Ta Snälltåget till Jämtlandstriangeln och härlig turskidåkning

Testa något nytt i vinter! Turskidåkning i Jämtlandsfjllen ger en fantastisk naturupplevelse och är vinterns motsvarighet till vandring som slagit igenom stort i hela landet under sommaren. Snälltåget är det lilla och personliga tågbolaget som syr ihop hela resan åt dig.

Varför inte testa något nytt i denna vinter? Turskidåkning gör gott för själen och är en säker aktivitet i dessa oroliga tider, där de milslånga vidderna i fjällvärlden gör det lätt att hålla avstånd. Liftburen skidåkning i all ära men turskidåkning ger definitivt naturen och fjällvärlden en extra dimension som är värd att uppleva.

Jämtland är ett paradis för turskidåkning och landskapet erbjuder garanterat oförglömliga naturupplevelser med stor variation, dessutom på ett rimligt avstånd för de allra flesta i vårt avlånga land. Det smidigaste sättet att sig till de Jämtländska fjällen är utan tvekan med tåg.

Snälltåget är det lilla tågbolaget som erbjuder sina gäster en personligare resa. Låga priser, bra service och en riktig restaurangvagn är några faktorer som lockar många resenärer till att resa med Snälltåget. Att åka tåg är också ett klimatsmart och avkopplande sätt att ta sig fram och ofta är resan i sig en del av äventyret, framför allt i norra Sverige.

Våra nattåg tar dig som resenär raka spåret till väglöst land och ljuvlig turskidåkning i Jämtland. Det är effektivt och bekvämt att resa med nattåg för dig som resenär. Stig ombord på på nattåget på kvällen, koppla av i din kupé och njut av en god middag i vår restaurangvagn ”Krogen”. Du vaknar upp utvilad morgonen därpå, njuter av en frukost ombord och är redo för äventyr i ett vackert och snörikt fjällandskap. Att ta sig till fjällen har aldrig varit enklare.

I Jämtland finns ett stort utbud av turer med varierad terräng svårighetsgrad, från klassiska Storulvån till gedigna Edsåsdalen via mäktiga Sylarna. Lär mer om våra olika turer nedan:

Storulvån & Jämtlandstriangeln

Storulvån ligger vid vägs ände mitt i den orörda fjällvärlden och denna gedigna fjällstation är utgångspunkten för Jämtlandstriangeln. Den första natten bor du på Storulvån, andra natten på Blåhammaren och tredje natten på Sylarna.

Möjligheten att lägga till extra nätter finns både vid Sylarnas och Storulvåns fjällstation. Så varför inte passa på att göra en eller flera extra dagstur för att njuta ännu mer av de storslagna jämtländska bergen?

För dig som har erfarenheten och kunskapen på turskidor rekommenderas Jämtlandsleden: Storulvån–Sylarna–Helags–Ramundberget. Detta är en riktig utmaning och en naturupplevelse i världsklass. Beskåda mäktiga Helags, Sveriges sydligast belägna glaciär, och varför inte avsluta med alpin åkning i härliga Ramundberget? Snälltåget har anslutningar till och från Ramundberget varje söndag.

Läs mer på svenskaturistforeningen.se

Vålådalen och Vålådalsfyrkanten

Vålådalen är en idrottshistorisk pärla i fjällvärldens hjärta med riktigt bra möjligheter till turåkning och övriga äventyr i vildmarken. Längdspåren håller världsklass och i denna unika miljö samsas både landslagsåkare och glada motionärer. Dessutom kompletteras det aktiva utbudet med sporthall, gym och slalombacke.

Glöm inte bort att unna dig avkoppling under din vistelse i Vålådalen. Här kan du njuta av bastukåta och badtunna under en klar stjärnhimmeln efter en aktiv dag. Middagen serveras i Olgas Matsal som är vida berömd för sin goda mat. Snälltåget fixar hela resan åt dig med tåg och transfer från och till Vålådalen.

Vålådalen är också utgångspunkt om du vill ut på äventyr med turskidor i Vålådalsfyrkanten. Komplettera gärna med mer frukost och proviant på Vålådalens Fjällstation där du också kan hyra turskidor vid behov innan det är dags att påbörja fjälläventyret på turskidor mot Lunndörrens fjällstuga. Turen i Vålådalsfyrkanten är därefter indelad i fyra dagsetapper med övernattning på fjällstugorna i Lunndörren, Vålåstugorna och Stensdalen. Bästa tiden för detta äventyr är under mars och april. Kortvecka rekommenderas, söndag till torsdag.

Läs mer om boende och aktiviteter på valadalen.se

Storlien – något för alla

Storlien är den klassiska skidorten intill norska gränsen som bjuder på både alpin skidåkning och goda möjligheter till turskidåkning mot Blåhammarens Fjällstation. Högfjällshotellet har stängt, men givetvis finns det många andra boendealternativ. Mitt i byn vid järnvägsstationen ligger exempelvis LeSki och Storlien Apartments och tre kilometer utanför Storlien ligger STF Fjällgården vackert belägen vid foten av kalfjället med underbar utsikt mot Blåhammaren och Snasamassivet. Och på gångavstånd från järnvägsstationen ligger Fjäll-lien vid slalombackens fot.

Läs mer och hitta boende hos LeSkiStorlien ApartmentsFjäll-lien och Fjällgården

Edsåsdalen

Längtar du efter äkta naturupplevelser i en lugn och avslappnad atmosfär? Då är Edsåsdalen sannolikt rätt ställe för dig. Edsåsdalen erbjuder varierad alpin skidåkning i ett litet och charmigt liftsystem samtidigt som det finns spår för längdskidor och möjligheter för dig som vill göra dagsetapper på turskidor. Snälltåget syr ihop hela resan åt dig med tåg och transfer från och till Undersåker.

Läs mer på edsåsdalen.se

Avgångar, stationer och transfer

  • Snälltåget avgår från Malmö onsdag och lördag eftermiddag/kväll och går via Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala och ankommer till Jämtlandsfjällen nästa morgon.
  • I Undersåker kan du byta till transfer och resa vidare till Edsåsdalen eller Vålådalens Fjällstation under perioden 16 december 2020 – 25 april 2021.
  • Till Enafors och Storlien kör vi under perioden 25 februari – 2 maj 2021. I Enafors kan du byta och resa vidare till Storulvåns Fjällstation, som är utgångspunkten för Jämtlandstriangeln, transfern körs t o m 25 april då Storulvåns Fjällstation stänger.
  • Våra resor tillbaka från fjällvärlden avgår torsdag och söndag eftermiddag. Tåget är framme i Uppsala och Stockholm strax före midnatt, stannar på samma orter som på väg norrut under natten och anländer till Malmö på morgonen dagen därpå.

Res med omtanke under pandemin

  • Snälltåget följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har anpassat platsbokningen, infört möjlighet att boka egen kupé, infört bordsbokning i vår restaurangvagn Krogen och ändrat regelverket kring ombokning och avbokning. Läs mer under trafikinformation längst upp på sidan.

Läs mersnälltåget.se

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.