Olympiska puckelåkaren Hedvig Wessel tar plats på FWT

Arrangören Freeride World Tour bekräftar nu det rykte som florerat under en tid: Hedvig Wessel får ett wildcard till hela säsongen av världstouren 2019. 

Det är wildcardens tid så här i slutet av maj 2018. Arrrangören Freeride World Tour släptpte igår nyhetsbomben att Tanner Hall kommer att tävla på touren nästa vinter  och idag kom ett nytt pressemeddelande där ryktet om Hedvig Wessel äntligen bekräftas.

För just Hedvig Wessel är ett namn som har florerat i luften de sista veckorna, ungefär i samma omfattning som denna försommars enorma pollenmängder. Nu bekräftar FWT:s organisation, som har sitt huvukontor i Lutry utanför Lausanne i Schweiz, att Hedvig Wessel får ett wildcard till hela säsongen av touren 2019.

Hej, Hedvig Wessel! Hur känns det att du nu är klar för FWT 2019?
– Det känns lite overkligt att jag ska köra FWT 2019. Övergången från puckel till friåkning har gått så fort, och jag trodde inte att jag skulle få dessa möjligheter så snabbt! Världstouren har så klart varit en dröm, och när jag fick wildcardt till Xtreme Verbier nu i april så tändes ett hopp om att även få köra hela säsongen 2019.

Vad ser du mest fram emot med att få tävla på världstouren?
– Det ska bli speciellt kul med nya utmaningar och att träna mot ett nytt mål. Jag ser fram emot att pusha mig själv i en ny typ av arena och ta med de kunskaper som jag redan har inom friåkning. Det blir riktigt häftigt att konkurrera mot de bästa i världen och spännande att se hur man står sig mot dem. 

När arrangören bakom världstouren ger ut sina wildcards kan grunderna vara båda sportsliga och kommersiella. Det finns också en paragraf för att släppa in skadade åkare som inte har fått chansen att visa sin kapacitet och därför halkat ur. Den senare paragrafen i FWT:s regelbok är något som lagt en tämligen solid spekulationsgrund till att även Carl Regnér kan tilldelas ett wildcard till kommande vinters världstour, men än så länge har arrangörerna inte yppat något i den frågan.

Men tillbaka till det vi vet och Hedvig Wessel. Norge har ingen annan åkare på världstouren, sedan Dennis Risvoll kraschade otäckt i Fieberbrunn i mars 2017 och halkade ur FWT till denna vinter. Hedvig Wessel har precis avslutat sin karriär som puckelåkare efter sju år i landslaget och hon har dessutom bevisat sin oerhört stora kapacitet som tävlande friåkare med vinst på NM i Riksgränsen både i år och förra året. Blott 22 år gammal och med två OS på meritlistan, samt fyra på Xtreme Verbier i sin debut för några månader sedan då hon fick ett enstaka wildcard till världstourens mest klassiska tävling på Bec des Rosses, blir hon stekhet på FWT den kommande vintern.

Du får ju inga svenska damer som kollegor på FWT denna vinter, men på sikt: Vilka svenska kvinnliga åkare tror du kan ta sig hela vägen till FWT?
– Från Sverige tror jag mycket på Sofie Gidlund, förra årets NM-rookie Moa Wärvik och Caroline Strömberg. Det hade varit fantastiskt om någon av de kom med på touren nästa vinter!  

Tanner Hall blir dock din kollega, vad tror du om hans möjligheter att åka bra på FWT?
– Det ska bli kul att lära känna Tanner Hall och se hans möjligheter inom freeride. Jag har lite dålig koll på hans åkning, men jag är säker på att han kan göra det riktigt bra. Han kommer väl att utmana Marcus Eder som är en av mina favoriter på touren. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

  1. johan
    1
    johan | 2018-05-29 12:04          

    Grattis! ska bli kul att följa

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer