Topp 5: Topptursområden med Mattias Skantz

Förra året besteg Mattias Skantz 366 toppar – de flesta åkte han även skidor utför. Här listar han sina fem bästa topptursområden.Mattias Skantz.
Foto: Lasse Collin
Funderar på vad man vill berätta om på hemmaplan och inte. Jämtland och Västerbotten är hemmaplan och har enligt mig de bästa topptursbergen i Sverige med väldigt mycket snö och kreativ skidterräng.

Jag personligen gillar brant, teknisk skogsskidåkning med mycket klippor och annat roligt på vägen ner. Får gärna tendera till tekniskt svåråkt terräng där man ofta knappt tar sig ned… Som till exempel Getbergets framsida ner mot vägen i Ljungaverk eller Kullstaberget Hammarstrand liftburna åkning. Men bjuder här på en lista med varierande skidterräng och topptursområden i Europa. 


 

”Svenskveien” på Kirketaket. 
Foto: Mattias Skantz

1. Vestlandet Norge

Av alla 20-tals bra topptursområden i Norge så är Romsdalen lite av hjärtat och ett av de bästa. Allt från kustnära toppar till lite mer inlandsfjäll runt Eikesdalen. Kirketaket 1439 meter över havet är mitt tips här. En superklassiker som troligtvis är en av de mest skidade topparna om våren i Norge.  Min rekommendation är att inte gå upp på den stora ryggen som alla konstiga norrmän. Utan ta ”Svenskveien”, en travers över topparna Skarven 1142  – Søre Klauva 1356 – Klauva 1512 – Kirketaket 1439 till toppen.
 


Bergen på södra sidan av Praxmardalen – och det är lika många på norra sidan.
Foto: Mattias Skantz

2. Praxmar Österrike

Praxmar är en dalgång där vägen slutar, inte långt från Innsbruck. Vägen slutar med två Alpenasthof, inga liftar men nästan oändligt med topptursberg med bra snöläge och ofta mycket sol. Valmöjlighet att göra 1300 höjdmeter i lössnö direkt utanför dörren eller göra många toppar på en dag via traversen och skidåk ner i andra dalgångar. Det enda egentliga minuset är att det rör sig en hel del andra topptursfanatiker i bergen. Så glöm ensamma turer långt från andra skidspår.

 


Räkna med vårvärme och lössnö. Patrik Nordin njuter av denna novemberspecial!
Foto: Mattias Skantz

3. Val Senales i Syd Tirol, Italien

En av Ingemar Stenmarks favoriter och så även en av mina. Här har jag legat i november månad två år på raken nu. Varför? Massor med tidig snö på grund av det höga läget och alltid lössnö på höga toppar och stora glaciärer. Byn Maso Corto – Kurszras ligger på 2000 meters höjd och topparna och mycket åkning är på över 3000 meters höjd och upp mot 3700 meter, så när man kommer hem har blodet gjort en i toppform. 

 


Svenska topptursfjällen är ödsliga fjäll och du kommer få spåra på vägen upp. Här på Daevnientjahke i november.
Foto: Mattias Skantz

4. Södra Västerbottensfjällen, Sverige

Hemavans område utefter E 12:an är Sveriges bästa topptursområde. Lätta och många höjdmeter direkt från vägen utan anmarscher gör detta område unikt i Sverige.  Allt från toppar direkt från vägen via Okstindans höga toppar till brant skogsåkning på Ryfjället gör detta område unikt och bra. Några toppar jag inte kan låta bli att nämna är Dålkoetjåhke, Ryfjället, Daevnientjahke och Giemsie. Sistnämda bjuder på bland de bästa i skogsskidåkning Sverige har. Vågar berätta om detta då det ligger långt bort och för att inga människor bor i närheten, och dessutom är det långt från mina absoluta hemmaberg. Så knappt någon vågar åka dit och prova lyckan. Ryfjället har 1000 höjdmeter i bra och varierande terräng och nordsidan ner mot Mellansjö är nästan ännu bättre. Det lilla berget Braket, 840 meter, bjudet på enkel extremskidåking i skyddad lössnö.
 


Lite klyvning innan topps.
Foto: Mattias Skantz

5. Fagaras, Rumänien

Bland de bästa och fräckaste jag skäggat runt i för topptursskidåkning. Spetsiga vassa toppar som ofta kräver yxa och stegjärn för att du ska kunna kliva upp på topparna. Dessutom är det bra och rolig skidåkning. Bra fallhöjder på 600 – 1500 meter, så det räcker och blir över. Räkna med skumma boenden och glöm inte snökedjorna till bilen. För skogsbilvägarna upp bland bergen är inte plogade och man kör så långt upp det bara är möjligt. Sen på med skidor och utforska. Finns lite nödstugor för övernattning (ofta i betong) i bergen men sikta in dig på långa dagar med lite packning. Bra utgångsplats är Bâlea Lac där det finns en kabinbana som går upp till 2020 meters höjd. Så då får du mindre höjdmeter att gå och längre skidåk på vägen hem.


Då jag kommer från Jämtland kan jag ju inte tipsa om det eftersom jag då blir opartisk. Men vad går upp mot Frostviken – Offerdal – Skäckerfjällen – Sylarna – Helags – Storådörrs/Lunndörrsfjällen? Ingenting!

Angående Norge har de så många bra områden så jag var tvungen att välja bort de flesta av dem.
 

Fråga: Vilka fem topptursområden ligger högst upp på din lista?
Text: Mattias Skantz
Foto: Mattias Skantz
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.