportvärlden.

 – Vi har fokuserat på att främja kvinnligt deltagande på våra events och försäkra att det är jämt mellan könen, vi sätter ofta mer fokus på att stötta tjejsidan för att se till att den når upp till en bra nivå. Vi vill alla ska åka bräda, från de yngsta tjejerna till tonåringarna och äldre, säger Lina Adams. 

Ljus framtid

Både Marina, Lina och Massa Brudars styrelse ser ljust på framtiden, fler och fler tjejer åker bräda. Trots att allihopa satsar på att få fler tjejer att tävla och synas i branschen är alla eniga om att det viktigaste är att ha kul. Snowboard kan man åka även om man är 37 och jobbar på bank, eller om man är 13, eller 8.

– Jag älskar brädåkning och det ha gett mig de största bitarna i livet, jag vill att fler ska få ha det i sitt liv. Jag vill att alla ska möjligheten att få åka och älska snowboard, avslutar Marina. 

Text: Lisa Orander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.