Tre veckor kvar till Freeride World Tour – svävande schema

Nu är det inte långt kvar tills världens bästa friåkningsliga, Freeride Worlds Tour, vevar igång för säsongen. Men pandemin har kastat om tävlingsschemat och stoppen i Japan och Kanada har redan ställts in. Nu letar arrangörerna efter lämpliga berg som kan ersätta de inställda tävlingarna, och schemat är därmed minst sagt svävande. 

Snart kommer vi bland annat få se Kristofer Turdell, Reine Barkered, Carl Regnér, David Deliv (kvalade till denna säsong), och de akterseglade svenska piraterna Cody Bramwell (seglar under brittisk flagg) och Carl Renvall (seglar under schweizisk flagg) göra upp i världens bästa friåkningsliga. Men som allt annat just nu så har det envisa coronaviruset grusat säsongens planering.

Ställ in och ställ om. Ja, den visan börjar vi kunna nu. Så är fallet även för världens bästa friåkare då två av vinterns stopp på Freeride World Tour ställts in till följd av rådande pandemi. Det är i Hakuba, Japan och Kicking Horse Golden BC, Kanada som tävlingarna ställs in.

Nu försöker arrangörerna febrilt att hitta nya platser där det är möjligt att genomföra tävlingarna så att det likväl blir fem stopp under årets Freeride World Tour. I nuläget kan tävlingskommittén dock bara bekräfta att tre tävlingar kommer att genomföras: 

Bekräftade tävlingar FWT21:

  1. ORDINO ARCALÍS, ANDORRA – 20-26 februari, 2021
  2. FIEBERBRUNN, ÖSTERRIKE – 6-12 mars, 2021
  3. VERBIER XTREME, SCHWEIZ – 20-28 mars, 2021

Beroende på hur schemat för Freeride World Tour faller ut under vintern så finns det i dagsläget tre olika scenarier för tävlingarna:

  • Om det endast blir tre stopp så sker kvalificeringen efter det andra stoppet och endast ett åk kommer vara möjligt för alla 48 åkare i Fieberbrunn.
  • Om det blir fyra stopp så sker kvalificeringen efter det tredje stoppet och även då så kommer endast ett åk genomföras för samtliga 48 åkare i Fieberbrunn.
  • Om det blir hela fem stopp så kommer kvalificeringen likväl ske efter det tredje stoppet men då kommer två åk per tävlande att köras i Fieberbrunn.

Eftersom schemat är föränderligt så är det troligt att kvalificeringen sker efter stoppet i Fieberbrunn. Därmed kommer det vara 48 startande i Österrike vilket gör att det inte är möjligt med två åk för alla tävlande som planerat, då facet inte klarar så många åkare.

Poängsystemet kommer följa planeringen med 10 000 poäng under tävlingarna innan kvalificeringen och 15 000 poäng efter kvalificeringen. Hur många tävlingar med respektive poängsättningen kommer därmed variera beroende på hur många tävlingar som är möjliga att genomföra.

Rörigt? Ja, lite faktiskt. Men det är en rörig värld vi lever i just nu. Men en sak står säker, om tre veckor blir det åka av. Tillsvidare, håll i och håll ut.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.