Svensk skidåkare död efter fall i Verbier

En svensk 46-årig man omkom i söndags i Verbier, Schweiz. Han åkte offpist strax utanför markerade nedfart och föll 6 meter. Sikten var dålig.
Igår gick också en lavin strax nedanför bergsstationen Attelas i Verbier, där en person omkom och en person har förts till sjuhus med allvarliga skador.

Föll 6 meter från klippa och avled

Det var i söndags förmiddags som den tragiska händelsen ägde rum i Verbier. En svensk man i 40-års åldern åkte skidor tillsammans med sina barn och när dessa tog pistad nedfart från bergsstation Attelas mot Lac des Vaux, åkte mannen istället offpist mellan den svarta och blåa pisten som leder ned mot den frusna sjön.

Barnen sade till personal när deras Pappa inte dök upp. En sök- och räddningsinsats inleddes. Den schweiziska räddningstjänsten hittade mannen bara 80 meter från där han lämnade den pistade nedfarten, rapporterar Le Nouvelliste.

– Skidåkaren hade fallit från en klippa som var cirka sex meter hög. Sikten begränsades av dimma och snö, förklarar den lokala polisen för Le Nouvelliste. 

På grund av vädret fick mannen först flyttas med snöskoter och släde. Den svenska mannen fördes därefter med ambulanshelikopter till sjukhus i Sion, men avled senare på kvällen av skadorna han hade ådragit sig i fallet.

Lavin nära liftstation drog med sig 10 skidåkare

Igår inträffade ännu en dödsbringande incident i Verbier, också nära Attelas:
– Vid klockan 10:20 åkte en skidåkare in i en couloir utanför pisten nedanför bergsstationen Attelas. En vinddriva lossnade och tog med sig skidåkaren och ytterligare en skidåkare längre ned. Lavinen begravde sedan åtta åkare till som var ännu längre ned, berättar den kantonala polisen i ett pressmeddelande.

Samtliga skidåkare var utrustade med transceiver och kunde åtta kunde hittas i snömassorna. En 38-årig engelsmann som bodde i regionen dog dock på platsen av skadorna, och en annan person blev allvarligt skadad och åkte med helikopter ned till sjukhuset i Sion, berättar Le Nouvelliste.

Åklagare har inlett en utredning av händelsen och polis uppmanar till försiktighet vid offpiståkning, efter helgens stora snöfall i regionen.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.