Världens första superskidtest 2019

Många är skidtesten som florerar i de skidintresserade delarna av vår lilla planet Tellus. Vi har gjort ett metatest utifrån delar av de fem största och bästa skidtesten. Här är världens första ”superskidtest”. Här ser du betyg, snittbetyg  och superbetyg (skidor testade i 3-5 av testen) för över femtio olika modeller av årets skidor 2019.

Våra kollegor på skidmagasinen Powder, Freeskier, Fri Flyt och Åka Skidor har allesammans i åratal gjort bra och omfattande egna skidtester. Även detta år har de åkt, känt, klämt och funderat på vad de tycker om branschens nya skapelser från märken som Salomon, K2, Line, Fischer, Nordica, Extrem med flera. Det är alltså de skidor som finns att köpa i butik sedan i höstas och som är säsongmodellerna för 2018/2019. Vi på Freeride har också själva gjort ett skidtest, som också är en del av detta supertest.

”Alla skidor som är med nedan är riktigt vassa tingestar att ha under pjäxorna. Det är kvalitetsskidor hela bunten och, i vanlig ordning, ska skidtest läsas med viss skepsis.”

Alla dessa fem nämnda nationella och internationella skidmedier har alltså gjort sina egna skidtester. Resultaten har publicerats i respektive tidningar och/eller digitala kanaler. För dig som skidåkare kan det vara svårt att få en överblick i denna mängd av tester. Men vi har nu gjort en enkel metaanalys av delar av all denna data. En praktisk och översiktlig sammanställning som vi kallar ”Världens första superskidtest 2019”.

Nej, vi har inte tagit med alla de testade skidorna. Men det är 52 olika modeller, som istället är genomåkta i flera av de olika testen. Om du vill läsa allt om alla skidor så läser du POWDERS skidtest här (69 skidor), du läser FREESKIERS skidtest här (117 skidor) och FRI FLYTS skidtest (62 skidor) kommer du åt via prenumeration av tidningen eller abonnemang på deras egen sajt skitest.com och samma sak gäller för ÅKA SKIDORS skidtest (85 skidor). Freerides (18 skidor) eget skidtest läser du i sin helhet här, eller ser videoinslag från här. 

Alla skidor som är med nedan är riktigt vassa tingestar att ha under pjäxorna. Det är kvalitetsskidor hela bunten och, i vanlig ordning, ska skidtest läsas med viss skepsis. Det är en informativ och första bra inblick i skidan, men är långt ifrån någon objektivt verifierbar sanning. Betygssättningen är också ett kapitel för sig, där de olika skidtesten har valt olika vägar framåt. POWDER sticker ut här genom att helt sonika inte sätta betyg, utan hänvisa läsarna till citat och beskrivning av skidorna. Men POWDERS urval av skidor är ändock en kvalitetsstämpel.

Nedan listar vi alla dessa 52 teståkta skidor, berättar vad det är för typ av skida och vilka som har testat skidan, samt räknar ut betyg, snittbetyg och ”superbetyg”. Betyg redovisar vi för de skidor som enkom varit med i ett av skidtesten, snittbetyg får du på de skidor som har varit med i två tester, och ett så kalla superbetyg får du för de skidor som har varit med i tre test eller fler.

Superbetygsskidorna

Betygen är omräknade till skalan 1-5, men vi har låtit behålla två decimaler för att få lite mer nyans. Vi har  varken gjort påslag eller avdrag i någon av betygsformerna utifrån hur många test som skidan har varit med i. Skidorna är listade efter hur många test de har varit med i, därefter i betygsordning.

Hur läsa alla siffror? HJÄLP!

Måtten är i millimeter vad gäller bredder, medan längd anges i centimeter.  Svängradie är i meter. Skidornas mått är först från brätte (tip), midja och bakända (tail). Den första skidan nedan är Fischer Ranger 102 FR som har måtten 136-102-126 mm, vilket innebär att skidans framända (brätte, tip) är 136 millimeter bred, mitt under din pjäxa har vi midjan på skidan som är 102 millimeter bred och bakändan är slutligen 126 millimeter bred. Den kommer i längderna170, 177 och 184 centimeter. Svängradie på skidan 18 meter i längden 177 cm och en skida väger 2000 gram i samma längd.

 

SKIDOR SOM VARIT MED I ALLA 5 TEST

Fischer Ranger 102 FR

Mått: 136-102-126mm
Längder: 170, 177, 184cm
Radie: 18m (@177cm)
Vikt: 2000 gram (177 cm)
Pris: 6300 kr
Om skidan: När man plockar upp Fischer Ranger 102 FR är det första många känner ”oj, lätt och styv”. Skidan är särskilt styv i tailen, något som delar av testpatrullen normalt inte föredrar, eftersom lätta skidor med styv bakända kan bli lite stökiga att hantera i uppkörd snö och i kuperad terräng.

Men Ranger 102 var starkare än vad dess vikt skulle indikerade tyckte teståkarna. Omedelbart kände flera att skidorna var intuitiva och enkla.

Ranger 102 är gjord med en lekfull rocker och traditionellt spann under foten. I tip är det kolfiber, och tailen är svagt avsmalnande och som nämnts lite styvare. Svänga gick fint i princip överallt, i riktigt tight skog och i puckelpisten excellerar dock inte skidan. Ranger 102 låter dig inte bara smöråka, du behöver lägga ner lite enrgi i skidan för att böja runt den i sväng och när du gör så ger skidan massvis tillbaka.

Konstruerad med Fischers signatur ”Air Tec Ti” är 102:an ett nytt tillskott till Ranger-serien. Det är en medelskida vad gäller bredd som kan passa de flesta åkare. En kompetent och lekfull skida för skidorten och liftnära offpist.

SUPERBETYG: 4,18
Vad tycker du om Fischer Ranger 102 Fr?

Blizzard Rustler 9 (2019)

Mått: Midja 94 mm @ 180 cm
Passar: Du som vill ha en lättåkt allmountainskida med pistfokus
Om skidan: Rustler 9 är ny för 2019. Det är en skida som ska vara allsidig och lekfull. Aggressiv under foten med metallförstärkning, trevlig att carva med. I tip och tail är den ganska mjuk och förlåtande egenskaper för att klara sig utanför pisten. Rustler 9 kompletterar de två övriga skidorna i serien som heter Rustler 10 och Rustler 11. Kostar 5000 kr i rekommenderat utpris. Sagt om skidan ” – Lekfull, lättåkt och med bra kantgrepp. Kändes twintip-lik och man kunde lattja runt på den. Snabbsvängd skida i hög fart men fortfarande stabil.”

SUPERBETYG: 4.10
Vad tycker du om Blizzard Rustler 9?

Head Kore 99 (2019)

Mått:134 – 99 – 120 mm @ 180 cm
Radie: 17 m @ 180 cm
Om skidan: Ny bredd för nästa säsong, kompletterar omtalade och storsäljande Kore-serien som tidigare har bredderna 93 och 105 som är konstruerade på samma sätt. Kore 117 är något mjukare. Skidan är uppbygd med träkärna och koroyd, även lätta och starka materialet grafen som ersätter kolfiber. En skida för hela berget. 8000 kronor med bindning Tyrolia Attack 13. Sagt om skidan: ”– Den beter sig på olika sätt beroende på var man kör den, i pist tyckte jag att den var tråkigt. I offpisten hade den mycket bättre egenskaper och var roligare. I högre fart var den stabil och dämpad, men den var inte så kul svängmässigt.”  Och: – Jag gillar den här skidan, det är en bra skida. Den är stabil och fungerar bra. Hade gärna sätt lite kvickare respons i sväng. I högre fart pallade skidan trycket.  

SUPERBETYG: 4.10
Vad tycker du om Head KORE 99?

Salomon QST 99

Mått: 138 – 99 – 120 mm
Radie: 19 m @ 181 cm
Om skidan: QST-serien kom för några år sedan, till 2019 har både bredden 99 och 106 fått ny grafik och lite ny konstruktion. Skidan är lättare och nu, vi har även lagt in stenslaget bassalt. En skida som är lättare men samtidigt tar upp vibrationer lite bättre. En allround-skida som går allra bäst i pisten, men även utanför. Träffar en bred publik av skidåkare. En skida som fungerar över hela berget. Med Shift-bindningen är den perfekt att tura med också. QST seriens 99 och QST 99 Lumen är samma skida, även så QST 106 och QST 106 Stella. Sagt om skidan: ”– Bra och kul skida med fint isgrepp. Lite för mjuk i spannet för min smak. Bra offpistegenskaper och flyt. Tailrockern är lite för liten för att bli lekfull. Bra allround-egenskaper.” Och: – En bra skida. Vridstyv och lätt, poppig känsla.  Den skär bra i snön både i och utanför pisten. Mångsidig skida som är värd 5/5 i betyg”  

SUPERBETYG: 3.89
Vad tycker du om Salomon QST 99?

SKIDOR SOM HAR VARIT MED I 4 TEST

Atomic Bent Chetler 100

Mått: 129.5-100-120
Längder: 164, 172, 180, 188
Radie: 19.5 m @ 180
Vikt: 1700 gram @ 180
Om skidan: ”The Bent Chetler series is always on point. It’s about time they created a skinnier version cause thus baby is always in point” säger Scott Karmers i Freeskiers test. Extremt lekfulla med ”puder rocker” – 20% tip rocker,  70% camber, 10% tail rocker.

SUPERBETYG: 4.30
Vad tycker du om Atomic Bent Chetler 100?

Völkl Mantra M5 (2019)

Mått: 134 – 96 – 117 mm
Radie: 19.8 m @ 177 cm
Om skidan: Den femte genrationen av Mantra, vilket är en skida som kom för 12 år sedan. Mantra ger högfartsstabilitet men ska fungera över hela berget. I denna nya version har man letat efter en äkta allmountain-skida som fungerar i pist och lössnö. Nya Mantra har man tagit bort metall där den inte behövs med konstruktionen ”titanal-frame”, det ligger titanal fram och bak i hästskoformade stycken, samt under foten. Rockerprofilen har ändrats från fullrocker tillbaka till en tip- och tailrocker med traditionellt spann under foten. Midjan har minskats ned till 96 mm, även radien har minskats med 2 meter. Sagt om skidan:  ”– Pistsmiskare som känns som en gammal hederlig racetiger. Svinkul att köra på. Bra grepp, hård skida som man kan trycka på utan att den ger vika. Man ska nog ha en aggressiv åkstil för att gilla skidan. En charge:ig skida som funkar utanför pisten också.” 

SUPERBETYG: 4.13
Vad tycker du om Völkl Mantra M5?

Line Sakana

Mått: 150-105-138mm
Längder: 174, 181cm
Radier: 15 m
Vikt: 1770 gram i 174 cm
Pris:
7500 kr
Om skidan:
Att få fram Lines nya skida Sakana har varit ett personligt projekt som tagit flera år för Eric Pollard. Stora delar av sitt DNA får de 105 millimeter breda Sakana från dess storasyskon Pescado som är 125 millimeter under foten. Medan Pescado är fokuserad på puder med sin bredd och mjuka, surfiga flex har Sakana på sätt och vis större ambitioner. Sakan är en skida i det bredare segmentet av allmountain som ska fungera till det mesta av mjuka och hårda snöförhållande, i pist såväl som utanför. Tanken är även att dess relativa lätthet ska göra den till en skön polare under fötterna på  topptur.

Powders teståkare lade omedelbart märke till fiskstjärten, swallowtailen eller som Line kallar den ”Tail Knockout”, samt även rockern framtill som har en låg profil. Sakana är mjukare i tip och styvare i tail.  Vidare tyckte testarna om den relativt långa cambern, spannet gav fjädring och pop. Det relativt mjuka flexet och den korta radien gjorde det också möjligt att faktiskt ordentligt carva olika svängstorlekar, snarare än att delvis sladda in skidan i lagom stor sväng.

Konstruktionen av Sakana är en så kallade ”grumlig kärna” med en blandning av lättviktsträ (Paulownia och lönn).

Teståkarna var delvis skeptiska på grund av fishtailen och dess estetik ”Är det bara en gimmick?”, men efter timmar av åkning med Sakana på Red Mountain vändes klentrogna till nyfrälsta. Men en rättvis kritik är på sin plats, även om många av Powders åkare älskade Sakana, kan den nog inledningsvis te sig lite löjlig för segmentet med traditionella skidåkare. Men Sakana kan verkligen uppskattas av många, och får du chansen – teståk.

SUPERBETYG: 4.12

Vad tycker du om Line Sakana?

 

Salomon QST 99 Lumen (2019)

Mått: 138 – 99 – 120 mm
Radie: 19 m @ 181 cm
Om skidan: QST-serien kom för några år sedan, till 2019 har både bredden 99 och 106 fått ny grafik och lite ny konstruktion. Skidan är lättare och Salomon har även lagt in stenslaget bassalt. En skida som är lättare men samtidigt tar upp vibrationer lite bättre. En allround-skida som går allra bäst i pisten, men även utanför. Träffar en bred publik av skidåkare. En skida som fungerar över hela berget. Med Shift-bindningen är den perfekt att tura med också. QST seriens 99 och QST 99 Lumen är samma skida, även så QST 106 och QST 106 Stella. Sagt om skidan: ”– Jag tyckte om skidan. En bra friåkningsskida att shredda runt på. I fart och stora svängar kändes toppen lite fladdrig, men jag tyckte att den svarade bra. Det är en relativt lättåkt skida som passar de flesta åkare.”

SUPERBETYG: 4.3
Vad tycker du om Salomon QST 99?

 

SKIDOR SOM HAR VARIT MED I 3 TEST

Salomon QST Stella 106

Mått: 136-106-124 mm
Längder: 159, 167, 174 cm
Radier: 20 m (@167cm)
Vikt:  1740 gram (@167 cm)
Om skidan: Freeskier ger skidan 9.33/10 på grund av sin mångsidighet i alla förhållanden. Grym i puder samtidigt som den levererar på hårdare underlag. Inte den mest lekfulla skidan men du åker med en stabil och lyhörd känsla under foten. Traditionell camber för optimal carving och rocker i tip och tail vilket gör den lätt att manövrera. Freeskier avslutar sin beskrivning av skidan med ”åk var som helst, när som helst”.

SUPERBETYG 4.58

Nordica Santa Ana 100

Mått: 133-100-121 mm
Längder: 153, 161, 169, 177 cm
Radier: 16.5 m @ 177
Vikt: 1990  gram
Om skidan: Årets modell av Santa Ana 100 skiljer sig från tidigare års då skidan har fått en ny kärna bestående av poppel, bok och balsaträ mellan två ark av titanalmetall. Maddy Jimerson säger i Freeskiers test att skidan är gym i alla förhållanden allt från pist, hårdpackat till bra flyt i puder.

SUPERBETYG: 4.51

Blizzard Rustler 11

Mått: 139-112-129
Längder: 164, 172, 180, 188, 192cm
Radie: 19m
Vikt: 1950 g (@180)
Pris: 7600 kr
Om skidan: Rustler 11 är återigen en av årets bästa skidor på grund av en riktigt anmärkningsvärd och lyckad kombination: Det är en stor skida som klarar den mest aggressiva skidåkningen, samtidigt som det är en skida som du kan glassa runt på de lite latare dagarna.

Med det sagt har Rustler 11 en bred fan-skara: den blir älskad av många olika slags skidåkare, men de flesta är överens om att Rutler 11 själv helst åker på de lite större bergen i Alperna eller Klippiga bergen i Nordamerika där det finns utrymme att rocka loss.

En multi-träkärna av paulownia, balsa, poppel och bok sitter mellan två lager av kol- och glasfiber, alltsammans toppat av ett ark av metal med legeringen titanal som är strategiskt formad för att erbjuda styvhet under foten, samtidigt som tip och tail, i avsaknaden av styv metall, är relativt mjuka och förlåtande.

Rustler 11 är kanske lite trög mellan träden, men ute i de större bergssluttningarna är det en skida som helt enkelt krossar allt motstånd.

SUPERBETYG: 4.49

Head Kore 105

Mått 135-105-125
Längder 171, 180, 189 cm
Radie 17,8 meter
Vikt 1 855 gram
Pris 6 500 kronor
Om skidan: Tip-Tail Rocker, Karuba-träkärna gör skidan lätt. Grafen, Koroyd och kolfiber och sandwich-konstruktionen omdefinierar din prestationsnivå, enligt Head. Förutom dämpning ger den bearbetade Koroyd (bikupe-struktur) dig bra kontroll i terrängen. Kolfiberskikten ger vridstyvhet för bättre smidighet. Grafen i tip och tail möjliggör en tunn profil, så att du kan glida längs mjuk snö. Oavsett vad som väntar på dig på berget. Du kommer att vara redo och upptäcka ljusets ljushet med dessa  friåkningsskidor.

SUPERBETYG: 4.36

3. Black Crows Corvus

Mått: 137-107-126
Längder: 176.1, 183.4, 188.2, 193.3
Radie:  21 m @ 184.3
Vikt: 1950 gram
Om skidan: Black Crows – skidmärket som ursprungligen grundades i Chamonix 2007- och som från början skapade en skida som var aggressiv nog att klara Chamonix branta terräng och glaciärer. Från den skidan har de sedan jobbat vidare och idag finns en mängd olika varianter. Corvus är en av deras modeller som är gjord för att klara av alla typer av big mountain skiing. 2019 års modell skiljer sig från tidigare år då skidan nu har full reverse camber under foten med rocker i tip och tail.

SUPERBETYG: 4.34

K2 Pinnacle 105 TI

.

Mått: 137-105-121mm
Längder: 170, 177, 184, 191cm
Radier: 19m (@184cm)
Vikt: 1875g (@184cm)
Pris:
7700 kr
Om skidan:
 Ibland hoppar du i en skida och allt faller på plats efter första åket. Precis detta var några av teståkarnas känsla med K2 Pinnacle 105 Ti. En skida som ingav förtroende, bokstavligen i varje sväng. För att sammanfatta det snabbt: kvick, stabil, full av positiv energi och en härlig retur när du trycker till.

För att få ut max av skidan tyckte teståkarna att man måste komma fram i position och bygga upp tryck under svängen. Det är en traditionell sandwichkonstruktion som innehåller gran, fiberglas och titanal-metall under huven.

Pintailformen, avsmalnad och rundad tail, gör det möjligt komma ur sväng lätt. Rockern baktill är kort och låg, medan rockern framtill är gradvis stigande och lite större, klassiskt spann under foten.

Längdintervall för skidor kan ofta vara ett problem, eftersom åkare kommer i olika former, storlekar och kön. K2 Pinnacle 105 Ti bör passa för nästan alla på marknaden, eftersom de erbjuds i ett komplett utbud från 170 till 191 centimeter i steg om 7 centimeter.

En av testarna sade så här: ” Åk efter åk försökte jag hitta ett fel i konstruktion, skärning och design av skidan, men fick till slut ge upp. Detta är en perfekt skida för allt från utsmetade och tillrättalagda pister till puder så djup att det flyger över huvudet på dig.”

SUPERBETYG: 4.30

Salomon QST 118

.
Mått: 142-118-129 mm
Längder: 171, 178, 185, 192 cm
Radier: 26 m
Vikt: 1980 g i 185 cm
Pris: 7500 kr
Om skidan: ”Den här skidan rockar!” Några av Powders teståkare var redan lyriska efter två åk med Salomons QST 118 i längden 185 cm. Radien på 26 meter gör skidan stabil i både stora, skärande svängar i pist och på öppna, vita puderfält. Rockerprofilen (rocker-camber-rocker, även kallad mustaschrocker) gör skidan snärtig i tightare terräng mellan träd, samt över stock och sten (översnöade sådana alltså).  För att behålla lekfullheten i denna 118 millimeter feta, och därmed QST-seriens bredaste version, är tail-rockern något större än på småsyskonen QST 106 och QST 99, vilket ger en lite mer surfig känsla.

När det gäller kärnkonstruktion innehåller QST 118 poppel över hela skidlängden, precis som de senaste två årens versioner av skidan. Ett nytt tillskott är dock Salomons patenterade material C / FX3, som är en blandning av kol- och linfibrer. Kombinationen av kol och lin gör skidorna både styva och dämpade utan onödig vikt. Materialet adderar också lite ”pop” i skidan, jämfört med modellernas konstruktion 2017 och 2018.

Summering: Salomon QST 118 rekommenderas till alla friåkare som gillar att ha en bredare skida till vardags, eller de som vill ha en stabil och lekfull puderskida. Kombinerat med nya Shift-bindningen är QST 118 en aspirant till tronen över kungariket av liftburen offpist och de lite kortare toppturerna.

SUPERBETYG 4.14

Elan Ripstick Black Edition

Mått: 134-96-113mm
Längder: 167, 174, 181, 188cm
Radier: 18m
Vikt:1590 g (@181cm)
Pris:
9000 kr
Om skidan:  Elans skida Ripstick 106 har varit en succé de två senaste åren och har fått fina betyg i Powders test. Nu kommer en nyhet: Ripstick 96 Black Edition. En elegant, svart skida med kolfiberdesign.

Ett åk med dessa nya svarta skidor, och flera av teståkarna visste direkt att det var en ny och bättre skida. Efter några åk är det dags att lägga in högsta växeln och verkligen gasa på.

Black Edition är en lyxigare version av Ripstick 96. Den har samma Amphibio-teknik, med en sidoskärning specifik för din vänstra och högra fot, en teknik som i teorin gör det lättare att svänga. Men denna version är alltså i kolfiber istället för glasfiber, vilket betyder att den är styv och snabb. Black Edition gillar fart, men inte skarpa och korta svängar.

Black Edition är kraftfull och vill flyga ner för berget med massor av fart i stora svängar. Några kommentarer från teståkarna var: ”det är full patte eller ingenting som gäller med dessa”, andra kommentarer var: ”Starka och stabila för de pistade nedfarten.”

Till vardags önskar nog många en mer mångsidig skida om man åker i skidort och letar efter puder, då är klassiska Ripstick 106 ett bättre val. Men på de där dagarna utan puder när pisterna är fina, offpisten vindpinad och slät och du vill åka så fort det någonsin är möjligt – så är Elan Ripstick 96 Black Edition det nya svarta.

SUPERBETYG: 4.11

Völkl Secret

Mått: 130-92-113 mm
Längder: 161, 169, 177 cm
Radier:  16 m @ 163
Vikt:  2050 gram
Om skidan: En stabil och lyhörd skida. Kärna av poppel-, bok- och balsaträ mellan två styva blad av titanal metall. En skida som det går att köra hårt på!

SUPERBETYG: 4.11

Atomic Bent Chetler 120

Mått: 143-120-134mm
Längder: 176, 184, 192
Radie: 19m
Vikt: 1850g (@184cm)
Pris: 7000 kr
Om skidan: Man behöver inte spendera tid med att poetisk förklara hur inflytelserik Chris Benchetler är och vad hans pro-modell har gjort för puderåkning och Atomics-skidor i allmänhet. Med varje handdrag eller härligt laidback 360, definierar Chris Benchetler inspirerande jibb i offpisten. Chris Bentchelter är det där magiska receptet som på riktigt ger Atmomic chansen att etablera sig som ett märke för moderna freeriders, trots märkets traditionellt race-betonade rötter.

”Två åk på 184-centimeter Bent Chetler 120 och jag ville inte ge dem tillbaka”, sade en teståkare. Skidorna plöjer sig igenom de branta snökuddarna som låg kring klassiska liften Motherlode på Red Mountain.

Allt med dessa skidor funkar helt enkelt, rocker-camber-rocker med riktigt bra flyt tack vare de 120 millimeterna under foten och att Atomic har adderat vad man kallar ”HRZN Tech Tip and Tail” som är 10 % mer yta i tip och tail. Konstruktionen sammantaget gör att Bent Chetler 120 flyter lika bra genom djupsnön som ett väldesignat båtskrov gör genom havsvågor.

Kombinationen med rocker i tip & tail, med traditionellt spann fick teståkarna att känna självförtroende både i nyfallet puder och mer uppkörd offpist. Skidan var också ovanligt rolig för denna breda kategori att köra i pist, men en riktigt isig pist eller stenhård offpist är inte skidans hemmaplan.

SUPERBETYG: 4.03

Head Kore 117

Mått: 145/117/129 mm
Längder: 180,189 cm
Radie: 24,6 m
Vikt: 2170 g (@180cm)
Pris: 6500 kr
Om skidan:  En teståkare hade en intern debatt i sitt huvud inför sista testdagen på Red Mountain: skulle hen köra Kore 117 eller Kore 105? Snörapporten sade 2 decimeter nysnö inför öppningen på morgonen. Det avgjorde valet – fett är rätt. Det var puder på berget och bra mycket djupare än 20 centimeter i vissa snösamlande läsidor och raviner.

Det blev den bästa dagen för många av teståkarna. Det blev laps kring den gamla okopplingsbara sittliften Motherlode Chair, med puderåkning från toppen till botten tills benen inte klarade av mer och hela lunchen höll på att missas.

Kore 117 erbjuder massor av flyt, där är dess styrka. Skidan känns trots sin storlek och vikt lätthanterlig. Hemligheten är den grafen som Head har lagt in i skidans tip och tail, grafen är starkt och lätt. Mitt i skidan sitter så kallad koroyd och addera lite karubaträd så har du receptet.

Att köra i kuperad terräng, korsa gamla frusna skidspår hanterar Kore 117 mästerligt, inga tendenser att fega ur. En solid, trygg och dämpad känsla. Rocker i tipen, som också är något avsmalnad – tapered – gav också ett fint flyt tillsammans med bredden. Under foten sitter ett traditionellt spann. Summeringen lyder: I en värld där olika kompromisser görs för att förbättra skidans stabilitet, flyt eller vikt, utmärker Heads Kore 117 sig över resten i klassen.

SUPERBETYG: 3.83

Dynastar Pr-oto Factory

Mått: 145-118-135 mm
Längder: 189cm
Radier: 24m
Vikt: 2450g
Pris: 7500 kr
Om skidan: De flesta skidtillverkare kompromissar i sina konstruktioner för att möta den stora gruppen av skidåkares krav. I det sammanhanget känns det oerhört fräscht när Dynastar väljer att gör en skida som inte stryker den breda massan medhårs.

PROTO Factory är en klockren tia på skalan big mountain och puder, i andra sammanhang är den kass. En ”tung” skida i moderna mått mätt – 2450 gram per skida  – och nästan då tillräcklig för åkare som David Deliv och Reine Barkered.

Sandwichkonstruktionen är av paulownia-trä och glasfiber, vilket ger en robust styvhet, medan en fempunkts sidoskärning kombinerad med rocker i tip & tail gör att skidorna svävar igenom ny, mjuk snö och ger grymt flyt.

Feltolka icke: på dessa missiler leker du inte lätt inne skogen. Hitta den största mest bestialiska nordsida med puder som finns, ta dig upp och vänd spetsarna på Dynastar Proto Factory rakt ner i fallinjen. Skidan kommer bara i 189 cm så du behöver inte dalta med längdvalet heller.

SUPERBETYG: 3.72

Rossignol Experience 94 Ti (2019)

Mått: 132 – 94 – 122 mm
Radie: 19 m @ 187 cm
Passar: du som vill ha en pistorienterad allmountainskida
Om skidan: Ny allmountain-serie med pistkaraktär från 74 – 94 mm. Full sandwichkonstruktion och ett stående lager titanal genom hela skidan och ett lager liggande titanal. Radie på 19 meter med storslalom-stuk. Det är en skida som är framförallt för pist, ingen optimal lössnöskida. Men tål att gasas på i hårdare förhållanden. Fokus på prestanda mer än vikt. Sagt om skidan från testarna: ”– Bra skida, styv och påminner lite om en storslalomskida. Gick som ett strykjärn i pisten och kul att köra. Vissa likheter med Völkl Mantra M5 vad gäller pistegenskaper, men Rossignol är lite mer allround utanför pisten eftersom den är något mjukare.””

SUPERBETYG: 3.69

 

SKIDOR SOM HAR VARIT MED I 2 TEST

J Skis The Metal

Mått:  135-106-124
Längder: 173, 180, 186
Radie: 17 m @ 180
Vikt: 2180 gram
Om skidan: En mångsidig, lekfull och stabil skida med bra flyt. Den har en rocker-camber-rocker profil som gör den snabb och stabil. Damian Quigley skriver i Freeskiers test att The Metal är “a badass ski for badass skiers.”

SNITTBETYG: 4.74

DPS Foundation Wailer 106

Mått:  142-106-125
Längder: 168, 178, 185, 191
Radie: 18 m
Vikt: ca 2000 gram
Om skidan: Rocker-camber-rocker profil med en bambu-poppel kärna. DPS har en speciell design taktik och bygger skidan från mitten och utåt mot tip och tail istället för att köra ”smörgåsmodellen” med lager på lager på en färdig modell. En lyxig skida enligt Freeskiers testare.

SNITTBETYG: 4.67

Fischer Ranger 115 FR

Mått: 144-115-134
Längder: 178, 188, 196
Radie: 20 m @ 188
Vikt: 2200 gram
Om skidan:  En mångsidig och extremt stabil skida (9.8/10 i stabilitet i Freeskiers test) med en lekfull tatch. Grym i både puder men levererar i pisten med trotts sin bredd (115mm). Fisher använder sig av en blandning av bok och poppel i kärnan som gör att skidans blir stabil och lyhörd.

SNITTBETYG: 4.66

4FRNT MSP 107

Mått: 138-107-128
Längder: 175, 181, 187
Radie: 20 m @ 181
Vikt: 2050 gram vid 181cm
Om skidan: “Ski of the test!” säger Steve Karczewski i Freeskiers test. Modellen MSP är den första skidan 4FRNT skapade för 16 år sedan. Förra året då företaget firade 15 år gjorde de en skida som liknade deras första skida och den fick samma namn, MSP. Det blev en succé och i år har de skapat en bredare variant (107mm) som får högsta betyg bland våra Big Mountain skidor. Kärnan är byggd av poppel trä och skidan har en rocker-camber-rocker profil + neoprengummi i spetsen för en lätt, men styv och reaktiv skida.

SNITTBETYG: 4.64

Blizzard Sheeva 10

Mått: 131.5-102-121.5 mm
Längder: 156, 164, 172 cm
Radier: 14.5 m @ 164
Vikt: 1620 grams ± 50 grams
Om skidan: ”Fun and flirty” beskriver Sarina Scott skidan i Freeskiers test. Lätt och lekfull samtidigt som den är styv och stabil. Kärnan består av poppel, paulownia, balsa och björk. Tip och tail består av en enkelriktad kolram och stabilitet/ styvhet kommer från en titanal-platta i mitten.

SNITTBETYG: 4.64

Black Crows Nocta

Mått: 140-122-132
Längder:  177.6, 185.5, 190.6
Radie: 26 m
Vikt: 2000 gram vid 185.5 cm
Om skidan:  Full reverse camber profil, en lätt skida med en kärna av poppel och paulowniaträ. Bred midja, 122mm, vilket leder till extremt bra flyt! För dig som vill surfa i puder. Fiberglas och radien på 26m för skidan stabil att åka på. Freeskiers testare är imponerade av balansen mellan en lätt och aggressiv egenskap.

SNITTBETYG: 4.27

Elan Ripstick 106 (2019)

Mått: 140-106-122 mm
Radie: 18.1 m @ 181 cm
Passar:  friåkare som vill ha en lätt och lekfull skida
Om skidan:  en av de lättaste friåkningsskidorna, passar även bra tillsammans med en tech-bindning. Ingen metal i själva skidan utan två karbonrör genom hela skidan. Även en amfibiekonstruktion med rocker på ena sidan och camber på andra sidan. Ripstick 102 och 106 har samma grundkonstruktion. Cirka 6 000 kr i butik utan bindning. Sagt om skidan: ”– Lättsvängd skida som gick bra att köra fort. Jag tyckte att det var en lekfull skida, både i pist och utanför. Mjuk i tail och känns poppig.” 

SNITTBETYG: 4.21

Faction CT 5.0

Mått: 152-122-140
Längder: 183
Radie: 25 m
Vikt: 1920 gram
Om skidan:  Skidan är den senaste i Candide Thovex serie Faction CT 5.0. Freeskier ger den 9.8/10 i kategorin flyt. En bred skida (122mm) men som ändå är lätt att svänga runt och leka med på grund av att kärnan betår av balsa, lin och poppel vilken gör den lätt och lyhörd. Serien CT 5.0 har en ”directional twin tip shape”— är platt under foten (flat rocker) och rocker i tip och tail, lite mindre rocker i tail för att öka stabiliteten vid hög fart. Kommer i endast en längd (183cm).

SNITTBETYG: 4.18

Extrem Second Opinion (2019)

Mått: 134-108-125 mm
Radie: 21.5 m @ 186 cm
Passar:  friåkare som söker en lätt och lekfull friåkningsskida
Om skidan: Second Opinion startade med vanliga Opinion 118, men senare har den känts väl bred. Den skidan gjordes om med lättare träkärna och fick namnet Second Opinion 118. Till i år kommer  också den smalare varianten Second Opinion 108. En lekfull och puderorienterad friåkningsskida. Vikten är kring 1800 gram. Second Opinon ersätter Opinion till säsongen 2018/2019, geometrierna och rockerprofil som utvecklades på Freerides forum är fortfarande kvar, men skidan har alltså fått en lättare konstruktion. Second Opinion 108 fungerar som enda friåkningsskida för de som gör utförsorienterade toppturer och har en friåkningssko med gåläge och en rejälare techbindning eller techhybrid. Sagt om skidan: ”–  Positivt överraskad! Stabil i hög fart, styv men ändå kvick! Hittade några svängar mellan träden där det fanns mjuk snö och där gick skidan bra.”

SNITTBETYG: 4.10

J Skis The Friend

Mått: 143-117-133 mm
Längder: 177, 183, 189 cm
Radie: 18.5 m (@183cm)
Vikt: 2280 gram
Pris: 6800 kr
Om skidan: Omgjord för 2019, The Friend är J Skis bredaste skida som nu blivit ännu bredare till i vinter. En stabil skida hyfsat lämplig för de flesta förhållandena enligt teståkarna, men särskilt lämplig för de dagar då molnen rullar in och snöfall skymmer sikten för solen.

Med 117 mm under foten är det en utmärkt skida för att ladda på med i stora linjer. Teståkarna tyckte också att den relativt stora skidan inte bara flöt bra, utan även var enkel att manövrera. Konstruktionen i kärnan är av lönnträ med förstärkning av strängar med kolfiber. Nackdelen som många teståkare framhöll med skidan var vikten, över 2200 gram per fot känns inte riktigt modernt, särskilt inte när skidan inte innehåller någon metall.

SNITTBETYG: 4.10

Elan Ripstick 102 W (2019)

Mått: 138-104-117 mm
Radie: 15.8 m @ 163 cm
Passar:  friåkare som vill ha en lätt och lekfull skida
Om skidan:  en av de lättaste friåkningsskidorna, passar även bra tillsammans med en tech-bindning. Ingen metal i själva skidan utan två karbonrör genom hela skidan. Även en amfibiekonstruktion med rocker på ena sidan och camber på andra sidan. Ripstick 102 och 106 har samma grundkonstruktion. Cirka 6 000 kr i butik utan bindning. Sagt om skidan: ” – Man kunde verkligen ladda på i pisten med denna! Tyckte att den var lekfull i den lilla offpisten som jag testade, men känslan är att den kommer att flyta bra i puder.  

 SNITTBETYG: 3.83

Dynastar Legend X 106 (2019)

Mått: 139-106-123
Radie: 17 m
Passar: En friåkningsskida tänkt för hela berget
Om skidan: Legend X-serien var ny till säsongen 2017/2018 och har ny uppdaterade grafik till säsongen 2018/2019. Serien består av sex modeller med ett mått under foten från 75-106 mm. Serien har ”Powerdrive”, samt tip- och tailrocker, 5-punktsskärning, träkärna i lätt paulownia och sandwichkonstruktion. Motsvarande damserie har fem skidor och kallas Legend-W. Sagt om skidan: ”– Kom inte riktigt på koden för hur jag skulle köra skidan. Den känns nästan lite plastig i sin uppbyggnad. Man ska inte pressa ner den i carving utan vara lite lätt på foten. Det är ingen fladdrig skida utan den är vridstyv, men flexet i längsled är ganska mjukt. Känns som en skida som är bäst i puder. Upplevde den långsam i sväng, inte så livlig och fjädrig.” 

SNITTBETYG: 2.80

SKIDOR SOM HAR VARIT MED I 1 TEST

Läs mer om respektive modell som har varit med i ett av de aktuella testen:

MER GENERELL SKIDKUNSKAP

Om du klurar på något kring skidor, har vi nyligen uppdaterat vår köpguide om just skidor, där leder vi dig med varlig hand genom saker som olika skidtyper, midjemått, rockerprofiler, svängradie och styvhet. Vi har även en artikel för dig som ska välja rätt längd på din skidor.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.