Sverre Liliequist – Lite starkare, lite snyggare

Historien om filmen ”Free Radicals – A Ski Odyssey” hör ihop med den nya skidåkningen och de nya skidorna. De första Free Radicals filmerna var revolutionerande och kom i precis rätt tid. Detsamma kan man säga om Sverre Liliequist.


Foto: Mattias Fredriksson/ Free Radicals

Han dök upp en dag i Riksgränsen 1998 efter ännu en säsong som portåkare i USA. Sverre och vapendragaren Kaj Zachrisson förde det bästa av den gamla tävlingsåkningen rätt in i friåkningen. Deras aggressiva åkstil imponerade på alla även om det var långt ifrån vackert många gånger. Idag tre år senare räknas Sverre Liliequist bland världens absolut bästa friåkare.

Han är kraftfullare än någon annan i sin åkstil. Han börjar bli van att hantera stora berg och hur man ska bete sig där. Vid sidan av bergen är han en otroligt trevlig profil. Några av Sverres bedrifter minns man mer än andra. Det oerhörda hoppet i förra filmen var lätt över 60 meter. I Red Bull Snowthrill 2000 ledde Sverre inför sista åket. Så här berättar Sverre själv om hoppet:

– Hade ett ganska krävande åk i benen, skulle avsluta med detta hopp. Samlade krafterna och fokuserade på att försöka hålla ihop i luften för att inte få bakåtrotation pga fallhastigheten. Såg fram emot känslan i luften. Jag hade goda vibbar den dagen.

Snart ska Sverre och Kaj in i mössbranschen…..
– Vi ska tillverka mössor under ett varunamn, KASK. Det blir virkat förstås och så många olika mönster/färgkombinationer som möjligt, ”unika mössor som bärs med känsla”!, säger Sverre.

Hela Free Radicals 2001 kan ni köpa här.


Foto: Alexander Klun/Free Radicals
Text: Anders Norin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.