Här körs Freeride World Tour 2019

Tävlingsstoppen på Freeride World Tour 2019 blir samma platser som förra vintern. Det betyder att världens bästa tävlande friåkare får fightas i Hakuba, Kicking Horse, Fieberbrunn, Valnord-Arcalis och slutligen Verbier. Varken Chamonix eller Alaska fick plats i vinterns schema. 

Femtio av världens bästa friåkare i fyra kategorier – skidor dam och herr, samt snowboard män och kvinnor – kommer att tävla i berg på tre olika kontinenter i vinter. Hungriga rookies som Carl Regnér och Hedvig Wessel, får möta rutinerade åkare som Reine Barkered, Kristoffer Turdell och Jackie Paaso. Addera dessutom den smått legendariska Tanner Hall till det hela så har du en god mix av fantastiska skidåkare på Freeride World Tour 2019. Här ser du var och när tävlingarna körs, samtliga kommer givetvis att live-streamas här på Freeride.

Freeride World Tour (FWT) 2019

  • Hakuba, Japan  19 – 26 januari 2019
  • Kicking Horse, Golden, Kanada: 2–8 februari 2019
  • Fieberbrunn, Österrike: 22–28 februari 2019
  • Vallnord-Arcalís, Andorra: 2–8 mars 2019
  • Verbier, Schweiz: 23 – 31 mars 2019

Vintern på Freeride World Tour (FWT) kommer alltså att börja i Fjärran Östern. Det är återigen dalgången Hakuba på ön Honshu som kommer att stå som värd. Mer specifikt är det skidorten Happo One som kommer agera tävlingsarena. Bergskedjan de japanska Alperna är både lite högre och elakare än de rundare och mindre bergen på välrenommerade puderön Hokkaido i norr. Ambitionen från FWT är, precis som förra året, att kunna köra friåkningstävlingen på de mäktiga, högalpina delarna som ligger ovanför liftarna i skidorten Happo One.

Vi minns väl allesammans tyvärr vintern 2018:s fadäser i Asien. Det började fantastiskt rent PR-mässigt när snowboardåkaren Travis Rice blev klar för start på tävlingen, men därefter gick det inte vägen för de japanska arrangörerna: först satte en snöstorm stopp för tävlingen, med den kom vindar som blåste omkull startgaten och hela arrangemanget fick skjutas framåt.

Men ont skulle bli värre, särskilt i svenska ögon. Rookien Carl Regnér lyckades krascha in i ett träd i Japan och blev konvalescent för resten av vintern på världstouren. Men både FWT och Carl Regnér – NM-seger och wildcard till touren 2019 –  reste sig upp och kämpade vidare. Drakar lyfter i motvind som de vise säger både i Åre och Hakuba.

Så låt oss åter blicka framåt mot vintern. Freeride World Tours fem platser för var åkarna skall fightas om titeln som världens bästa friåkare på bräda och skidor har precis blivit offentliggjorda från tävlingsarrangörens högkvarter i Schweiz.

Stoppen på FWT 2019 blir, i kronologisk ordning, Hakuba (Japan), Kicking Horse (Kanada), Fieberbrunn (Österrike), Vallnord-Arcalis (Andorra) och Verbier (Schweiz). Samma schema som förra vintern således, med den lilla detaljen att tävlingarna i Andorra och Österrike har fått byta plats datummässigt, samt att den stora finalen i Verbier i år kommer att köras en vecka tidigare.

Som vanligt ger FWT-arrangörerna, som har sitt huvudsäte i Lausannes stadsdel Lutry, ett generöst väderfönster för varje deltävling. Väder, vind och snö är inte helt saker som går att planera på förhand.

Vilka åkare ska vi hålla utkik efter? Svenska startande på årets upplaga av världstouren i skidor herr är den urstarka trion Reine Barkered, fjolårsvinnaren Kristoffer Turdell och nämnda rookien Carl Regnér. I skidor dam ser vi norska Hedvig Wessel som fick ett wildcard och rutinerade Jackie Paaso, som var skadedrabbad förra vintern och även hon startar med ett wildcard. Många blickar kommer också att riktas mot 34-årige, numera nyktra, Tanner Hall.

Artiklar om FWT 2019
Tanner Halls nya film
Japan Standard Time med Kristofer Turdell
Freeride-TV sammandrag: Final Freeride World Tour, Xtreme Verbier 2019
Carl Regnér om sin krasch
Reine Barkered om sitt åk i Verbier:
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer