Världstouren 2019: Åkarnas reaktioner

Vad tycker Jackie Paaso, Carl Regnér, Reine Barkered, Kristofer Turdell och Hedvig Wessel  om Freeride World tours schema för i vintern? Är de besvikna på att Chamonix och Alaska är strukna? Att hela programmet är en upprepning från förra året? Vi kollade av åkarnas reaktioner.

Som vi har berättat tidigare på Freeride är de olika platserna för Freeride World Tour 2019 nu officiella. Touren börjar i japanska Hakuba på ön Honshu, vidare till Kicking Horse i British Columbia i Kanada, sedan tar sig åkarna över Atlanten till Europa för de tre sista stoppen i Fieberbrunn, Andorra och slutligen finalen i Verbier.

 

Kristofer Turdell
– gör sin fjärde säsong på Freeride World Tour efter totalvinst 2018, brons året innan.

Det blir exakt samma tävlingsstopp i vinter som förra året, och förra året vann du hela rasket, känns det bra?
– Ja det stämmer. Kan kanske bli bra det här! Hoppas på att de får till en bra tävling i Japan den här gången. Är såklart kul att upptäcka nya platser också, men tävlingsmässigt känns det som en liten fördel att ha varit och spanat in stoppen några gånger redan. Man vet alla genvägar, var man ska käka och hur man säger tack på fem olika språk. Att dessutom glida in som regerande mästare känns riktigt bra.

Alaska är ju struket, hade du velat tävla där?
– Ja gärna. Det är ju kanske världens bästa ställe att åka på om du har tur med vädret, råd med helikopter, tid att resa i 35 timmar enkel väg, blir insläppt i USA och gillar stora portioner mat. När du väl står på toppen av ett åk där är det lätt värt det 🙂

Hur är formen just nu?
– Jag skadade knät i mitten på mars så har haft uppehåll från skidåkning sedan dess. Börjar känna mig stark igen nu och kan göra allt jag annars gjort på sommar/höst så det känns skönt. Normalt brukar jag stå på skidor i slutet av oktober och det siktar jag på även i år. Blir det en bra försäsong här i Sverige kommer jag försöka åka mycket här och annars kombinerar jag det med åkning nere i Alperna. Sen försöker jag nog få ett gäng åkdagar i Japan innan första tävlingen så att man känner sig hemma i midjedjupt puder.

Vad har du gjort i sommar?
– Har kombinerat rehabträning med cykling i Åre och Whistler. Tagit vara på det fina vädret runt Stockholm och läst en kurs i nationalekonomi. Känns som att det varit en lång sommar så ska bli extra skönt med vinter snart.

Vem tror du vinner herrarnas FWT på skidor i vinter?
– Nivån höjs varje år, beroende på dagsformen känns det som att de flesta åkarna i startfältet har ett vinståk i sig. Den som lyckas kombinera svåra tekniska linjer med trick och samtidigt behålla ett bra flyt i åkningen. Sen gäller det att hålla i det i 4 av 5 tävlingar för att gå för totalen. Det blir trippel svenskt. Reine säger att han ska ladda på i år så han kommer gå långt, sen kommer Carl flygande och kniper totalsegern, men jag måste få vinna Verbier.

Hedvig Wessel
– gör sin rookie-säsong på Freeride World Tour efter att knäckt och bränt upp puckellaggen och OS-dressen och fått ett wildcard till världstourens upplaga anno 2019

Du gör din debut på FWT nu i vinter: Vad är magkänslan?
– Det känns bra inför vintern och världstouren 2019. Jag längtar efter att snön ska falla och man får åka mer skidor. Jag har inte tänkt så mycket på tävlingarna, men märker att jag blir lite nervös nu när det börjar närma sig. Att tävla i friåkning är fortfarande nytt för mig och det ska bli spännande att se facen som vi ska köra.  

Du fick ju smaka på det lite grand förra året när du fick wildcard till tävlingen i Verbier, vad tar du med dig från den tävlingen?
– Jag tar med mig allt jag har fått lära mig av Henrik Windstedt. Tips på hur man ska kolla på facet för att hitta möjligheter.  Jag kommer också ta med mig fart, för jag kände att jag hade bra speed i mitt åk på Bec des Rosses och kommer att fortsätta pusha mot att åka på det sättet.  

Vilket av tävlingsstoppen ser du mest fram emot denna vinter?
– Jag ser fram emot Hakuba och Kicking Horse lite extra! Hoppas på kall snö och bra väder.  

Om du får tippa: Vem vinner damernas skidklass på FWT i vinter?
– Jag ska göra allt för att det blir jag!  

 

Jackie Paaso 
– gör sin tionde säsong på Freeride World Tour efter brons från både 2010 och 2013, samt en silverplacering 2016, men drogs med skadetrubbel förra vintern,

Förra vintern var inte din bästa på touren, berätta vad som hände?
– Förra vintern på touren började med dubbla tävlingar i Kanada Kicking Horse, efter den inställda tävlingen i Japan som blåste bort. Den dubbla starten i Kanada var det sämsta som kunde hända mig eftersom jag hade fått influensa på resan från Japan till Kanada. Kort därefter slet jag av mitt inre ledband i knäet, och delvis rupterade bakre korsbandet i knäet när vi filmade för ”Evolution of Dreams”. Det sistnämnda satte stopp för tävlingssäongen på FWT 2018, men jag fick ett injury wildcard till kommande vintern.  

Hur är det nu med knäet då? 
– Nuvarande status är typ 95 % läkt. Det är åtminstone så bra som det kommer att bli vid 36 års ålder! Jag känner mig rätt stark inför säsongen som kommer.  

Vem vinner damernas skidor på FWT i vinter?
– Jag tror att det blir en intressant säsong. Många roookie, några av dem riktigt vassa åkare. Men jag är sugen på att ta det. Det blir min sista tävlingssäsong. Tio år på touren räcker för mig, det enda jag saknar är totaltiteln. Men i slutändan är det viktigaste att jag och resten av tjejerna bjuder på en bra show, att vi verkligen pushar sporten framåt och får saker att ske!

Carl Regnér
– gör sin rookiesäsong på Freeride World Tour efter att förra vintern kommit i närkontakt med ett heligt japanskt träd som krossade drömmen om att debutera bland den friåkande värdseliten just den vintern. Carl kvalade upp från FWQ på bara två vintrar dessförinnan. 

Hur känns det att som riktig debut på FWT åka tillbaka till Hakuba där du kraschade in i ett träd och missade hela förra tävlingsvintern på touren?
– Gör om, gör rätt känner jag. Annars är tankarna desamma som inför förra året – en aning nervös inför riktigt djupt puder så tidigt på säsongen. Jag hade hellre haft första tävling i exempelvis Andorra eller Fieberbrunn med snö man är lite mer bekant med.

Hur är formen just nu?
– Jag kom precis hem från gymmet i skrivande stund och formen känns mycket fin!

När blir det snödebut?
– Snödebut får faktiskt vänta lite, även om skidsuget är ofantligt stort just nu. Förra året var vi lite för ivriga (Kristofer Turdell, broder Olle Regnér och jag) och åkte ner till alperna i mitten av oktober och fick åka isig pist i en vecka. Vilket jag i och för inte klagar för mycket på men vi planerar att åka något senare i år.

Vem tror du vinner herrarnas FWT på skidor i vinter?
– Man ska ju passa sig för folk som är revanschsugna, och även fast Turdell vann förra året så tror jag att han är revanschsugen på att få köra Bec des Rosses i Verbier med ledarbib. Turdell blir farlig! Reine är nog också revanschsugen. Tilläggas bör ju att jag är revanschsugen också, hehe… Med andra ord, någon av oss svenskar vinner!

Reine Barkered
– gör sin elfte säsong på Freeride World Tour, han 
vann hela touren 2012 och kom tvåa 2017, har vunnit ärofyllda finalen i Verbier och krönts kung av Bec des Rosses inte mindre än tre gånger (2012, 2017 och 2017), men var skadedrabbad i vintras och presterade inte på topp. 

Du fick inte riktigt till det förra vintern resultatmässigt, hur ska du tackla denna säsong på FWT?
– Nej, det stämmer, jag var inte riktigt 100 procent i form och det var svårt att åka som jag ville. Jag har legat i hårt i sommar och försökt komma tillrätta med det och planerar att gå ut hårt på första tävlingen… så hårt man nu kan gå i Japan.

Hur är formen just nu?
– Den är bra, känner mig stark och mentalt förberedd, foten spökar lite, men den är 1000 gånger bättre än i fjol.

Vem tror du vinner herrarnas FWT på skidor i vinter?
– En svensk svarar jag då, men jag känner mig kränkt av frågan.

Eh, då vet jag inte om vi ska be om ursäkt, om du är lättkränkt eller bara ironisk. Vi byter ämne! Övriga tankar inför vintern!
#dontskilikeainfluencer Ha så kul som möjligt och hoppas att alla får sin drömvinter, ut och säsonga: NU!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.